Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ολονύχτια μάχη του στρατού για τον απεγκλωβισμό πολιτών -Εικόνες ντροπής στην Αττική Οδό - iefimerida.gr

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ολονύχτια μάχη του στρατού για τον απεγκλωβισμό πολιτών -Εικόνες ντροπής στην Αττική Οδό

Μάχη για απεγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών από την Αττική Οδό
Μάχη για απεγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών από την Αττική Οδό / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εικόνες χάους προκάλεσε στην Αττική η κακοκαιρία «Ελπίδα»με τον πιο σύγχρονο δρόμο, την Αττική Οδό να αποκλείεται και να εγκλωβίζονται εκεί εκατοντάδες οδηγοί.

Εικόνες ντροπής, με χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους στα αυτοκίνητά τους, στο κρύο, για ατελείωτες ώρες.

Από χθες το βράδυ στη «μάχη» για τον απεγκλωβισμό των ατόμων από την Αττική Οδό ρίχτηκε και ο στρατός, ο οποίος συνδράμει παράλληλα και για να ανοίξει ο αυτοκινητόδρομος, μαζί με την ΕΚΑΜ ,έπειτα από εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, ήδη από πιο νωρίς χθες, μάχη με το χρόνο έδιναν και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του iefimerida.gr, αρκετοί πολίτες μεταφέρθηκαν στα σπίτια τους και από άνδρες της ΟΠΚΕ.

Οι εγκλωβισμένοι οδηγούνται από το βράδυ σε έξι σημεία, Κηφισίας, Δουκίσσης Πλακεντίας, Πεντέλης, Μαραθώνος, Κάντζα και Παιανία, όπου τους υποδέχονται αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων και τους οδηγούν σε λεωφορεία, τα οποία τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία για περίθαλψη και ό,τι άλλο χρειαστεί.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο Στρατός έχει φτάσει σε όλα τα σημεία και προσεγγίζουν σταδιακά κι άλλοι ακόμη περισσότεροι σε αριθμό, κάτι που γινόταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ο στρατός μοίραζε τρόφιμα, νερά, κουβέρτες και με εντολές της Αστυνομίας οδηγούν τον κόσμο (όσους θέλουν) εκεί που τους λένε η ΓΓΠΠ και η Αστυνομία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί ήταν οι άνθρωποι που μέσα στην απόγνωσή τους παράτησαν τα οχήματά τους στην Αττική Οδό και μεταφέρθηκαν είτε στα σπίτια τους, είτε σε κάποιο άλλο κατάλυμα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται από τη Λεωφόρο Μεσογείων, την Αττική Οδό (έξοδοι 13 και 14) και σε αρκετές άλλες περιοχές της Αττικής με τους απεγκλωβισμένους να οδηγούνται σε ασφαλή σημεία. Επιπλέον, δεν έχουν σταματήσει οι μεταφορές νεφροπαθών για αιμοκάθαρση, ανθρώπων που χρειάζονται να μεταβούν σε νοσοκομεία, ακόμα και προσωπικού που δυσκολεύεται να μεταβεί στις μονάδες υγείας.

Η κυβέρνηση επέρριψε ευθύνες για τις σκηνές απείρου κάλλους στην εταιρεία, με την Αττική Οδό από την πλευρά της να ζητά συγνώμη για την κατάσταση.

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές

Παράλληλα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν για σήμερα μία σειρά από Περιφέρειες της χώρας, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, χθες, εκδόθηκε το ΦΕΚ από τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, που αναφέρει ότι στην περιφέρεια Αττικής, στους νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, στις Σποράδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα κηρύσσεται για την Τρίτη κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων.

Πού αναστέλλεται η λειτουργία των υπηρεσιών

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημόσιων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, των Ενόπλων Δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, των δημόσιων δομών υγείας και άλλων υπηρεσιών, η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικείας οργανικής μονάδας.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες, όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Ειδικώς τα καταστήματα τροφίμων δύνανται να λειτουργήσουν από τις 10:00 έως τις 18:00.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε εικόνες από την συνδρομή του Στρατού στους εγκλωβισμένους οδηγούς

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμβολή του στρατού έχει από χθες το βράδυ ως εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Έξοδος Πεντέλης (12), 2 οχήματα με 9 άτομα.
  • Έξοδος Κηφισίας (11), 2 M/S 290 με 16 άτομα.
  • Έξοδος, Δουκίσσης Πλακεντίας (13), 1 όχημα STAYER με 12 άτομα και 1 minibus κενό και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα.
  • Έξοδος Μαραθώνα (15), 1 όχημα STAYER με 21 άτομα και 1 M/S 290 με 2 άτομα και τρόφιμα, διανέμει μεταξύ Κάντζας και Μαραθώνα.
  • Έξοδος Κάντζα (17), 1 όχημα STAYER με 20 άτομα και 1 όχημα STAYER με 20 άτομα που εξετράπη από την έξοδο Παιανίας (18) μετά από νέες οδηγίες.

Επιπλέον των ανωτέρω:

  • Προς την έξοδο Πεντέλης (12), κινούνται 2 minibus με 22 άτομα, παρούσα θέση του 1ου πλατεία Καραισκάκη (πλησίον Ομόνοιας) και το 2ο στο ύψος Δαφνίου, 1 κενό minibus και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα που βρίσκεται Χολαργό.
  • Προς έξοδο Κηφισίας (11) κινούνται 4 οχήματα HAMMER με 11 άτομα, παρούσα θέση έξοδος Ηρακλείου( 8).
  • Ξεκίνησαν πριν από λίγο 3 οχήματα με 12 άτομα από ΤΑΤΟΙ για έξοδο Πεντέλης (12).
  • Επιπρόσθετα, ξεκινούν 1 STAYER με 20 άτομα (ΕΤΑ και Ζ ΜΑΚ) και 1 MAGIRUS με 15 άτομα από 2α ΜΑΛ, τα οποία κατόπιν επικοινωνίας με ΕΣΚΕΔΙΚ θα μεταβούν στην έξοδο Δουκίσσης Πλακεντίας (13) και έξοδο Μαραθώνα (15) αντίστοιχα.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δρομολόγησε συρμό 300 θέσεων

Παράλληλα, η TPAINOΣE, μετά από αίτημα της Πολιτικής Προστασίας, για να ενισχύσει τις προσπάθειες απεγκλωβισμού των οδηγών από την Αττική Οδό, δρομολόγησε άμεσα ένα συρμό χωρητικότητας 300 θέσεων στον Προαστιακό έτσι ώστε να μεταφέρει με ασφάλεια τον κόσμο σε προστατευόμενο περιβάλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φωτογραφία: EUROKINISSI
Φωτογραφία: EUROKINISSI
Φωτογραφία: Intimenews-ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Φωτογραφία: Intimenews-ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της διατάραξης ή παρακώλυσης συγκοινωνιών. Την έρευνα θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της Ποινικής Δίωξης, Αντώνης Ελευθεριάνος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά της, η Αττική Οδός, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο, ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των οδηγών και εξέφρασε τη λύπη της για όσα συνέβησαν. Ακόμη, έκανε λόγο για πρωτοφανή γεγονότα που κλήθηκε για πρώτη φορά να αντιμετωπίσει στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Φωτογραφία: EUROKINISSI
Φωτογραφία: EUROKINISSI

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Χάος στην Αττική Οδό

Χαρακτηριστική για το χάος που προκλήθηκε στην Αττική Οδό είναι η μαρτυρία του δημοσιογράφου, διευθυντή του car&motor.gr Κώστα Φούζα, ο οποίος ήταν αποκλεισμένος από τις 11:30 το πρωί ως αυτή την ώρα και κατάφερε να φτάσει σπίτι του με όχημα της ΟΠΚΕ στις 6:00 το πρωί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, ήταν κολλημένος στην έξοδο 13 του αυτοκινητόδρομου και, όπως είπε, «δεν έχει εμφανιστεί ακόμη κανείς». Οι μόνοι που βοηθούν τους οδηγούς στο συγκεκριμένο σημείο είναι πολίτες από την Αγία Παρασκευή και τους γύρω δήμους που τους δίνουν νερά.

Η διήγηση του Κώστα Φούζα είναι χαρακτηριστική:

«Στις 11:30 το πρωί που πέρασα τα διόδια κανείς δεν σταματούσε τα αυτοκίνητα για έλεγχο, περνούσαν ακόμη και μηχανές, δεν γινόταν κανένας ουσιαστικός έλεγχος, δεν σταματούσαν κανέναν. Δεν έχει περάσει εκχιονιστικό, παραμένω ακόμη μποτιλιαρισμένος στην Αττική Οδό και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει εμφανιστεί κανένας, ούτε να ρωτήσει αν υπάρχει πρόβλημα, ούτε αν χρειάζεται κάποιος βοήθεια, ούτε για το παραμικρό. Τα προβλήματα εν τω μεταξύ αναμένεται να κλιμακωθούν, καθώς υπάρχουν αυτοκίνητα τα οποία σε λίγο θα ξεμείνουν και από καύσιμα. Ο κόσμος κάνει τη σωματική του ανάγκη έξω, ενώ τρώνε χιόνι για να αντέξουν, με τη θερμοκρασία να πέφτει και τη νύχτα να έρχεται».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, λοιπόν, οι οδηγοί έχουν μείνει χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, με τα καύσιμα να τελειώνουν και το σκοτάδι να έχει έρθει, με το χιόνι να πέφτει ακατάπαυστα και το κρύο να είναι τσουχτερό.

Στυλιανίδης: «Θα αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης»

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης επέρριψε ευθύνες στην Αττική Οδό και τόνισε ότι η εισήγησή του στον πρωθυπουργό θα είναι να αποδοθούν ευθύνες στην εταιρεία διαχείρισης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτήν την ώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα σημειώνεται στην Αττική Οδό» επισήμανε, για να προσθέσει: «Δυστυχώς, η εταιρεία Αττική Οδός δεν κατάφερε να κρατήσει ανοικτό τον δρόμο. Υποσχέθηκαν ότι θα έχουν πλήρη επάρκεια μέσων στη σύσκεψη που είχαμε. Η εισήγησή μου στον πρωθυπουργό θα είναι να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης. Εάν λειτουργούσε σωστά η εταιρεία διαχείρισης, δεν θα το αντιμετωπίζαμε αυτό αυτήν τη στιγμή».

Βαγγέλης Περρής: Δεν υπάρχει επιχείρηση απεγκλωβισμού

Εγκλωβισμένος επί ώρες στην Αττική Οδό είναι και ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Περρής.

Το iefimerida.gr επικοινώνησε μαζί του και μας περιέγραψε την κατάσταση, λέγοντας ότι φοβάται τα χειρότερα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εγκλωβισμένος επί 6 ώρες είναι και ο γιατρός Βασίλης Μηλίγγος, ο οποίος επικοινώνησε με το iefimerida.gr.

Ακούστε τι μας είπε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα, ο δημοσιογράφος Άκης Παυλόπουλος μίλησε στην κάμερα του Open, εγκλωβισμένος και εκείνος στην Αττική Οδό επί ώρες. «Δεν ξέρω πώς θα βγάλουμε τη νύχτα. Άνθρωποι χωρίς νερό, χωρίς φαγητό. Είμαστε περισσότερο από 5-6 ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, χωρίς επίσημη ενημέρωση», είπε ο δημοσιογράφος.

Εκκληση μέσω του iefimerida απηύθυνε και αναγνώστρια, η οποία μας περιέγραψε ότι ο σύζυγός της είναι εγκλωβισμένος επί 5 ώρες στην Αττική Οδό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με την Τροχαία δεν μπορείς να επικοινωνήσεις, ούτε με την Αττική Οδό. Ο σύζυγός μου είναι εγκλωβισμένος στην Αττική Οδό, λίγο πριν την έξοδο προς Μαραθώνος, στο ρεύμα προς Αθήνα. Σε μία ώρα διήνυσε απόσταση 500 μέτρων. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει έκκληση για απεγκλωβισμό των οδηγών από την Πυροσβεστική, δεδομένου ότι το φαινόμενο θα επιδεινωθεί τις επόμενες ώρες, όπως λένε και οι μετεωρολόγοι».

Βίντεο από την Αττική Οδό -Απίστευτη ταλαιπωρία

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
This image has an empty alt attribute; its file name is attiki-odos-talaipwria.jpeg
Φωτογραφία: EUROKINISSI
Φωτογραφία: EUROKINISSI

Η «συγνώμη» της Αττικής Οδού για την ταλαιπωρία

Από τη μεριά της, η Αττική Οδός ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία των οδηγών, εκφράζοντας τη λύπη της. Κάνει επίσης λόγο για πρωτοφανή γεγονότα που κλήθηκε για πρώτη φορά να αντιμετωπίσει στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Αττικής Οδού:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Αττικής Οδού. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ