Μαγιορκίνης: Η Θεσσαλονίκη έχει τριπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο από την Αττική -Εξαιρετικά επιβαρυμένες οι ΜΕΘ | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μαγιορκίνης: Η Θεσσαλονίκη έχει τριπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο από την Αττική -Εξαιρετικά επιβαρυμένες οι ΜΕΘ

Ζευγάρι περπατά στην χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη
Ζευγάρι περπατά στη χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη / Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis/SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού στην επικράτεια, υποχωρεί η πίεση στο σύστημα υγείας, αν και η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Τρίτης.

Ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε επίσης πως άπαντες θα πρέπει να προσέξουν στην τήρηση των μέτρων προστασίας και τις γιορτές, καθώς όσο εύκολα αναπτύσσεται η πανδημία τόσο δύσκολα αποκλιμακώνεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο,τι κερδίσαμε με κόπο στη φάση αυτή είναι προφανές ότι μπορεί να αλλάξει σε ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα»

«Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό απ' ό,τι ήταν η ανοδική πορεία, που ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα», είπε ο καθηγητής.

Όλα τα στοιχεία, υπογράμμισε, συνηγορούν ότι οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο, με τραγούδια και δυνατές ομιλίες, χωρίς χρήση μάσκας, δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τις αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ό,τι κερδίσαμε με κόπο στη φάση αυτή είναι προφανές ότι μπορεί να αλλάξει σε ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα». Τόνισε ότι το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας. Σημείωσε ότι αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα πρέπει να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρηθεί η λεγόμενη «κοινωνική φούσκα» κατά τη διάρκεια των εορτών. Σημαντικό είναι να μη συμμετέχουν σε συναντήσεις άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επανέλαβε ότι αν έχουμε συμπτώματα δεν θα πρέπει να συμμετέχουμε στις συναντήσεις, να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν, διατήρηση του μικρού αριθμού ατόμων στις όποιες συναντήσεις, διατήρηση των κανόνων υγιεινής και πολύ καλός αερισμός του χώρου.

Σε πτωτική πορεία η επιδημία, επιβαρυμένες Δυτική Αττική και Κοζάνη

Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται, καταγράφοντας έως και 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η επιδημία στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να συρρικνώνεται με ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι στην Αττική, καταγράφοντας έως και 28% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει έως και τρεις φορές υψηλότερο από την Αθήνα, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και την Κοζάνη, ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία. Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων δείχνει επιβάρυνση για τις μεγαλύτερες ηλικίες, με τις ηλικίες των 40 έως 65 και άνω να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση. Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων, ωστόσο, έχει πτωτική πορεία.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκκληση για το τυχαιοποιημένο δωρεάν τεστ κορωνοϊού

Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τους πολίτες να δηλώσουν ενδιαφέρον στην πλατφόρμα του τυχαιοποιημένου δωρεάν τεστ κορωνοϊού, η οποία άνοιξε σήμερα και μέχρι τις 17:30 είχαν δηλωθεί περισσότεροι από 5.000 εθελοντές. Εξήγησε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τον γιατρό του, καθώς η πλατφόρμα δεν είναι για άτομα με συμπτώματα. Είπε ότι στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η βελτίωση της επιτήρησης της επιδημίας σε βάθος χρόνου.

Μαγιορκίνης για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Βρετανία

Η βασική υπόθεση που εξετάζεται σχετικά με τη μετάλλαξη του ιού στην Αγγλία είναι ότι έχει ελαφρώς αυξημένη μολυσματικότητα, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Το φαινόμενο είναι υπό διαρκή παρακολούθηση, δεν έχει επαληθευτεί, παρ' όλα αυτά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, πρόσθεσε. Το στέλεχος καταγράφηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, ενώ, όπως είπε, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη κυκλοφορούσε αρκετά πιο νωρίς.

«Σε κάθε περίπτωση, και αν επαληθευτεί η υπόθεση της μικρής αύξησης της μολυσματικότητας, δεν τροποποιεί τον σχεδιασμό που ήδη υπάρχει. Δηλαδή, τον εμβολιασμό και τη λήψη μέτρων ανάλογα με το φορτίο της επιδημίας».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στοιχεία για την πανδημία παγκοσμίως

Η πανδημία καταγράφει παγκοσμίως 21.000.000 ενεργές λοιμώξεις. Ο ρυθμός των διαγνώσεων παραμένει ενισχυμένος, στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας, ξεπερνώντας τις 700.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Στην Ευρώπη η επιδημία παραμένει σταθερή, έχοντας ξεπεράσει τα 21.000.000 διαγνώσεις και περίπου 500.000 θανάτους, ενώ ο αριθμός των διαγνώσεων υποχωρεί σταδιακά σε λιγότερες από 200.000 ανά ημέρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ