Χαλκιδική: Κρασιά ωριμάζουν για 12 μήνες στον βυθό της θάλασσας -Ιδιαίτερο γαλλικό ενδιαφέρον για την απόκτηση μιας φιάλης [εικόνες] - iefimerida.gr

Χαλκιδική: Κρασιά ωριμάζουν για 12 μήνες στον βυθό της θάλασσας -Ιδιαίτερο γαλλικό ενδιαφέρον για την απόκτηση μιας φιάλης [εικόνες]

Υποθαλάσσια κάβα στη Χαλκιδική
Υποθαλάσσια κάβα στη Χαλκιδική / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόνο συνηθισμένο δεν είναι να ωριμάζει ένα κρασί στον βυθό της θάλασσας. Ωστόσο, το εγχείρημα έγινε πράξη και αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα..

Στην ετικέτα του εν λόγω κρασιού γράφει: «Ieris Oinos», εμφιάλωση 2017. Τόπος του, ο Ξηροπόταμος της Ιερισσού Χαλκιδικής, της περιοχής που «βλέπει» από την μία πλευρά τον Ακάνθιο Κόλπο και από την άλλη τον Αθω και τον Κόλπο του Αγίου Ορους. «Γι' αυτό το κρασί το τελευταίο διάστημα καταφθάνουν παραγγελίες ακόμη κι από Γάλλους», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αγγελος Ζαμάνης, ο υπεύθυνος του οινοποιείου της Αgrovision, που το παράγει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκ πρώτης όψεως οι παραγγελίες των Γάλλων γευσιγνωστών προκαλούν την απορία, καθώς ζητούν να προμηθευτούν ένα ελληνικό κρασί που παράγεται από τις πλέον γνωστές γαλλικές ποικιλίες, Cabernet Sayvigion και Merlot, όταν μάλιστα ξέρουν ότι η φιάλη ή οι φιάλες της παραγγελίας τους θα φτάσουν στο τραπέζι τους μετά τον Ιούνιο του 2022.

«Ψάρεμα» σε φιάλες από την υποβρύχια κάβα / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ψάρεμα» σε φιάλες από την υποβρύχια κάβα / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο λόγος της… ξαφνικής αυτής επιθυμίας των Γάλλων somelier δεν είναι πάντως για να δοκιμάσουν το πως αποδίδουν δυο γαλλικές οινοποιητικές ποικιλίες σε ελληνικά χώματα, αλλά (κυρίως) «για να γευτούν ένα ξεχωριστό κρασί που έχει την ιδιαιτερότητα να μείνει 12 μήνες στο βυθό της θάλασσας, στις πύλες του Αγίου Ορους, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ουρανούπολης και Αμουλιανής».

Εκατοντάδες φιάλες του κρασιού «Ιeris» (η ονομασία του προέρχεται από τα πρώτα πέντε γράμματα της Ιερισσού), μαζί με έναν μικρό αριθμό φιαλών του ροζέ «Αμουλιανή», του ίδιου οινοποιείου, έχουν ποντιστεί τους τελευταίους μήνες σε τρία διαφορετικά σημεία της θαλάσσιας περιοχής, μεταξύ Ουρανούπολης- Αμουλιανής- ορίων του Αγίου Ορους, αποτελώντας την πρώτη υποθαλάσσια κάβα της Χαλκιδικής και του Βορείου Αιγαίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η παραγωγή κρασιού σε... άλλο επίπεδο / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η παραγωγή κρασιού σε... άλλο επίπεδο / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο», λέει ο κ. Ζαμάνης, διευκρινίζοντας ότι η υποβρύχια κάβα είναι σε τρία επίπεδα και αφορά το βάθος των νερών. Το πρώτο, με σχετικά μικρό αριθμό φιαλών, βρίσκεται σε έναν ύφαλο μεταξύ Αμουλιανής και Ουρανούπολης, σε βάθος 4 μέτρων. Στον συγκεκριμένο ύφαλο τα μπουκάλια του κρασιού είναι ορατά σε όλους τους τουρίστες που επιλέγουν για την περιήγησή τους στις παραλίες της Ουρανούπολης και της Αμουλιανής με το ειδικό σκάφος που διαθέτει glass bottom (γυάλινο πυθμένα).

Στο δεύτερο σημείο (και το πιο επισκέψιμο) έχουν βυθιστεί περισσότερες φιάλες μέσα σε έναν σιδερένιο κλωβό, περίπου 100 μέτρα από την ακτή της Τρυπητής και σε βάθος 9 μέτρων. Σ αυτό πριν από λίγες ημέρες δύο δύτες…ανέσυραν ορισμένες φιάλες από τον βυθό για να παρουσιάσουν το περιεχόμενο της κάβας στους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στο fam trip για τη χαλκιδικιώτικη γαστρονομία που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο του 1ου Taste Halkidiki.

Τα κρασιά βγαίνουν στη στεριά / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα κρασιά βγαίνουν στη στεριά / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκεκριμένο σημείο είναι η χαρά των ερασιτεχνών δυτών, καθώς η υποθαλάσσια κάβα βρίσκεται κοντά στα απομεινάρια της βυθισμένης αρχαίας Αμουλιανής και προσφέρει μια εξαιρετική καταδυτική εμπειρία. Για την επιτήρηση του σημείου το οινοποιείο συνεργάζεται με το Καταδυτικό Κέντρο της Ουρανούπολης, αλλά και με άλλους φορείς της περιοχής που συμμετέχουν σε δράσεις καταδυτικού τουρισμού.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των φιαλών βρίσκεται σε βάθος περίπου 20 μέτρων προς τη θαλάσσια πύλη του Αγίου Ορους και δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια από τους υπεύθυνους του οινοποιείου για ευνόητους λόγους.

Η εγγύτητα της παραγωγής με την περιοχή του Αγίου Ορους, αλλά και της φύλαξης του Ιeris στην θάλασσά του, θεωρείται βασικοί λόγοι που δελέασαν τους Γάλλους να το παραγγείλουν. Οι υπόλοιποι πιθανώς να σχετίζονται με τη θερμοκρασία αποθήκευσης και τις συνθήκες παλαίωσης.

Δεδομένα ιδιαίτερα τα κρασιά αυτά / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεδομένα ιδιαίτερα τα κρασιά αυτά / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ξέρουμε τις συνθήκες παλαίωσης του κρασιού στο κελάρι. Εστω και λίγο περνάει το οξυγόνο σε ένα κρασί κι επιδρά. Στην υποθαλάσσια κάβα θα δούμε μέσα στο νερό και στις ήπιες συνθήκες έλλειψης οξυγόνου πόσο αλλάζει ο τρόπος παλαίωσης του κρασιού», επισημαίνει ο κ. Ζαμάνης.

Οι… απαντήσεις από τη θάλασσα θα έρθουν πάντως σε εννέα μήνες. Τον Ιούνιο του 2022 θα έχουν συμπληρωθεί οι 12 μήνες από την ημέρα που τα «Ieris» βρέθηκαν στον βυθό της Χαλκιδικής και θα ανασυρθούν για να ταξιδέψουν στο εσωτερικό της χώρας στη Γαλλία και όπου αλλού ζητηθεί. Από τώρα, όμως, οι οινοποιοί αισιοδοξούν ότι οι δοκιμές των κρασιών της θάλασσας θα οδηγήσουν τους λάτρεις των ξεχωριστών κρασιών, σε νέα μονοπάτια γεύσεων.

Αρκετοί οι ενδιαφερόμενοι για μια φιάλη / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αρκετοί οι ενδιαφερόμενοι για μια φιάλη / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι ειδήσεις

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

AUKUS-Αντίποινα από τη Γαλλία: Ανακαλεί πρέσβεις από ΗΠΑ και Αυστραλία, βάλλει κατά Βρετανίας

Πότε έρχονται τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ -Ρεκόρ εμπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων, παρά την πανδημία [πίνακας]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ