Δίκη Χρυσής Αυγής -Καμπαγιάννης: Αποδείχθηκε στο δικαστήριο η οργανωμένη δράση -Δύσκολο να μην καταδικαστεί ο Μιχαλολιάκος - iefimerida.gr

Δίκη Χρυσής Αυγής -Καμπαγιάννης: Αποδείχθηκε στο δικαστήριο η οργανωμένη δράση -Δύσκολο να μην καταδικαστεί ο Μιχαλολιάκος

Χρυσή Αυγή
Φωτογραφίες: SOOC/INTIME NEWS
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Μετά από χρόνια εγκληματικών ενεργειών του νεοναζιστικού μορφώματος και μετά μια πολυετή δίκη έφθασε η ώρα της κρίσης για την ηγεσία και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Η τελευταία πράξη στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα διαδραματιστεί αύριο, 7 Οκτωβρίου, με την ανακοίνωση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η διαδικασία, ωστόσο, δεν θα ολοκληρωθεί άμεσα και υπάρχουν δυο διαφορετικά σενάρια: το ένα αφορά το ενδεχόμενο της «ενοχής» για την εγκληματική οργάνωση -ο κεντρικός «πυρήνας» όλης της δίκης- και το δεύτερο την περίπτωση της αθώωσης για το αδίκημα που «δένει» την ηγεσία και τους φυσικούς αυτουργούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηδη δεκάδες οργανώσεις και σωματεία καλούν αύριο σε συγκέντρωση στο Εφετείο της οδού Λουκάρεως, προκειμένου να στείλουν το δικό τους μήνυμα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Καμπαγιάννης: Με τα στοιχεία που υπάρχουν δύσκολο να μη καταδικαστεί ο Μιχαλολιάκος

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν μεμονωμένα άτομα και οργανώσεις, όπως η πρωτοβουλία Jail Golden Dawn -Για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος, που εργάστηκαν μεθοδικά και ακούραστα προκειμένου οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Ενας από αυτούς ήταν ο Θανάσης Καμπαγιάννης, εκ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, ο οποίος εκπροσωπεί τους Αιγύπτιους ψαράδες (μια εκ των τριών υποθέσεων που συνεκδικάζονται μαζί με Φύσσα και την επίθεση στους αφισοκολλητές του ΚΚΕ).

Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο κ. Καμπαγιάννης δηλώνει ότι «είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της δίκης. Ηταν τέτοια η αποδεικτική διαδικασία, τόσα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν που είναι δύσκολο να την αγνοήσει ένα δικαστήριο γράφοντας την απόφαση και δίνοντας ένα αιτιολογημένο σκεπτικό. Πλέον όλα αυτά έχουν καταγραφεί και το δικαστήριο έδειξε μια επιμέλεια προκειμένου να διερευνήσει τα στοιχεία».

Σύμφωνα με τον Θανάση Καμπαγιάννη, «θα είναι δύσκολο, με όλα αυτά τα δεδομένα, να μη φτάσει το δικαστήριο στην καταδίκη του Μιχαλολιάκου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και των επιμέρους φυσικών αυτουργών για τα αδικήματα. Το ζήτημα, προφανώς, είναι το τί θα συμβεί με τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, κάτι που θεωρώ ότι έχει αποδειχθεί κατά τη διαδικασία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αγκάθι» η αθωωτική εισαγγελική πρόταση

Τον περασμένο Δεκέμβριο η πρόταση της εισαγγελέως για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, καθώς ουσιαστικά δεν αναγνώριζε κανένα σχέδιο ή οργάνωση. Ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής Τάκης Ζώτος είχε δηλώσει, τότε, στο iefimerida.gr ότι η εισαγγελέας «βγάζει»… προσκόπους τους χρυσαυγίτες και παράφρονα τον Ρουπακιά και πως η πρότασή της ενδεχομένως να επηρεάσει σημαντικά την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή.

O Θανάσης Καμπαγιάννης κατά την αγόρευσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής
O Θανάσης Καμπαγιάννης κατά την αγόρευσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης έχει την ίδια άποψη: «Η εισαγγελική πρόταση ήταν ξεκάθαρη, απαλλακτική και για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής ακόμα και για τους συνεργούς του Ρουπακιά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο εισαγγελέας όμως προτείνει, δεν έχει αποφασιστική ψήφο. Η αποφασιστική ψήφος ανήκει στους τρεις δικαστές που συγκροτούν το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων».

Η εκτίμηση του κ. Καμπαγιάννη είναι ότι «η εισαγγελική πρόταση και με το σκεπτικό της και με την ακρότητά της τελικά δεν πρόκειται να υιοθετηθεί από το δικαστήριο. Το βρίσκω δύσκολο να επιδράσει στο σκεπτικό του δικαστηρίου. Το δικαστήριο θα συνομιλήσει απευθείας με το αποδεικτικό υλικό που προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία και αισιοδοξώ ότι αυτό θα σημάνει την καταδίκη των κατηγορούμενων για την εγκληματική οργάνωση»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θα είναι μόνα τους τα θύματα αύριο στη δίκη»

Ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης εκφράζει τη χαρά του για τη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνεται αύριο (9.00 π.μ. Εφετείο). «Εκτιμώ ότι θα είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή. Χαίρομαι που τα θύματα αύριο δεν θα προσέλθουν μόνα τους στο δικαστήριο. Χαίρομαι που οι οικογένειες των θυμάτων δεν θα σηκώσουν αυτό τον σταυρό μόνες τους. Θα το θεωρούσα όνειδος, ντροπή, να ήταν μόνη της αύριο η Μάγδα Φύσσα, ο Τάκης Φύσσας, οι Αιγύπτιοι ψαράδες, ή τα παιδιά του ΚΚΕ που χτυπήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2013 και να μην είναι κόσμος μαζί τους» σημειώνει και καταλήγει:

«Δεν είναι προσωπική τους υπόθεση η λήξη της ιστορίας, της δίκης της Χρυσής Αυγής. Μπορεί οι ίδιοι να ζητούν δικαιοσύνη για αυτό το οποίο έπαθαν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, όμως είναι και μια υπόθεση που αφορά συνολικά την ελληνική κοινωνία και την ελληνική δημοκρατία. Αρα θα συμμετάσχω κι εγώ προτού εισέλθω στο δικαστήριο για την απόφαση»

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι περιμένουμε αύριο -Η διαδικασία

Σε ό,τι αφορά το τεχνικό κομμάτι της δίκης, αν η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη Χρυσή Αυγή για το κομβικής σημασίας αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, που αφορά 65 από τους 68 κατηγορούμενους (τρεις δικάζονται μόνο για πλημμελήματα) είναι «ενοχή», τότε εκτιμάται πως θα απαιτηθούν έως και τέσσερις δικάσιμοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης απόφασης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν η αυριανή κρίση των δικαστών είναι «αθώωση», τότε ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δίκης θα είναι σημαντικά πιο σύντομος αφού θα τεθούν υπό κρίση οι 24 κατηγορούμενοι που τους αποδίδονται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και η επίθεση στο ΠΑΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο πρόκειται να συνεδριάζει ως αργά το απόγευμα ή και το βράδυ κάθε ημέρα, ώστε κάθε ενότητα της διαδικασίας να μπορεί να ολοκληρώνεται μέσα σε μία δικάσιμο.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να μην παρίστανται στο ακροατήριο, γεγονός που γεννά προβληματισμό σε περίπτωση που είναι απόντες και η απόφαση είναι επί της ενοχής τους. Σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να διατάξει την προσαγωγή και κράτηση τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης, κάτι που ίσχυε παλαιότερα ώστε να προλαμβάνονται περιπτώσεις φυγόποινων.

Πώς θα αναγνωστεί η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

Το δικαστήριο πιθανότατα θα αναγνώσει την απόφασή του επί της ενοχής για κάθε υπόθεση ξεχωριστά με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τρίτη την επίθεση στο ΠΑΜΕ και κατόπιν την εγκληματική οργάνωση και τη διεύθυνση της. Με αυτήν τη σειρά άλλωστε εξετάστηκαν οι υποθέσεις και κατά την αποδεικτική διαδικασία. Έτσι θα ανακοινώνει για καθένα από τους κατηγορούμενους της κάθε υπόθεσης την κρίση του επί της ενοχής του ή μη καθώς και για την κατηγορία που του αποδίδει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περίπτωση μειοψηφίας (2 προς 1) το δικαστήριο θα ανακοινώνει και την γνώμη που διατύπωσε το μέλος που μειοψήφησε με την κρίση των συναδέλφων του.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής, θα λάβει τον λόγο η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, όσων κρίνονται ένοχοι, για να αιτηθεί την αναγνώριση ελαφρυντικών. Συνολικά οι συνήγοροι που αγόρευσαν τελικά στη δίκη, ήταν 45 από τους περίπου 100 δηλωθέντες στην έναρξη. Η "μάχη των ελαφρυντικών" είναι από τις πιο σημαντικές για τους υπερασπιστές κάθε κατηγορούμενου καθώς από αυτήν κρίνεται η τύχη των καταδικασθέντων. Έτσι αναμένεται να δοθεί αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη των θέσεων της υπεράσπισης για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που θα αιτηθούν στο δικαστήριο.

Η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελαφρυντικά και ανακοίνωση ποινών

Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης λαμβάνει τον λόγο η εισαγγελέας η οποία υποβάλει στο δικαστήριο την πρόταση της επί των ελαφρυντικών εξειδικεύοντας για κάθε κατηγορούμενο. Ακολουθούν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης.

Το δικαστήριο στη συνέχεια αποσύρεται σε διάσκεψη και επανέρχεται για να ανακοινώσει αν αναγνωρίζει ποια και σε ποιους ελαφρυντικά. Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται σε αναγνώριση «σύννομου βίου» μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου. Να σημειωθεί ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων έχουν καταδίκες, επί το πλείστον τελεσίδικες για άλλες υποθέσεις. Δύο κατηγορούμενοι έχουν αμετάκλητη καταδίκη για τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν.

Μετά τα ελαφρυντικά η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών, ακολουθεί η υπεράσπιση και τελικά το δικαστήριο μετά από διάσκεψη ανακοινώνει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις ποινών.

Οι κατηγορούμενοι που θα κριθούν ένοχοι για τις τρεις πρώτες υποθέσεις, οι οποίοι είναι 24, και εφόσον η κρίση του δικαστηρίου δεχθεί την ενοχή τους όπως εισάγεται με το παραπεμπτικό βούλευμα, είναι αντιμέτωποι με πρόσκαιρες καθείρξεις το ύψος των οποίων θα κριθεί από τα ελαφρυντικά που θα δεχθεί το δικαστήριο. Από αυτούς ο Γιώργος Ρουπακιάς αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή ακόμη και των ισοβίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.

Οι ποινές για εγκληματική οργάνωση

Κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση είναι συνολικά 65. Από αυτούς 45 κατηγορούνται για ένταξη (με 20 εξ αυτών να είναι μόνο για αυτήν την κατηγορία κατηγορούμενοι).

Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται 20 άτομα, δηλαδή οι 18 πρώην βουλευτές του κόμματος καθώς και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος. Από τους 20 οι 18 έχουν μόνο αυτήν την κατηγορία.

Το πλαίσιο ποινών, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:

-Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)
-Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8)

Το κρίσιμο ζήτημα της αναστολής

Μετά την ανακοίνωση των ποινών η διαδικασία μπαίνει στο πλέον κρίσιμο θέμα, σε κάθε δίκη, που αφορά την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής. Αν δηλαδή οι δικαστές θα κρίνουν πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους. Το λόγο λαμβάνει πρώτη η εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δικαστήριο αφού ακούσει την υπεράσπιση και συσκεφθεί θα ανακοινώσει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή. Η τελική φάση της διαδικασίας θα αφορά τις αποφάσεις του δικαστηρίου για άλλα θέματα, όπως η απόδοση ή όχι κατασχεθέντων υλικών, η επιστροφή ή όχι χρηματικών εγγυήσεων κ.ά. Το δικαστήριο με τον ισχύοντα Κώδικα, δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή. Έτσι και εφόσον δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής δεν στερούνται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και μπορούν να κατέλθουν σε εκλογικές διαδικασίες.

Σε περίπτωση ομόφωνης αθώωσης από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, η απόφαση θεωρείται τελεσίδικη και δεν είναι εύκολο να προσβληθεί. Αν η αθώωση είναι κατά πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελέας εντός 10ημέρου είτε αυτεπάγγελτα (υπέρ του νόμου) είτε και μετά από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ