Γιατί τρομάζει διεθνώς η μετάλλαξη Όμικρον -Η στρατηγική της Ελλάδας - iefimerida.gr

Γιατί τρομάζει διεθνώς η μετάλλαξη Όμικρον -Η στρατηγική της Ελλάδας

Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη
Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού.

Η επιστημονική κοινότητα εδώ και περίπου 20 ημέρες, μετά την πρώτη ταυτοποίηση της νέας παραλλαγής στην Μποτσουάνα «τρέχει» με φρενήρεις ρυθμούς προκειμένου να έρθουν στο φως ολοένα και περισσότερα στοιχεία για την Όμικρον. Ο ΠΟΥ χθες με ανακοίνωσή του τόνισε ότι ίσως τα εμβόλια ίσως να μην είναι τόσο αποτελεσματικά της νέας παραλλαγής, ενώ και το ECDC γνωστοποίησε ότι στις αρχές του 2022 η Όμικρον θα είναι η κυρίαρχη, εκθρονίζοντας την Δέλτα που επικρατεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επικρατούσα εκτίμηση είναι πλέον, σύμφωνα με το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», ότι άλλο ένα μεγάλο παγκόσμιο πανδημικό κύμα είναι αναπόφευκτο και το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσα βαριά περιστατικά Covid-19 θα φέρει.

Τα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα έφεραν μέτρα

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 10 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αθήνα, την Κρήτη και την Πελοπόννησο από τα εξειδικευμένα εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί από το υπουργείο Υγείας γι' αυτόν τον σκοπό. Τα μισά από αυτά τα κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα, Τετάρτη, γεγονός που ανησυχεί τους ειδικούς για τη ραγδαία εξάπλωση αυτής της παραλλαγής του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ανακοίνωσε νέα στρατηγική ενόψει των εορτών προκειμένου να προλάβει ενδεχόμενη «έκρηξη» κρουσμάτων. Όπως έγινε γνωστό χθες όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα μας θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Μάλιστα, το εν λόγω μέτρο θα ισχύει από την προσεχή Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.

Θωράκιση κατά της «Ο» -Καμπανάκι από την Φον ντερ Λάιεν

Όπως προαναφέρθηκε, η νέα παραλλαγή Ομικρον ενδέχεται να κυριαρχήσει στα κρούσματα της Covid-19 στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου. Αυτό διατύπωσε και χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον αρκετά εμβόλια για την κάλυψη όλων των Ευρωπαίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δεδομένη την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, «η επιστήμη μάς λέει ότι πρέπει να αναμένουμε ότι η Ομικρον θα είναι ήδη η νέα κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη από τα μέσα του Ιανουαρίου», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Τα μέτρα που παίρνουν οι άλλες χώρες

Η Γαλλία, αν και έχει φτάσει το ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών στο 90%, σκέφτεται, όπως άφησε να εννοηθεί ο Εμανουέλ Μακρόν, την πιθανότητα να καταστήσει υποχρεωτικό το εμβόλιο για όλους.

Σχέδια για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 έχει και η κυβέρνηση της Γερμανίας, παρά τις αντιδράσεις των αρνητών του κορωνοϊού και του εμβολιασμού στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας

Στην Αγγλία αυξάνονται τα ποσοστά νοσηλειών, καθώς η παραλλαγή Όμικρον πυροδοτεί ένα κύμα νέων μολύνσεων, όπως είπε σήμερα κορυφαίος υγειονομικός αξιωματούχος, που προειδοποίησε πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα σπάσει ρεκόρ τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Φοβάμαι πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές... Ρεκόρ θα καταρριφθούν πολλά τις επόμενες λίγες εβδομάδες, καθώς οι δείκτες συνεχίζουν να ανεβαίνουν», τόνισε.

Υπολογίζεται ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού ευθύνεται αυτή τη στιγμή για περίπου το 60% των κρουσμάτων Covid-19 στο Λονδίνο.

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι από την Πέμπτη 16/12 θα επιβάλλεται πενθήμερη καραντίνα σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί και φτάνουν αεροπορικώς στη χώρα από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Νότια Αφρική σημειώθηκε εκ νέου αριθμός-ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, σε ένα τέταρτο κύμα που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Στις ΗΠΑ, μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής σε τουλάχιστον 36 Πολιτείες και οι υγειονομικοί αναμένουν ότι θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μόσιαλος: Όσα γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον ως τώρα

Παράλληλα, ο καθηγητής του LSE στην Πολιτική της Υγείας και επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ηλίας Μόσιαλος, σε κείμενό του αναφέρεται στα νεότερα δεδομένα σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος, ως τώρα ξέρουμε ότι η Ομικρον μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα και είναι πιθανό να προκαλεί περισσότερες λοιμώξεις, αν και με πιο ήπια συμπτώματα από τη Δέλτα. Ωστόσο, μένει να επαληθευτούν οι μελέτες αυτές.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας προειδοποιεί μάλιστα ότι, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η παραλλαγή Ομικρον μπορεί εν μέρει να ξεφύγει από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια ή οι παλαιότερες λοιμώξεις, η συνολική απειλή και ατομικά και για το σύστημα υγείας δεν έχει εξαλειφθεί.

Ακολουθεί το κείμενο του Ηλία Μόσιαλου:

«Γνωρίζουμε πλέον ότι η Ομικρον μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη για τη σοβαρότητα των λοιμώξεων που προκαλεί. Αλλά είναι πιθανό να προκαλεί περισσότερες λοιμώξεις με ήπια συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα. Το σημαντικό όμως είναι αν προκαλεί περισσότερες σοβαρές λοιμώξεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να το γνωρίζουμε αυτό χρειάζεται να συγκρίνουμε την επίπτωση της όμικρον σε ανεμβολίαστους σε σύγκριση με τη δέλτα σε ανεμβολίαστους. Και αυτά τα δεδομένα δεν τα έχουμε ακόμα.

Έχουμε όμως νέα εργαστηριακά στοιχεία για την όμικρον. Μια σημερινή ανακοίνωση από την Ιατρική Σχολή LKS στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKUMed) δίνει τις πρώτες πληροφορίες για το πώς η όμικρον μολύνει την αναπνευστική οδό στον άνθρωπο. Οι ερευνητές διερεύνησαν πώς μολύνει η όμικρον τα κύτταρα, χρησιμοποιώντας ως πειραματικό μοντέλο για την καλλιέργεια του ιού, ιστό από ανθρώπινους πνεύμονες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως 24 ώρες μετά τη μόλυνση, η όμικρον πολλαπλασιάζεται πολύ γρηγορότερα από την παραλλαγή δέλτα που κυριαρχεί επί του παρόντος. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η όμικρον μπορεί να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα μεταξύ ανθρώπων, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές. 

Τα αποτελέσματα όμως έδειξαν επίσης πως η λοίμωξη που προκαλεί η όμικρον στον πνεύμονα είναι σημαντικά χαμηλότερη από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. Αυτό, εάν ισχύει, θα μπορούσε να αποτελεί έναν δείκτη μικρότερης σοβαρότητας της νόσου. Που ελπίζουμε βέβαια να επιβεβαιωθεί και κλινικά και επιδημιολογικά.

Σε αυτή τη μελέτη να προσθέσω κάτι που μου είχε προκαλέσει ενδιαφέρον. Αφορά μια δήλωση ήδη από τις 2 Δεκεμβρίου, από το εθνικό εργαστήριο ιολογίας, στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Tel Hashomer του Ισραήλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διευθύντρια του εργαστηρίου, καθηγήτρια Ella Mendelson, είχε αναφέρει πως προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν τον ιό που προέρχεται από τα κλινικά δείγματα, ώστε να αναπαραχθεί σε κυτταροκαλλιέργειες και καθυστερούσαν.

''Προς το παρόν, ακόμα περιμένουμε… η όμικρον δεν πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα στις καλλιέργειες, και θυμίζει τη βρετανική [άλφα] παραλλαγή, η οποία επίσης πολλαπλασιαζόταν πιο αργά στα κύτταρα'', είχε πει τότε.

Όμως, πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό. Η σοβαρότητα της νόσου σε κάποιον που θα κολλήσει τον ιό, δεν καθορίζεται μόνο από την αναπαραγωγή του ιού αλλά και από την ανοσολογική απόκριση του ανθρώπου που κόλλησε. Όπως έχουμε δει, στα πολύ σοβαρά περιστατικά, μπορεί να οδηγήσει στη γνωστή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού, την καταιγίδα κυτοκινών. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, μια παραλλαγή του ιού μπορεί να προκαλέσει και σοβαρή ασθένεια και θάνατο, παρόλο που η ίδια μπορεί να είναι λιγότερο μολυσματική ή παθογόνα σε σχέση με μια αλλη παραλλαγή του ίδιου ιού.

Επομένως, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η παραλλαγή όμικρον μπορεί εν μέρει να ξεφύγει από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια ή οι παλαιότερες λοιμώξεις, η συνολική απειλή και ατομικά και για το σύστημα υγείας, δεν έχει εξαλειφθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και, βέβαια, να υπογραμμίσω πως χρειάζεται εγρήγορση, ακόμη και αν ισχύουν αυτά τα αποτελέσματα. Γιατί με την όμικρον θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι από δέλτα, και θα υπάρχει μάλλον επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Όσο περισσότερο καθυστερήσουμε τη διασπορά της όμικρον τόσο καλύτερο για όλους μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ