Κακοκαιρία «Ελπίς» -Στυλιανίδης: Πολύ δύσκολη νύχτα απόψε, θα αναζητήσουμε ευθύνες από την Αττική Οδό - iefimerida.gr

Κακοκαιρία «Ελπίς» -Στυλιανίδης: Πολύ δύσκολη νύχτα απόψε, θα αναζητήσουμε ευθύνες από την Αττική Οδό

Ο Χρήστος Στυλιανίδης κάνει ανακοινώσεις για την κακοκαιρία Ελπίδα
Ο Χρήστος Στυλιανίδης κάνει ανακοινώσεις για την κακοκαιρία Ελπίδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίς» προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές.

Την ανάγκη για αναζήτηση ευθυνών από την εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού για το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργήθηκε στους δρόμους και την ταλαιπωρία των πολιτών, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, το μεγαλύτερο πρόβλημα σημειώνεται στην Αττική Οδό και θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης. «Παρά τις μεγάλες προσπάθειες της Τροχαίας και της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας δυστυχώς η Αττική Οδός, η εταιρεία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοιχτό. Παρά τις συσκέψεις που κάναμε τις δύο προηγούμενες ημέρες, στις οποίες συμμετείχαν και υποσχέθηκαν ότι θα διασφαλίσουν ότι θα έχουν πλήρη επάρκεια μέσων για να κρατηθεί ανοιχτή η Αττική Οδός. Θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης του δρόμου για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Αυτή θα είναι η εισήγησή μου προς τον πρωθυπουργό», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι ως Πολιτεία οφείλουν μια απολογία σε όσους ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται αυτή τη στιγμή ενώ εξέφρασε μία συγγνώμη για την ταλαιπωρία των πολιτών. Ο υπουργός έκανε λόγο «για μια τιτάνια προσπάθεια που έχει αρχίσει εδώ και ώρα» από την Πυροσβεστική και την Τροχαία ώστε να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί στην Αττική Οδό, ενώ προσέθεσε ότι γίνεται προσπάθεια αντιδρόμησης καθώς και προσπάθεια να φτάσουν εκχιονιστικά μηχανήματα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας έτσι ώστε να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί και να απελευθερωθεί όλο το πρόβλημα που εμφανίζεται στην Αττική Οδό.

«Όλος ο μηχανισμός, όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι επί ποδός και επεμβαίνουν άμεσα όπου χρειάζεται για την αντιμετώπιση αυτού του κύριου προβλήματος που προκαλεί η κακοκαιρία και που δυστυχώς αν λειτουργούσε σωστά η εταιρεία διαχείρισης δεν θα το αντιμετωπίζαμε αυτή τη στιγμή. Η κατάσταση με βάση τα δεδομένα που έχουμε στην Αττική Οδό βελτιώνεται, έχει ξεκινήσει μια προοδευτική αποκατάσταση της κυκλοφορίας και θα συνεχιστεί τις επόμενες ώρες », σημείωσε. Επιπλέον ο υπουργός ανέφερε ότι όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο λεκανοπέδιο της Αττικής προήλθαν από το μεγάλο πρόβλημα στην Αττική Οδό, ενώ προσέθεσε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί όλοι οι αυτοκινητόδρομοι, και κυρίως ο οδικός άξονας Αθηνών-Θεσσαλονίκης που καλύπτει ολόκληρη τη χώρα. Ο υπουργός είπε ότι όσοι οδηγοί μπαίνουν στον αυτοκινητόδρομο αυτόν, πρέπει οπωσδήποτε να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για τη διευκόλυνση όλων ώστε να παραμείνουν ανοιχτοί οι αυτοκινητόδρομοι παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Όσον αφορά το εθνικό δίκτυο ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι με την προετοιμασία που έγινε σημειώθηκαν προβλήματα και καθυστερήσεις το πρωί στη γέφυρα Καλυφτάκη, ωστόσο, όπως είπε, αντιμετωπίστηκαν, ενώ υπενθύμισε ότι απαγορεύτηκε η κίνηση των βαρέων οχημάτων σε μεγάλο τμήμα και οι οδηγοί που εισέρχονταν στον αυτοκινητόδρομο θα έπρεπε πολλές φορές να είναι με συνοδεία εκχιονιστικών μηχανημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για πολύ δύσκολη ημέρα αλλά και μία δύσκολη νύχτα καθώς μέχρι αύριο οι συνθήκες θα συνεχίσουν να είναι αντίξοες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα νότια της Θεσσαλίας, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη καθώς και στην Αττική.

«Από αύριο το μεσημέρι, στην Αττική και σταδιακά στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι ο παγετός, κυρίως τις βραδινές ώρες και νωρίς το πρωί», ανέφερε.

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι μέχρι στιγμής τα προβλήματα, με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ, είναι λιγοστά και εμφανίστηκαν κυρίως σε μερικούς οικισμούς στην Εύβοια αλλά και στην Αττική, ενώ επισήμανε ότι για την Πολιτική Προστασία ήταν εξαιρετικά μείζον θέμα να διατηρηθεί η παροχή ρεύματος σε όλη τη χώρα. «Παρά τα μεγάλα προβλήματα, παρά τον όγκο του χιονιού διατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα προβλήματα (στην ηλεκτροδότηση) είναι λιγοστά και ελπίζουμε όπου υπάρχουν θα μπορέσουν να αποκατασταθούν στην επόμενη ώρα», σημείωσε.

Ο υπουργός απηύθυνε ξανά έκκληση στους πολίτες τής Αττικής αλλά και σε όλες τις περιοχές που πλήττονται αυτή τη στιγμή από το έντονο φαινόμενο, να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση. «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και να διασφαλίσουμε στο μέτρο του δυνατού ότι η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της χώρας θα συνεχίσει να διεξάγεται ομαλά», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης και συμπλήρωσε ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν για κάθε παροχή βοήθειας στο 112.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε ισχυρή σύσταση να υπάρξει τηλεργασία αύριο και στον ιδιωτικό τομέα με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει. «Πρέπει να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων», υπογράμμισε.

Σχετικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είπε ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από το υπουργείο Μεταφορών. Αναφορικά με τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών εξήγησε ότι λειτουργεί κανονικά, διακόπηκε η λειτουργία λίγη ώρα μεταξύ 10:00 και 11:40 το πρωί. «Υπήρξαν ματαιώσεις πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρείες λόγω μη προσέλευσης του επιβατικού κοινού λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στον τόπο προορισμού όχι όμως λόγω της κατάστασης του αεροδρομίου», σημείωσε.

Όσον αφορά τα σχολεία επανέλαβε ότι σε πολλές περιοχές της χώρας παρέμειναν κλειστά κι από το πρωί πραγματοποιήθηκε τηλεκπαίδευση σε περισσότερες από 46.000 ψηφιακές τάξεις, ενώ προσέθεσε ότι τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί κι αύριο στις περιοχές όπου τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ τα self test δεν θα γίνουν αύριο στις περιοχές αυτές και θα δοθούν νέες οδηγίες από το υπ. Παιδείας.

Ακόμη αναφέρθηκε στη συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων τονίζοντας ότι είναι σε συνεχή επαφή και συνεννόηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό, Κ. Φλώρο. «Σε κάθε περίπτωση ήταν δίπλα μας και τώρα έχουν βγάλει ειδικά μηχανήματα ώστε να μείνουν οι οδικοί άξονες της Αττικής ανοικτοί», σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα η Πυροσβεστική και εθελοντικές οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός και το Χαμόγελο του Παιδιού βοήθησαν πάρα πολύ ώστε όλη μέρα να μπορέσουν να μεταφέρουν πολλούς ασθενείς σε νοσοκομεία, ενώ ευχαρίστησε και το ΕΚΑΒ για τη συμβολή του.

Τέλος έκανε λόγο για μια δύσκολη μέρα που τους περιμένει αύριο. «Αύριο θα είναι μία δύσκολη μέρα θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας. Η Περιφέρεια Αττικής θα δεχτεί το πιο βαρύ πλήγμα απόψε το βράδυ και ενδεχομένως και αύριο το πρωί» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας:

«Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών και μειώστε ή μηδενίστε τις μετακινήσεις σας. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να περιοριστεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό».

Οικονόμου: Ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα στην Αττική Οδό λόγω έντονης χιονόπτωσης

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Οικονόμου επισήμανε ότι αύριο το πρωί θα υπάρχει παγετός και η ΕΛ.ΑΣ. θα συνεργάζεται με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες. Όπως ενημέρωσε, 3.900 αστυνομικοί επιχειρούν στην Αττική και 883 αυτοκίνητα της Αστυνομίας, η οποία δέχθηκε πάνω από 400 κλήσεις για προβλήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την Αττική Οδό τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη επιχείριση αντιδρόμησης, «μια επιχείριση πολύ δύσκολη». Μάλιστα, επειδή αυτήν την ώρα επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση, είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί.

Κάλεσε τους πολίτες να μην κυκλοφορούν χωρίς αλυσίδες και σημείωσε δεν επιτρέπεται η κίνηση χωρίς αυτές. «Τα προβλήματα και στην Κατεχάκη και στην Αττική Οδό προκλήθηκαν γιατί πολλοί δεν είχαν αλυσίδες», όπως σημείωσε.

Κολυδάς: Ο παγετός θα είναι εντονότερος αύριο και μεθαύριο

«Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι το κύμα που συνεχίζεται με εντάσεις, θα κρατήσει και μετά τις 20:00 και οι μεγάλες εντάσεις θα είναι μέχρι και δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Το κύμα αυτό θα έχει 16 ώρες διάρκεια», είπε ο κ. Κολυδάς, για να προσθέσει ότι, «παρότι τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν μια ύφεση σε ορισμένες περιοχές και της Αττικής, αλλά και της Στερεάς και της Εύβοιας, δίνουν μεγάλο ύψος χιονιού το βράδυ».

Για το λεκανοπέδιο έδωσε ύφεση από το μεσημέρι της Τρίτης, «αν και λίγο πιο νωρίς θα έχουν μια εξασθένηση τα φαινόμενα και θα αρχίσουν να περιορίζονται στα βουνά. Στις άλλες περιοχές θα έχει εξασθένηση πρώτα σε Φθιώτιδα και Βόρεια Εύβοια και σταδιακά θα αρχίσει η εξασθένηση από βορρά προς νότο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, τα φαινόμενα αναμένονται να εξασθενήσουν από την Πέμπτη. Από πλευράς παγετού, θα είναι υπαρκτός σήμερα, αλλά αύριο και μεθαύριο θα είναι εντονότερος και περισσότερος.

Δείτε την ενημέρωση:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ