ΙΦΕΤ: Επαναλειτουργεί το Ερευνητικό του Εργαστήριο -Ανακοίνωσε νέα δράση σε συνεργασία με το ΙΤΕ - iefimerida.gr

ΙΦΕΤ: Επαναλειτουργεί το Ερευνητικό του Εργαστήριο -Ανακοίνωσε νέα δράση σε συνεργασία με το ΙΤΕ

Επαναλειτουργεί το Ερευνητικό Εργαστήριο του ΙΦΕΤ
Επαναλειτουργεί το Ερευνητικό Εργαστήριο του ΙΦΕΤ / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστηρίου του ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Παράλληλα, το ΙΦΕΤ παρουσίασε μια νέα δράση που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ).

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας είναι ένας σύνθετης αποστολής οργανισμός που ιδρύθηκε με στόχο να ενισχύσει την πρόσβαση σε νέες θεραπείες με την παραγωγή και εμπορία σπανίων φαρμάκων, καθώς και να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα του φαρμάκου, πάντα προς όφελος του συνόλου των Ελλήνων ασθενών και της δημόσιας υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστηρίου κινείται στους παρακάτω τρεις βασικούς πυλώνες, συγκεκριμένα:

  • Στη φαρμακοχημική και φαρμακολογική έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών σκευασμάτων, όπως για παράδειγμα η σύνθεση νέων βιο-δραστικών μορίων και η φαρμακολογική τους μελέτη κυρίως σε προκλινικό επίπεδο.
  • Στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την αγορά του φαρμάκου, όπως πχ. οι φαρμακολογικές μελέτες τοξικότητας, φαρμακοδυναμικής/φαρμακοκινητικής, και γενικότερα οι ιατρο-βιολογικές μελέτες (βιοϊσοδυναμίες).
  • Στη σύνδεση της βασικής έρευνας με την αγορά του φαρμάκου, όπου ο ΙΦΕΤ θα λειτουργεί ως σύνδεσμος της ακαδημαϊκής έρευνας με τους τελικούς χρήστες (end users) στην φαρμακευτική αγορά.

ΙΦΕΤ: Τι περιλαμβάνει η συνεργασία με το ΙΤΕ

Όσον αφορά στη συνεργασία του ΙΦΕΤ με το ΙΤΕ, δρομολογείται μια κοινή δράση για την μελέτη της νευροφλεγμονής μέσω μονάδων προσομοίωσης του ανθρωπίνου εγκεφάλου. Η συγκεκριμένη μελέτη με ολοκληρωμένα κυκλώματα (brain-on-chip microfluidic platforms/Neuroinflammation on a chip) αποβλέπει στο να καταστήσει τη ζωή μιας όλο και αυξανόμενης μερίδας ασθενών που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως π.χ. Αλτζχάϊμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας και κατάθλιψη, πιο βιώσιμη, μέσω προσωποποιημένων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Η καινοτόμος αυτή δράση μεταξύ των επιστημονικών κέντρων αποτελεί ορόσημο στην ιστορία τόσο του ΙΦΕΤ όσο και του ΙΤΕ, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας, όπως και της ερευνητικής επιχειρηματικότητας, πάντα προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δίνουμε στο ΙΦΕΤ την κατεύθυνση που πρέπει. Να χρησιμοποιούμε την έρευνα και την τεχνολογία», επισημαίνοντας πως «όσο περισσότερη έρευνα γίνεται στη χώρα μας, τόσο περισσότεροι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της ομιλίας του για την επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστήριου, ο Γιάννης Σωτηρίου, διευθύνων σύμβουλος του ΙΦΕΤ, σημείωσε ότι «η σημερινή μέρα αποτελεί ουσιαστικά την εκκίνηση μιας πορείας που θα επαναφέρει την έρευνα στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ