Κακοκαιρία EVA: «Περιορίστε τις μετακινήσεις» -Αυστηρή σύσταση της Πυροσβεστικής, 112 για Ιόνιο και Ήπειρο - iefimerida.gr

Κακοκαιρία EVA: «Περιορίστε τις μετακινήσεις» -Αυστηρή σύσταση της Πυροσβεστικής, 112 για Ιόνιο και Ήπειρο

Καταφθάνει η κακοκαιρία EVA, μήνυμα του 112 σε Ιόνιο-Ήπειρο
Καταφθάνει η κακοκαιρία EVA, μήνυμα του 112 σε Ιόνιο-Ήπειρο / Φωτογραφία αρχείου: Intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της κακοκαιρίας EVA έκανε το απόγευμα της Παρασκευής (4/11) η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός, τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και έδωσε οδηγίες αυτοπροστασίας ενόψει της κακοκαιρίας EVA. Μεταξύ άλλων, ζήτησε από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και τόνισε ότι το 112 θα ενεργοποιηθεί άμεσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, ανέφερε πως το απόγευμα της Παρασκευής (4/11) εκδόθηκε μήνυμα του 112 για το βόρειο Ιόνιο και την Ηπειρο.

«Ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων και την ενημέρωση της ΕΜΥ, θα αποσταλούν κι άλλα μηνύματα από το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο», σημείωσε.

Μήνυμα του 112 σε Δυτική Ελλάδα, νότιο Ιόνιο και Μεσσηνία

Περίπου στις 20:30 το απόγευμα της Παρασκευής ήρθε και νέο μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας, του Νοτίου Ιονίου και της Μεσσηνίας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μήνυμα του 112 σε βόρειο Ιόνιο και Ήπειρο:

Ο κ. Αρτοποιός απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, «οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας:

  • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Έχετε πάντα υπ' όψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα υψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μη διασχίζετε για κανέναν λόγο χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε σε αυτή τη θέση.

Παράλληλα, αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για την εκ νέου αξιολόγηση της εξέλιξης της κακοκαιρίας, ενώ σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και όλων των συναρμόδιων φορέων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το έκτακτο δελτίο θα επικαιροποιείται ανά 12 ώρες», σημείωσε.

Από το πρωί του Σαββάτου (05/11) έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06/11) θα εκδηλωθούν κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Η ενημέρωση από τον κ. Αρτοποιό:

Κακοκαιρία EVA: Φέρνει κεραυνούς και πλημμύρες -Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας, που αναμένεται να πλήξει σταδιακά από το πρωί του Σαββάτου (5/11) μεγάλο μέρος της χώρας, σε αυξημένη επιφυλακή και σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων.

Επιπλέον, ενεργοποιούνται τα Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ σε αυξημένη ετοιμότατα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι «κλειδί» για την αποφυγή προβλημάτων από την κακοκαιρία είναι ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων και ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες να θέσουν το σύνολο των δυνάμεών τους στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας και επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης.

Σε ετοιμότητα οι δήμοι της Αττικής

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες των δήμων Αττικής, λόγω της πρόβλεψης για κακοκαιρία και για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν τον νομό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Στις περισσότερες περιοχές έγιναν εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού των φρεατίων και των αγωγών ομβρίων υδάτων, ενώ δόθηκε εντολή για άμεση απομάκρυνση όποιων ογκωδών αντικειμένων έχουν εντοπιστεί στους δρόμους.

Οι περισσότεροι δήμοι ανέβαλαν τις διάφορες δράσεις με τη συμμετοχή πολιτών και τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει για το Σαββατοκύριακο, ενώ εξέδωσαν και ανακοινώσεις με συμβουλές για την ασφάλεια των κατοίκων.

Στο σύνολό τους οι δήμαρχοι έθεσαν σε επιφυλακή τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας που διαθέτουν, προκειμένου να παράσχουν, όπου και αν χρειαστεί, κάθε δυνατή βοήθεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, ο Δήμος Ωρωπού, ο οποίος καλύπτει μία πολύ μεγάλη και ιδιόμορφη έκταση (ορεινή και παραθαλάσσια) στο βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής, ενεργοποίησε το σχετικό Σχέδιο που έχει εκπονήσει για ανάλογες περιπτώσεις (Σχέδιο Αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και άμεση διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων), μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη που είχε ο δήμαρχος με τους αντιδημάρχους και με εκπροσώπους της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, καθώς και των εθελοντικών ομάδων.

Οδηγίες στους πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας EVA

Παράλληλα, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ενημέρωσε διεξοδικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και όλους τους συμμετέχοντες για την πορεία της κακοκαιρίας, καθώς επίσης και για την ανά 12 ώρες επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.emy.gr.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες αρμόδιοι για θέματα Πολιτικής Προστασίας από τις 13 περιφέρειες της χώρας, καθώς και εκπρόσωποι του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Έλαβαν, επίσης, μέρος ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, ο υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Ελευθέριος Γκαρίλας, εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ, ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου, εκπρόσωποι όλων των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου, καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, η ΓΓΠΠ καλεί τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μη διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους εδώ.

Κεραυνούς εδώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλημμυρικά φαινόμενα εδώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ