Χαλάει ο καιρός από αύριο: Πώς θα είναι Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά, πού θα πέσουν χιόνια -Δείτε τις προγνώσεις - iefimerida.gr

Χαλάει ο καιρός από αύριο: Πώς θα είναι Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά, πού θα πέσουν χιόνια -Δείτε τις προγνώσεις

Χριστούγεννα στην Αθήνα
Χριστούγεννα στην Αθήνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντικές μεταβολές σε όλη τη χώρα.

Το Σαββατοκύριακο ξεκινά κύμα κακοκαιρίας με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά, ενώ οι επόμενες ημέρες φέρνουν πιο έντονο χειμωνιάτικο σκηνικό, με πτώση θερμοκρασιών, ισχυρούς ανέμους και χιόνια πιθανώς σε χαμηλότερα υψόμετρα. Η ατμόσφαιρα παραμένει ασταθής, με διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά να δημιουργούν φθινοπωρινό και στη συνέχεια χειμωνιάτικο μοτίβο μέχρι και τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Οι συνθήκες απαιτούν προσοχή, ιδιαίτερα στα ορεινά και παραθαλάσσια τμήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαρουσάκης: Σε δύο φάσεις ο καιρός μέχρι την Πρωτοχρονιά

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, ο καιρός αλλάζει δραματικά, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη. Μετά ένα διάλειμμα ήπιων συνθηκών, έρχονται διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά που θα φέρουν έντονες βροχές, χιόνια στα βουνά και ισχυρούς ανέμους.

Ο μετεωρολόγος επισημαίνει δύο φάσεις μέχρι την αλλαγή του χρόνου: Η πρώτη θα φέρει φθινοπωρινό σκηνικό με βροχές και καταιγίδες μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, ενώ η δεύτερη θα φέρει χειμωνιάτικο καιρό, με πτώση θερμοκρασιών, έντονες βροχές κοντά στη θάλασσα και χιόνια ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα για τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του OPEN, οι ομίχλες και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα κυριαρχήσουν σήμερα, ενώ σταδιακά θα ενισχυθούν οι νοτιοανατολικοί άνεμοι.

«Ξεκινάει το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα αρχίσει να μετατοπίζεται από τα βορειότερα τμήματα της Αφρικής και σιγά-σιγά θα κινηθεί πιο ανατολικά για να επηρεάσει και τη χώρα μας», εξηγεί ο μετεωρολόγος, προαναγγέλλοντας φθινοπωρινό μοτίβο μέσα στο Σαββατοκύριακο και την επόμενη εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Αττική, παρά το κρύο το πρωί, η ηλιοφάνεια θα ανεβάσει τη θερμοκρασία έως τους 17°C το μεσημέρι, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν οι ομίχλες και υπάρχει κίνδυνος παγετού στα προάστια.

Από το Σάββατο ξεκινάει το νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο θα πλήξει κυρίως το νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα κεντρικά και βόρεια τμήματα θα έχουν πιο ήπιο καιρό, ενώ από Τρίτη αναμένεται νέο, ισχυρότερο κύμα που θα επηρεάσει όλη τη χώρα.

Τετάρτη και Πέμπτη, παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα θα επικρατήσουν άστατες συνθήκες με βροχές και καταιγίδες κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ προς το τέλος του έτους προβλέπεται πτώση θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«Ο ΚΑΙΡΟΣ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Με την υποχώρηση του ατμοσφαιρικού βουνού από αύριο και στη συνέχεια, ανοίγει ο δρόμος για τις κακοκαιρίες και στη χώρα μας, με αποτέλεσμα ο φθινοπωρινός καιρός να επιστρέφει, μετά από ένα διάλειμμα μερικών ημερών όπου ο ήπιος καιρός ως προς τις βροχές και τα χιόνια τουλάχιστον, κυριάρχησε.

Έτσι, από αύριο ξεκινάει η "παρέλαση" διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών για να οδηγηθούμε στα Χριστούγεννα με έντονα άστατες καιρικές συνθήκες, όπως είχαμε σημειώσει και στις πρώτες μας εκτιμήσεις αρκετές ημέρες πριν.

ΔΥΟ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Ως προς την τάση του καιρού μέχρι και την αλλαγή του χρόνου, μπορούμε να διακρίνουμε δύο φάσεις.

1η ΦΑΣΗ (ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ)

Κύρια χαρακτηριστικά οι πολλές και κατά τόπους ισχυρές βροχές - καταιγίδες, οι ενισχυμένοι νοτιάδες στις θάλασσές μας και τα χιόνια στα ψηλά βουνά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η φάση η οποία θα περιλαμβάνει και τη γιορτή των Χριστουγέννων φαίνεται να διαρκεί μέχρι και τις 28 Δεκεμβρίου περίπου.

2η ΦΑΣΗ (ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙΡΟΣ)

Κύρια χαρακτηριστικά η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από Βορρά προς Νότο, η επικράτηση ενισχυμένων νοτιάδων - βοριάδων, οι πολλές και έντονες βροχές κοντά στη θάλασσα και τα πολλά χιόνια στα βουνά μας και πιθανόν και σε πιο χαμηλά υψόμετρα.

Αυτή η φάση η οποία θα περιλαμβάνει και την Πρωτοχρονιά, φαίνεται να κρατάει και τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Όπως όλα δείχνουν, η κατάρρευση του αντικυκλώνα - ατμοσφαιρικού βουνού για φέτος, έρχεται πάνω στην ώρα απομακρύνοντας τα Πασχούγεννα και φέρνοντάς μας τα Χριστούγεννα ή με άλλα λόγια τον φυσιολογικό για την εποχή καιρό.

Ακολουθούν χάρτες από το προγνωστικό μας σύστημα και οι οποίοι εστιάζονται στα κύματα κακοκαιρίας που θα μας απασχολήσουν μέχρι και τα μέσα της νέας εβδομάδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κολυδάς: Η πρώτη εικόνα για τον καιρό των Χριστουγέννων

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η πρώτη προγνωστική εικόνα για τον καιρό αποκαλύπτει τα πρώτα σημάδια χειμωνιάτικου σκηνικού.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά, ένα πρόσκαιρο πέρασμα διαταραχής από Τρίτη σε Τετάρτη θα φέρει βροχές σε πολλές περιοχές και χιόνι σε μεγάλα υψόμετρα, προσφέροντας μια «άσπρη μέρα» σε ορισμένα ορεινά. Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε για την Πέμπτη, ανήμερα τα Χριστούγεννα, ότι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν περαιτέρω κυρίως στα νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει πιο ήπιος καιρός, με νεφώσεις κατά διαστήματα.

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«ΑΧΝΟΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΣΤΡΟ: Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Η σημερινή σύγκλιση των βασικών προγνωστικών μοντέλων ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, καθώς πλησιάζουμε χρονικά στο επίμαχο διάστημα και η ατμόσφαιρα κλειδώνει σταδιακά τη μεγάλης κλίμακας κυκλοφορία. Παρά ταύτα, οι λεπτομέρειες που καθορίζουν την ένταση και τη γεωγραφική κατανομή των φαινομένων εξακολουθούν να παρακολουθούνται με προσοχή και οι εκτιμήσεις μας θα επανεκτιμώνται μέρα με τη μέρα, με βάση τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα.

Το πρόσκαιρο πέρασμα της διαταραχής από Τρίτη προς Τετάρτη αναμένεται να δώσει βροχές σε αρκετές περιοχές και να αφήσει λίγο χιόνι στα ορεινά και σε μεγάλα υψόμετρα, προσφέροντας μια πρώτη χειμωνιάτικη εικόνα και ικανοποιώντας όσους αναζητούν έστω και συμβολικά μια "άσπρη μέρα" στην καρδιά του Δεκεμβρίου».

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (19/12)

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις που τις βραδινές ώρες στα δυτικά θα αυξηθούν.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και νυχτερινές ώρες και κυρίως στα ηπειρωτικά θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 13 με 15 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 15 με 18 και τοπικά στα Δωδεκάνησα τους 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Θράκη γενικά αίθριος. Στη Μακεδονία αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα κατά τόπους πιο πυκνές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια της Θράκης το βράδυ, βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 1 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Το βράδυ αυξημένες νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και από το βράδυ στο Ιόνιο ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Σχεδόν αίθριος, με παροδικές τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ, στην Εύβοια και στις Σποράδες τοπικά βόρειοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Σχεδόν αίθριος, με παροδικές τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στα Δωδεκάνησα και το βράδυ στα βόρεια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (20/12)

Στο βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Στην υπόλοιπη χώρα αυξημένες νεφώσεις και από τις προμεσημβρινές ώρες τοπικές βροχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το απόγευμα στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη και το βράδυ στα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί-νοτιοανατολικοί και στα ανατολικά ανατολικοί-βορειοανατολικοί με ένταση 3 με 5 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο και το νότιο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 12 με 14 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 15 με 18 και τοπικά στα Δωδεκάνησα και τη βόρεια Κρήτη τους 19 βαθμούς Κελσίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (21/12)

Στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στην ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα βροχές και στα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στις Κυκλάδες και την Κρήτη σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες τοπικές βροχές.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα 6 μποφόρ αλλά στην περιοχή των Δωδεκανήσων θα επικρατούν νοτιοανατολικοί άνεμοι 5 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (22/12)

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες.
Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας ηπειρωτικής χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα Δωδεκάνησα νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές ανατολικοί-βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στο Ιόνιο θα επικρατήσουν νοτιοανατολικοί άνεμοι 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (23/12)

Σε σχεδόν όλη τη χώρα αυξημένες νεφώσεις με βροχές. Σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν τοπικά ισχυρές, θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και μόνο στη βορειοανατολική χώρα θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ