Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Έφτασε η βοήθεια του Στρατού στην Αττική Οδό -Ολονύχτια μάχη για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων οδηγών - iefimerida.gr

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Έφτασε η βοήθεια του Στρατού στην Αττική Οδό -Ολονύχτια μάχη για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων οδηγών

Βοήθεια του Στρατού στους εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού
Βοήθεια του Στρατού στους εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων για να απεγκλωβίσουν τους χιλιάδες οδηγούς που κόλλησαν στην Αττική Οδό από την κακοκαιρία «Ελπίδα».

Στη «μάχη» για να ανοίξει ο αυτοκινητόδρομος έχει μπει και ο Στρατός, ενώ ήδη βρίσκονται επί τόπου και άνδρες της ΕΚΑΜ, έπειτα από εντολή που δόθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εγκλωβισμένοι οδηγούνται σε έξι σημεία, Κηφισίας, Δουκίσσης Πλακεντίας, Πεντέλης, Μαραθώνος, Κάντζα και Παιανία, όπου τους υποδέχονται αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων και τους οδηγούν σε λεωφορεία, τα οποία τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία για περίθαλψη και ό,τι άλλο χρειαστεί.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο Στρατός έχει φτάσει σε όλα τα σημεία και προσεγγίζουν σταδιακά κι άλλοι ακόμη περισσότεροι σε αριθμό. Αυτό θα γίνεται όλο το βράδυ. Μοιράζουν τρόφιμα, νερά, κουβέρτες και με εντολές της Αστυνομίας οδηγούν τον κόσμο (όσους θέλουν) εκεί που τους λένε η ΓΓΠΠ και η Αστυνομία.

Δείτε εικόνες από την συνδρομή του Στρατού στους εγκλωβισμένους οδηγούς

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

  • Έξοδος Πεντέλης (12), 2 οχήματα με 9 άτομα.
  • Έξοδος Κηφισίας (11), 2 M/S 290 με 16 άτομα.
  • Έξοδος, Δουκίσσης Πλακεντίας (13), 1 όχημα STAYER με 12 άτομα και 1 minibus κενό και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα.
  • Έξοδος Μαραθώνα (15), 1 όχημα STAYER με 21 άτομα και 1 M/S 290 με 2 άτομα και τρόφιμα, διανέμει μεταξύ Κάντζας και Μαραθώνα.
  • Έξοδος Κάντζα (17), 1 όχημα STAYER με 20 άτομα και 1 όχημα STAYER με 20 άτομα που εξετράπη από την έξοδο Παιανίας (18) μετά από νέες οδηγίες.

Επιπλέον των ανωτέρω:

  • Προς την έξοδο Πεντέλης (12), κινούνται 2 minibus με 22 άτομα, παρούσα θέση του 1ου πλατεία Καραισκάκη (πλησίον Ομόνοιας) και το 2ο στο ύψος Δαφνίου, 1 κενό minibus και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα που βρίσκεται Χολαργό.
  • Προς έξοδο Κηφισίας (11) κινούνται 4 οχήματα HAMMER με 11 άτομα, παρούσα θέση έξοδος Ηρακλείου( 8).
  • Ξεκίνησαν πριν από λίγο 3 οχήματα με 12 άτομα από ΤΑΤΟΙ για έξοδο Πεντέλης (12).
  • Επιπρόσθετα, ξεκινούν 1 STAYER με 20 άτομα (ΕΤΑ και Ζ ΜΑΚ) και 1 MAGIRUS με 15 άτομα από 2α ΜΑΛ, τα οποία κατόπιν επικοινωνίας με ΕΣΚΕΔΙΚ θα μεταβούν στην έξοδο Δουκίσσης Πλακεντίας (13) και έξοδο Μαραθώνα (15) αντίστοιχα.

Παράλληλα, η TPAINOΣE, μετά από αίτημα της Πολιτικής Προστασίας, για να ενισχύσει τις προσπάθειες απεγκλωβισμού των οδηγών από την Αττική Οδό, δρομολογεί άμεσα ένα συρμό χωρητικότητας 300 θέσεων στον Προαστιακό έτσι ώστε να μεταφέρει με ασφάλεια τον κόσμο σε προστατευόμενο περιβάλλον.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε πως «έχει αρχίσει μερικός απεγκλωβισμός οχημάτων από την Αττική Οδό στο Δαχτυλίδι, στην Κηφισίας και στην Πεντέλης. Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Αττική».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η επιχείρηση αναμένεται να κρατήσει ακόμη αρκετές ώρες, καθώς η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και το χιόνι συνεχίζει να πέφτει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, με κυβερνητική απόφαση, κηρύχθηκε γενική αργία αύριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κυκλάδες, Σποράδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη.

Φωτογραφία: EUROKINISSI
Φωτογραφία: EUROKINISSI
Φωτογραφία: Intimenews-ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Φωτογραφία: Intimenews-ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νωρίτερα, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της διατάραξης ή παρακώλυσης συγκοινωνιών. Την έρευνα θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της Ποινικής Δίωξης, Αντώνης Ελευθεριάνος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά της, η Αττική Οδός, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο, ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των οδηγών και εξέφρασε τη λύπη της για όσα συνέβησαν. Ακόμη, έκανε λόγο για πρωτοφανή γεγονότα που κλήθηκε για πρώτη φορά να αντιμετωπίσει στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Φωτογραφία: EUROKINISSI
Φωτογραφία: EUROKINISSI

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Χάος στην Αττική Οδό

Χαρακτηριστική για το χάος που προκλήθηκε στην Αττική Οδό είναι η μαρτυρία του δημοσιογράφου, διευθυντή του car&motor.gr Κώστα Φούζα, ο οποίος είναι αποκλεισμένος από τις 11:30 το πρωί ως αυτή την ώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, είναι κολλημένος στην έξοδο 13 του αυτοκινητόδρομου και, όπως λέει, «δεν έχει εμφανιστεί ακόμη κανείς». Οι μόνοι που βοηθούν τους οδηγούς στο συγκεκριμένο σημείο είναι πολίτες από την Αγία Παρασκευή και τους γύρω δήμους που τους δίνουν νερά.

Η διήγηση του Κώστα Φούζα είναι χαρακτηριστική:

«Στις 11:30 το πρωί που πέρασα τα διόδια κανείς δεν σταματούσε τα αυτοκίνητα για έλεγχο, περνούσαν ακόμη και μηχανές, δεν γινόταν κανένας ουσιαστικός έλεγχος, δεν σταματούσαν κανέναν. Δεν έχει περάσει εκχιονιστικό, παραμένω ακόμη μποτιλιαρισμένος στην Αττική Οδό και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει εμφανιστεί κανένας, ούτε να ρωτήσει αν υπάρχει πρόβλημα, ούτε αν χρειάζεται κάποιος βοήθεια, ούτε για το παραμικρό. Τα προβλήματα εν τω μεταξύ αναμένεται να κλιμακωθούν, καθώς υπάρχουν αυτοκίνητα τα οποία σε λίγο θα ξεμείνουν και από καύσιμα. Ο κόσμος κάνει τη σωματική του ανάγκη έξω, ενώ τρώνε χιόνι για να αντέξουν, με τη θερμοκρασία να πέφτει και τη νύχτα να έρχεται».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, λοιπόν, οι οδηγοί έχουν μείνει χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, με τα καύσιμα να τελειώνουν και το σκοτάδι να έχει έρθει, με το χιόνι να πέφτει ακατάπαυστα και το κρύο να είναι τσουχτερό.

Στυλιανίδης: «Θα αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης»

Νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης επέρριψε ευθύνες στην Αττική Οδό και τόνισε ότι η εισήγησή του στον πρωθυπουργό θα είναι να αποδοθούν ευθύνες στην εταιρεία διαχείρισης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτήν την ώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα σημειώνεται στην Αττική Οδό» επισήμανε, για να προσθέσει: «Δυστυχώς, η εταιρεία Αττική Οδός δεν κατάφερε να κρατήσει ανοικτό τον δρόμο. Υποσχέθηκαν ότι θα έχουν πλήρη επάρκεια μέσων στη σύσκεψη που είχαμε. Η εισήγησή μου στον πρωθυπουργό θα είναι να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης. Εάν λειτουργούσε σωστά η εταιρεία διαχείρισης, δεν θα το αντιμετωπίζαμε αυτό αυτήν τη στιγμή».

Βαγγέλης Περρής:

Εγκλωβισμένος επί ώρες στην Αττική Οδό είναι και ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Περρής.

Το iefimerida.gr επικοινώνησε μαζί του και μας περιέγραψε την κατάσταση, λέγοντας ότι φοβάται τα χειρότερα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εγκλωβισμένος επί 6 ώρες είναι και ο γιατρός Βασίλης Μηλίγγος, ο οποίος επικοινώνησε με το iefimerida.gr.

Ακούστε τι μας είπε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα, ο δημοσιογράφος Άκης Παυλόπουλος μίλησε στην κάμερα του Open, εγκλωβισμένος και εκείνος στην Αττική Οδό επί ώρες. «Δεν ξέρω πώς θα βγάλουμε τη νύχτα. Άνθρωποι χωρίς νερό, χωρίς φαγητό. Είμαστε περισσότερο από 5-6 ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, χωρίς επίσημη ενημέρωση», είπε ο δημοσιογράφος.

Εκκληση μέσω του iefimerida απηύθυνε και αναγνώστρια, η οποία μας περιέγραψε ότι ο σύζυγός της είναι εγκλωβισμένος επί 5 ώρες στην Αττική Οδό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με την Τροχαία δεν μπορείς να επικοινωνήσεις, ούτε με την Αττική Οδό. Ο σύζυγός μου είναι εγκλωβισμένος στην Αττική Οδό, λίγο πριν την έξοδο προς Μαραθώνος, στο ρεύμα προς Αθήνα. Σε μία ώρα διήνυσε απόσταση 500 μέτρων. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει έκκληση για απεγκλωβισμό των οδηγών από την Πυροσβεστική, δεδομένου ότι το φαινόμενο θα επιδεινωθεί τις επόμενες ώρες, όπως λένε και οι μετεωρολόγοι».

Βίντεο από την Αττική Οδό -Απίστευτη ταλαιπωρία

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
This image has an empty alt attribute; its file name is attiki-odos-talaipwria.jpeg

Αττική Οδός: Ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία

Φωτογραφία: EUROKINISSI
Φωτογραφία: EUROKINISSI

Συγγνώμη για την ταλαιπωρία των οδηγών ζητά η Αττική Οδός και εκφράζει τη λύπη της. Κάνει επίσης λόγο για πρωτοφανή γεγονότα που κλήθηκε για πρώτη φορά να αντιμετωπίσει στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής :

«Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Αττικής Οδού. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ