Βαρομετρικό χαμηλό φέρνει σήμερα (31/1) και αύριο ένα νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές, τις καταιγίδες, αλλά και θυελλώδεις ανέμους.
Ηδη από τα ξημερώματα στην Αττική έριξε αρκετή βροχή και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, το νέο κύμα κακοκαιρίας θα κάνει πιο αισθητή την εμφάνισή του προς το απόγευμα του Σαββάτου και θα κορυφωθεί την Κυριακή, περνώντας και από την Αττική, μέχρι να εξασθενήσει το μεσημέρι της Δευτέρας.
Σε ορισμένες περιοχές τα φαινόμενα θα είναι έντονα και θα επηρρεάσουν και την Αττική σύμφωνα με μετεωρολόγους.
Η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου ανέφερε ότι ο μεγάλος όγκος της κακοκαιρίας θα φτάσει στη χώρα μας την Κυριακή, όπου έντονα καιρικά φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνισή τους.
Τόνισε πως από το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, το βαθύ χαμηλό βαρομετρικό θα σαρώσει με επικίνδυνες ισχυρές καταιγίδες και βροχές έξι περιοχές που είναι στο «κόκκινο». Αυτές είναι οι Πελοπόννησος, Αιγαίο,Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Αττική.
Οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις, ενώ όταν «φτάσουν» στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν έως και 9 με 10 μποφόρ.
Σε πιο επικίνδυνες καταστάσεις μπορεί να βρεθούν Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Αιγαίο και Αττική, λόγω των προηγούμενων κακοκαιριών και του κορεσμού του εδάφους.
Σύμφωνα με την κ. Ζιακοπούλου, σε κάποιες περιοχές φαίνεται πως θα πέσουν μέσα σε 24 ώρες έως και 150 χιλιοστά βροχής, ενώ σε άλλες θα πέσουν οι ίδιες ποσότητες μέσα σε λίγες ώρες. Χιόνια αναμένεται να εκδηλωθούν και στα χαμηλά υψόμετρα στα βόρεια και σε πεδινές περιοχές της Θράκης.
Τσατραφύλιας: Μπαίνουμε σε φάση σοβαρής κακοκαιρίας
Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας, χαρακτηρίζει «σοβαρή» την κακοκαιρία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ότι το πρωί της Κυριακής ισχυρή καταιγίδα θα πλήξει την Αττική.
Αναλυτικά:
«Μπαίνουμε σε φάση σοβαρής κακοκαιρίας…
Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει από το Σάββατο το βράδυ και από τα δυτικά ο καιρός με ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, χιόνια και χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.
Την Κυριακή η κακοκαιρία θα έχει πανελλαδικό χαρακτήρα:
Θα χιονίζει πυκνά και στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Θα έχει επίμονες βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, τη Θεσσαλία, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο.
Ισχυρή καταιγίδα θα πλήξει και την Αττική τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
Θυελλώδεις και επικίνδυνοι κυκλωνικοί άνεμοι θα πνέουν στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές».
Η πρόγνωση του καιρού
Για σήμερα, στα δυτικά αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μέχρι τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο μεμονωμένες καταιγίδες. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα νησιά του Αιγαίου μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες, όμως από αργά το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το βράδυ στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια θα φτάσει τους 12 με 13 και τοπικά 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 15 με 17 βαθμούς, στο νότιο Αιγαίο τους 18 με 19, τοπικά στα Δωδεκάνησα 20 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες πιθανώς να εκδηλωθούν στη Χαλκιδική μέχρι το μεσημέρι.
Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί 4 με 5, από το βράδυ στα ανατολικά έως 6 μποφόρ και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 και τοπικά 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν, όμως από αργά το βράδυ θα ενταθούν και τη νύχτα θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους έντονες.
Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5, στα νότια έως 6 μποφόρ στρεφόμενοι από το βράδυ σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 με 17 και στο εσωτερικό της Ηπείρου από -1 έως 10 με 11 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια.
Ανεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Από το μεσημέρι στα βόρεια θα στραφούν σε ανατολικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 με 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 και στην Κρήτη έως 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 με 19 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις, κατά τόπους και κατά διαστήματα αυξημένες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα ανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 με 13 βαθμούς Κελσίου.