Τα τρία μέτρα για τις γιορτές -Η τήρησή τους τα Χριστούγεννα θα κρίνει αν θα αυστηροποιηθούν την Πρωτοχρονιά - iefimerida.gr

Τα τρία μέτρα για τις γιορτές -Η τήρησή τους τα Χριστούγεννα θα κρίνει αν θα αυστηροποιηθούν την Πρωτοχρονιά

Αστυνομικός σε κεντρικό σημείο στολισμένο χριστουγεννιάτικα
Αυστηρή τήρηση των μέτρων τα Χριστούγεννα ζητά η κυβέρνηση ώστε να μην ακολουθήσουν πιο αυστηρά την Πρωτοχρονιά / Φωτογραφία: SOOC, Konstantinos Tsakalidis
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια μονολεκτική απάντηση ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε χθες πως από τη συμπεριφορά των πολιτών και την τήρηση των μέτρων στα φετινά Χριστούγεννα θα κριθεί αν θα γιορτάσουμε και την Πρωτοχρονιά…

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ξεκαθάρισε πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα τα Χριστούγεννα, τότε θα έρθουν ακόμη αυστηρότερα την Πρωτοχρονιά, χτυπώντας από τώρα «καμπανάκι» σε όσους σκέφτονται να τα παραβιάσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Χαρδαλιάς ρωτήθηκε συγκεκριμένα εάν υπάρχει περίπτωση την Πρωτοχρονιά να δούμε πρόσθετα μέτρα εφόσον δεν πειθαρχήσουν οι πολίτες τα Χριστούγεννα, με την απάντησή του να είναι η πλέον ξεκάθαρη: «Ναι»…

Χριστούγεννα με τρία βασικά μέτρα

Όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός, τρία είναι τα βασικά μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν τις παραμονές και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Αυτά είναι τα εξής:

  • Επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες σε επισκέψεις σε σπίτια.
  • Τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα.
  • Η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα γίνει με παρουσία έως 25 ατόμων στις εκκλησίες και έως 50 στους μητροπολιτικούς ναούς, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και απόσταση 2 μέτρων προς κάθε κατεύθυνση.

Πέτσας: Τήρηση μέτρων τα Χριστούγεννα, αλλιώς έρχονται πιο αυστηρά

Τις προειδοποιήσεις για την τήρηση των μέτρων τα Χριστούγεννα, ώστε να αποφευχθούν πιο σκληρά μέτρα την Πρωτοχρονιά, είχε κάνει νωρίτερα πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς», είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη, ούτε για ρίσκο. Θέλουμε μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά, όχι να γυρίσουμε πίσω. Θέλουμε, καθώς θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός, να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Θέλουμε -και μπορούμε- να τα καταφέρουμε. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα -το πολύ με άλλη μία οικογένεια- τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ας μην παίξουμε με τις ζωές μας και τις ζωές των ανθρώπων που αγαπάμε. Ας παίξουμε άμυνα. Πολύ περισσότερο τώρα που έρχεται το εμβόλιο και η ελπίδα δεν είναι ευχή, αλλά ορατή πραγματικότητα», είπε ακόμη ο Στέλιος Πέτσας.

Χαρδαλιάς: Χριστούγεννα όπως… Πάσχα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην αρχική του τοποθέτηση αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στα μέτρα για τη γιορτή των Χριστουγέννων, τονίζοντας πως δεν θα επιτραπεί να συγκεντρώνονται πάνω από 9 άτομα, από δύο οικογένειες, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως θα γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι.

«Οπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά. Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, δεν θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές, γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Αν δεν είμαστε μόνο με την οικογένειά μας, μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα, οι ίδιες οικογένειες, γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Χαρδαλιάς: Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα

«Η μοναδική... εξαίρεση, την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή 10 το βράδυ με 5 το πρωί», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός, που επίσης σημείωσε ότι ούτε στα παιδιά θα επιτραπεί να βγουν να πουν τα κάλαντα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι φετινές γιορτές θα είναι ιδιαίτερες, καθώς τα μέτρα που ισχύουν δεν μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε με τον τρόπο, ενδεχομένως, που θα θέλαμε. Είναι, όμως, απαραίτητα, είναι σημαντικά για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και την προστασία ανθρώπινων ζωών, την προστασία των ανθρώπων που αγαπάμε και μας αγαπούν. Καλούμε ιδιαίτερα τους κατοίκους των περιοχών αυτών να συνεχίσουν να εφαρμόζουν στο ακέραιο το μέτρα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άρση τους το ταχύτερο δυνατόν. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους, ότι οι αποφάσεις μας βασίζονταν, βασίζονται και θα συνεχίζουν να βασίζονται στα σύνθετα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και μόνο», συνέχισε στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός.

«Την ίδια στιγμή, απευθύνουμε έκκληση και σε όλους τους συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, να τηρήσουμε με συνέπεια τα μέτρα τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφύγουμε τυχόν επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων αμέσως μετά τις γιορτές. Γιορτάζουμε τα φετινά Χριστούγεννα διαφορετικά, ώστε να μπορέσουμε να γιορτάσουμε και πάλι μαζί με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε λίγο καιρό, χωρίς να λείπει κανείς» είπε κλείνοντας.

Μαγιορκίνης: Να διατηρήσουμε τη λεγόμενη «φούσκα» στις γιορτές

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος είπε ότι ιδανικά θα ήταν να μη γίνονται συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο και να διατηρηθεί η λεγόμενη «κοινωνική φούσκα» και στις γιορτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ολα τα στοιχεία συνηγορούν ότι οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο, χωρίς χρήση μάσκας, με τραγούδια και δυνατές ομιλίες, δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, λοιπόν, να τις αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Ό,τι κερδίσαμε με κόπο στη φάση αυτή, είναι προφανές ότι μπορεί να αλλάξει σε ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα. Το ιδανικό, λοιπόν, θα ήταν να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας μόνο και να αποφύγουμε τη συνάντηση διαφορετικών νοικοκυριών. Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικό θα ήταν να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρήσουμε τη λεγόμενη "κοινωνική φούσκα" σε όλη τη διάρκεια των εορτών», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μη συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι. Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις όποιες συναντήσεις. Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνική φούσκα», πρόσθεσε.

Μετακίνηση τα Χριστούγεννα με SMS για επισκέψεις

Οπως είχε γίνει γνωστό εδώ και λίγο καιρό από τον πρωθυπουργό, θα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις σε σπίτια ως 9 άτομα και αποκλειστικά από δύο οικογένειες, ώστε να περιοριστούν οι όποιες πιθανότητες να εξαπλωθεί ο κορωνοϊός. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας το πώς θα γίνεται η μετακίνηση γι’ αυτόν τον σκοπό, είπε πως οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν με SMS τον κωδικό «6» στο 13033 για να μετακινηθούν παραμονές και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, για να πάνε στα γιορτινά τραπέζια.

Έλεγχοι της αστυνομίας με drone ακόμη και στα σπίτια

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι έλεγχοι της αστυνομίας αναμένεται να ενταθούν τις ημέρες των γιορτών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, εικόνες ακόμη και από drone θα φτάνουν στο κέντρο ελέγχου της αστυνομίας την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ όπου υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων θα σπεύδουν τα περιπολικά, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρος Μπαλάσκας τόνισε πως η αστυνομία σκοπεύει να κάνει πολύ αυστηρούς ελέγχους και στα σπίτια. «Θα υπάρχει εισαγγελέας υπηρεσίας, ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να δώσει εντολές να κάνουν έλεγχο για πάρτι», τόνισε.

«Θα κάνουμε Χριστούγεννα με την Αστυνομία στους δρόμους, όπως ούτως ή άλλως γίνεται από τον Μάρτιο», δήλωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τη Δευτέρα. «Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι προκειμένου να τηρούνται οι αποφάσεις οι οποίες τελικώς θα ληφθούν», κατέληξε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ