Καιρός: Αλλαγή σκηνικού από Δευτέρα -Έρχονται καταιγίδες με χαλαζοπτώσεις, λένε οι μετεωρολόγοι - iefimerida.gr

Καιρός: Αλλαγή σκηνικού από Δευτέρα -Έρχονται καταιγίδες με χαλαζοπτώσεις, λένε οι μετεωρολόγοι

Καταιγίδες προβλέπονται για τη Δευτέρα
Καταιγίδες προβλέπονται για τη Δευτέρα / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αλλαγή του σκηνικού του καιρού θα έχουμε από αύριο, Δευτέρα, με βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως στα ηπειρωτικά.

Έτσι, μετά τις υψηλές θερμοκρασίες της Κυριακής, που άγγιξαν και τους 40 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία, από αύριο ο καιρός θα εμφανίσει μεγάλη αστάθεια.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, τοπικοί όμβροι και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Μακεδονία και τη Θράκη από τις προμεσημβρινές ώρες, καθώς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, από το μεσημέρι. «Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα και να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις», προσθέτει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ενα αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό με ψυχρό πυρήνα, που από τη Δευτέρα 06/06 θα στροβιλίζεται επάνω από τη Δυτική Μαύρη Θάλασσα, καθώς και μια ατμοσφαιρική διαταραχή που θα προσεγγίσει τη χώρα μας από βορειοδυτικά από τα μέσα της εβδομάδας, θα ενισχύσουν σημαντικά την αστάθεια έως την Παρασκευή 10/06», αναφέρει από την πλευρά του το meteo.

Και συνεχίζει: «Ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, που σε αρκετές περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλάζι, θα εκδηλώνονται τις μεσημεριανές, απογευματινές καθώς και πρώτες βραδινές ώρες, κατά κύριο λόγο στις ηπειρωτικές περιοχές. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική πτώση από την Τρίτη 07/06 και στα δυτικά τμήματα της χώρας από την Τετάρτη 08/06».

Μάλιστα, παρουσιάζει και γράφημα όπου σημειώνεται η θέση που αναμένεται να έχει το αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα το μεσημέρι της Δευτέρας 06/06:

 Σχήμα 1. Η θέση που αναμένεται να έχει το αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό στην μέση τροπόσφαιρα το μεσημέρι της Δευτέρας 06/06
Σχήμα 1. Η θέση που αναμένεται να έχει το αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό στην μέση τροπόσφαιρα το μεσημέρι της Δευτέρας 06/06
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ιδιαίτερα για τη Δευτέρα 06/06 αναμένονται βροχές από τις πρωινές ώρες στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας οι οποίες σταδιακά θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα τμήματα της Θράκης, της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς, στην Πελοπόννησο, στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, στις Σποράδες και στην Εύβοια. Από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν καταιγίδες και τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλάζι. Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις αναμένονται το μεσημέρι και απόγευμα στον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ στην Αττική τα ισχυρότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στα βόρεια του νομού», σημειώνει το meteo.

«Στα Σχήματα 2 και 3 φαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται βροχοπτώσεις και καταιγίδες (πράσινες και μπλε αποχρώσεις) ενώ με μαύρες κουκίδες (μικρό χαλάζι), λευκές κουκίδες (μικρό χαλάζι σε μεγάλες ποσότητες) και κόκκινα τρίγωνα (μεγάλο χαλάζι) σημειώνονται οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης»:

 Σχήμα 2. Οι περιοχές όπου αναμένονται φαινόμενα καθώς και αυτές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης το μεσημέρι της Δευτέρας 06/06
Σχήμα 2. Οι περιοχές όπου αναμένονται φαινόμενα καθώς και αυτές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης το μεσημέρι της Δευτέρας 06/06
 Σχήμα 3. Οι περιοχές όπου αναμένονται φαινόμενα καθώς και αυτές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Δευτέρας 06/06

Σχήμα 3. Οι περιοχές όπου αναμένονται φαινόμενα καθώς και αυτές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης το απόγευμα της Δευτέρας 06/06
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαρουσάκης: Διαδοχικές «ψυχρές λίμνες» φέρνουν μπουρίνια και καταιγίδες

Από την πλευρά του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, μετεωρολόγος του OPEN, αναφέρει σε ανάρτησή του ότι «μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες έρχονται επικίνδυνα μπουρίνια». Συγκεκριμένα, στην πρόγνωσή του επισημαίνει πως ο καιρός θα παρουσιάσει στροφή 180 μοιρών τις προσεχείς ημέρες «μιας και από την πολλή ζέστη και τα μελτέμια θα οδηγηθούμε σε έντονη αστάθεια που θα προκαλέσει καταιγίδες με έντονους κεραυνούς και χαλάζι».

Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση του κ. Μαρουσάκη για τις «ψυχρές λίμνες» και τη μεταοβολή του καιρού:

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΨΥΧΡΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
«Αιτία γι' αυτή την αλλαγή του καιρού είναι αυτό που καλούμε στη Μετεωρολογία "φαινόμενο ψυχρής λίμνης". Όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, με τον όρο "ψυχρή λίμνη" αναφερόμαστε σε μια "κλειστή" περιοχή στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα όπου η θερμοκρασία του αέρα υποχωρεί απότομα προκαλώντας μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στον αέρα που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της Γης και στον αέρα που βρίσκεται πιο ψηλά. Αυτή η θερμοκρασιακή αντίθεση με τη σειρά της δημιουργεί έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καταιγίδων που υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες.
Στον πρώτο μας χάρτη με τα μπλε βέλη σημειώνουμε τις δύο διαδοχικές ψυχρές λίμνες που αναμένεται να μας απασχολήσουν τη νέα εβδομάδα.

«ΠΟΝΗΡΟΣ» ΚΑΙΡΟΣ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τη νέα εβδομάδα είναι σε θέση να μας "ξεγελάσουν" και να μας πιάσουν στον ύπνο…
Και αυτό το λέμε διότι μπορεί η ημέρα να ξεκινά με πολύ καλό καιρό, ήλιο και ζέστη, τίποτα όμως δεν θα προϊδεάζει γι' αυτό που θα ακολουθεί στη συνέχεια, όπου προς το απόγευμα και νωρίς το βράδυ θα ξεσπάνε από το πουθενά ισχυρές καταιγίδες με έντονους τοπικά κεραυνούς και χαλάζι. Γι' αυτό και ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ότι όταν βλέπουμε στον ουρανό να μαζεύονται "βαριά" σύννεφα και πριν ακούσουμε τα πρώτα μπουμπουνητά ή δούμε τις πρώτες ψιχάλες, θα πρέπει να απομακρυνόμαστε από τη θάλασσα και από εκτεθειμένα σημεία γενικότερα και να πηγαίνουμε σε ασφαλή σημεία μιας και οι κεραυνοί είναι ικανοί να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο!

Στον δεύτερο χάρτη μας μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία των βροχοπτώσεων για τις επόμενες ημέρες όπου οι περιοχές που θα επηρεάζονται θα είναι τα ηπειρωτικά αλλά και το δυτικό και βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα θα ξεκινούν το μεσημέρι από ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής χώρας και γρήγορα θα εξαπλώνονται και σε πεδινές περιοχές ενώ από το απόγευμα και το βράδυ θα εξελίσσονται σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες εκτάσεις.
Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη. Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!!!».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ