Καμπανάκι για λειψυδρία στην Αττική: «Σε δύο χρόνια εξαντλούνται τα αποθέματα», λέει υδρολόγος στο iefimerida - iefimerida.gr

Καμπανάκι για λειψυδρία στην Αττική: «Σε δύο χρόνια εξαντλούνται τα αποθέματα», λέει υδρολόγος στο iefimerida

Μόρνος, φαινόμενο λειψυδρίας
Μόρνος / Φωτογραφία: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

«Αν ο φετινός χειμώνας αποβεί ξηρός, με λιγοστές βροχές, όπως προβλέπουν τα μοντέλα εποχικής πρόγνωσης, τότε στην Αττική θα βρεθούμε σε οριακή κατάσταση από πλευράς λειψυδρίας».

Αυτό τονίζει στο iefimerida.gr η Ελισάβετ Φελώνη, υδρολόγος, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τονίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αν και θετικά, θα αργήσουν να αποδώσουν στην πράξη. Μέχρι τότε, η κατάσταση της Αττική κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εάν δεν αλλάξουν οι τάσεις που επικρατούν σήμερα, τα αποθέματα στο Λεκανοπέδιο θα έχουν εξαντληθεί μέσα στην επόμενη διετία. Η Αττική αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που οξύνεται διαρκώς, καθώς τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα», εξηγεί η κυρία Φελώνη.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ταμιευτήρων που τροφοδοτούν την Αττική σήμερα είναι άδεια

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, στις 27 Οκτωβρίου 2025, οι τέσσερις ταμιευτήρες περιείχαν περίπου 377 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, δηλαδή περίπου το 25% της συνολικής τους χωρητικότητας. Στο παρελθόν, πριν από το σερί των ξερών υδρολογικών ετών, πολλές φορές ξεπερνούσαν το 1 δις κυβικά μέτρα νερού. Μόνο στον Μόρνο, που είναι και ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας, σήμερα υπάρχουν 152 εκατ. κυβικά, όταν πέρυσι ήταν σχεδόν τα διπλάσια διαθέσιμα.

Με άλλα λόγια, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ταμιευτήρων σήμερα είναι άδεια, ενώ ο ρυθμός εξάντλησης των αποθεμάτων, 37% το τελευταίο 12μηνο, ήταν αυτός που σήμανε συναγερμό στους αρμόδιους και οδήγησε στην ανακοίνωση των πρόσφατων μέτρων από πλευράς κυβέρνησης.

«Σοβαρότατο πρόβλημα αν δεν βρέξει και δε χιονίσει τον χειμώνα»

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία και έχοντας ως δεδομένο ότι η ετήσια ζήτηση κυμαίνεται περίπου στα 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, η Ελισάβετ Φελώνη σημειώνει ότι «στο ακραίο σενάριο που δε δεχτούμε φέτος καθόλου χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα. Είναι ένα δυσμενές σενάριο, με το οποίο, όμως, μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι, αν λάβουμε υπόψη μας τα ιδιαίτερα δυσοίωνα προγνωστικά των μοντέλων της εποχικής πρόγνωσης που μιλούσαν για περιορισμένες βροχοπτώσεις το φθινόπωρο και επαληθεύονται, καθώς και περιορισμένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις την περίοδο του χειμώνα. Γιατί εκεί ποντάρουμε στους τρεις μήνες του χειμώνα για να μπορέσουν να εμπλουτιστούν τα διαθέσιμα αποθέματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα μεγάλα έργα αργούν… Θα πρέπει τώρα να περιορίσουμε τη σπατάλη του νερού»

Αναφερόμενη στα μεγάλα έργα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, η κυρία Φελώνη σημειώνει: «καλώς να έρθουν. Ήταν κάτι για το οποίο η επιστημονική κοινότητα έχει κρούσει των κώδωνα του κινδύνου εδώ και καιρό. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζει ο κόσμος ότι το μεγαλύτερο έργο, που είναι αυτό του «Ευρύτου», με την μερική εκτροπή του Κρικελιώτη και του Καρπενησιώτη προς τον Εύηνο, φαίνεται να ολοκληρώνεται, με βάσει τις ανακοινώσεις σε ορίζοντα 10ετίας. Οπότε, μέχρι τότε, αν έχουμε μια δυσμενή υδρολογική χρονιά, θα είμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα. Γι’ αυτό ανακοινώθηκαν και πρόσθετα μέτρα όπως είναι η αξιοποίηση των υπόγειων υδάτων μέσα από τις γεωτρήσεις καθώς και εφεδρικό πλάνο της αφαλάτωσης που ναι μεν μπορεί να καλύψει ένα 10% των ημερήσιων αναγκών όμως είναι μια μέθοδος με υψηλό ενεργειακό κόστος».

Σε κάθε περίπτωση, οι συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση, δεν αναμένεται να βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες αλλά, αντιθέτως, να επιδεινωθούν. Σ’ αυτό το πλαίσιο, και σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς επιστήμονες, θα πρέπει να μπει από τώρα τέλος στην κατασπατάληση του νερού.

«Η ένσταση όλων των επιστημόνων είναι ότι θα έπρεπε ήδη να είχε φτάσει σε όλα τα νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ μια επιστολή ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες την κρισιμότητα της κατάστασης. Σ’ αυτό έχουμε καθυστερήσει. Κανείς δε θα ήθελε να φτάσουμε στο σημείο μηδέν και να θυμηθούμε εικόνες από το παρελθόν. Απευχόμαστε επίσης να φτάσουμε στο σημείο να πρέπει να αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική. Γι’ αυτό χρειάζεται από τώρα να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση και να λάβουμε, ο καθένας ξεχωριστά, μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ λειψυδρία Μόρνος Αττική νερό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ