Αγορά: Άνοδο τζίρου δείχνουν τα στοιχεία -Ο φόβος για τη μόνιμη αλλαγή μετά την πανδημία - iefimerida.gr

Αγορά: Άνοδο τζίρου δείχνουν τα στοιχεία -Ο φόβος για τη μόνιμη αλλαγή μετά την πανδημία

Ψώνια από πολίτες στην Αθήνα
Ψώνια από πολίτες στην Αθήνα, Φωτογραφία: INTIME
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Γιώργος Παππούς

Από τη μια, η θεαματική πορεία των φορολογικών εσόδων δείχνει ότι η ταχύτητα ανάκαμψης ήταν μεγαλύτερη των προσδοκιών και οδηγεί σε ρυθμούς ανάπτυξης ακόμα και πάνω από 8%.

Από την άλλη, το οικονομικό επιτελείο κατέγραψε το πρώτο «μούδιασμα» στα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία που προκάλεσε η εμφάνιση της μετάλλαξης «Ο» και η ένταση της ενεργειακής κρίσης, δείχνοντας έτσι ότι η επιστροφή στον ενάρετο κύκλο δεν θα είναι απλή υπόθεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι δείχνουν τα φορολογικά έσοδα των τελευταίων μηνών

Τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών εδώ και μήνες αποτυπώνουν έντονη κινητικότητα στην αγορά κι αυτό επιβεβαιώνεται, πλέον, ξεκάθαρα στους δείκτες των φορολογικών εσόδων, που ξεπέρασαν τους στόχους κατά 855 εκατ. Ευρώ. Αυτή άλλωστε η τάση ήταν που επέτρεψε στην κυβέρνηση να προχωρήσει στα έκτακτα μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, των αναπήρων και των υγειονομικών. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν υποτιμώνται οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να σκιάζουν την καταναλωτική συμπεριφορά κι επηρεάζουν τζίρους και κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Συγκρατημένοι οι καταναλωτές στις χειμερινές εκπτώσεις

Ο χριστουγεννιάτικος τζίρος των 3,5- 4 δις ευρώ είναι μεγάλο στοίχημα για την ίδια την αγορά αλλά και για τα κρατικά ταμεία. Οι «χλιαρές» χειμερινές εκπτώσεις ήταν προάγγελος αυτοσυγκράτησης των καταναλωτών, ενώ και οι υψηλές προσδοκίες από την περίοδο της Black Friday δεν επιβεβαιώθηκαν. Τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες 2-3 εβδομάδες;

Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΛΠΕ, οι 6 στους 10 καταναλωτές θα δαπανήσουν λιγότερο σε σχέση με το 2020, ενώ πάνω από τους μισούς δηλώνει ότι δεν θα δαπανήσει πάνω από 100 ευρώ στα φετινά Χριστούγεννα. Η αναγωγή σε τζίρους ισοδυναμεί με περίπου 20% μικρότερο κύκλο εργασιών από πέρσι κι αν αυτό επιβεβαιωθεί στα χαρτιά, αναμφίβολα θα είναι πισωγύρισμα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες τόσο αναφορικά με την ανασύνταξη δυνάμεων της αγοράς όσο και αναφορικά με τις επιδόσεις των φόρων από την κατανάλωση

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι φοβίζει την αγορά

Τι είναι, όμως, αυτό που σκιάζει την αγορά; Έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε συνεργασία με την ICAP αναδεικνύει τα βασικά στοιχεία προβληματισμού. Η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών μετά τις καραντίνες και τα περιοριστικά μέτρα των προηγούμενων μηνών, η στροφή σε εμπορικά κέντρα και e- shops για γρήγορες αγορές, η εγκατάλειψη της συνήθειας «περίπατος- αγορές» λόγω των ειδικών συνθηκών και του φόβου της πανδημίας αλλά και οι επιπτώσεις των ανατιμήσεων στις τσέπες των καταναλωτών, είναι αυτά που σκιάζουν κατά κύριο λόγο την αγορά και αποτυπώνουν το κλίμα αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου μειώθηκε το 2020 έναντι του 2019 με το 72,2% των επιχειρήσεων να παρουσιάζει μείωση τζίρου πάνω από -10%, ενώ το 18,7% των επιχειρήσεων κατέγραψε μείωση τζίρου άνω του 50%. Οι προβλέψεις για το 2021 δείχνουν βελτίωση του τζίρου με αύξηση πάνω από +5% για το 37,5% των επιχειρήσεων, ωστόσο μερίδιο που ανήλθε στο 36,4% του συνόλου προβλέπει νέα μείωση σε ποσοστό άνω του -5%. 

Προφανές είναι, λοιπόν, το γιατί και το οικονομικό επιτελείο παραμένει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, παρακολουθώντας με το ένα μάτι τους υγειονομικούς δείκτες και το άλλο τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ενέργειας, όπου όλα δείχνουν πως μπαίνουμε σε μια δεκαετή περίοδο έντονων διακυμάνσεων και αναταράξεων...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ