Πήγαμε στο Κτήμα Λαζαρίδη και κάναμε γευσιγνωσία σε πολύτιμα ξίδια, παλαιωμένα βαλσάμικα -Ποια ξεχώρισαν - iefimerida.gr

Πήγαμε στο Κτήμα Λαζαρίδη και κάναμε γευσιγνωσία σε πολύτιμα ξίδια, παλαιωμένα βαλσάμικα -Ποια ξεχώρισαν

Γευσιγνωσία σε παλαιωμένα βαλσάμικα
Γευσιγνωσία σε παλαιωμένα βαλσάμικα του Domaine Costa Lazaridi / shutterstock

Τοματάκια κομμένα στη μέση και πάνω μία σταγόνα παλαιωμένο βαλσάμικο ξίδι. Έξι μπουκάλια στη σειρά γεμίζουν κουταλάκια του γλυκού με όξινες καραμέλες και σταφίδες και πλημμυρίζουν το στόμα.

Βρεθήκαμε στην Αδριανή Δράμας, στο περίφημο Οινοποιείο του Κώστα Λαζαρίδη, με τα βραβευμένα κρασιά και τα μοναδικά αποστάγματα.

Το Κτήμα, εκτός από τους αμπελώνες, περιλαμβάνει και περίπου 15.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων χώρων, που φιλοξενούν το οινοποιείο, το αποστακτήριο, τις υπόγειες κάβες παλαίωσης και, φυσικά, χώρους υποδοχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από τον τάπητα διαλογής και τα πνευματικά πιεστήρια μέχρι τους οινοποιητές και τις ηλεκτρονικά ελεγχόμενες δεξαμενές ο στόχος είναι ένας: Να κλείσουμε στη φιάλη τη μοναδικότητα κάθε αμπελοτοπιού και κάθε ποικιλίας σταφυλιού ξεχωριστά / Φωτογραφία: @iefimerida.gr
Από τον τάπητα διαλογής και τα πνευματικά πιεστήρια μέχρι τους οινοποιητές και τις ηλεκτρονικά ελεγχόμενες δεξαμενές ο στόχος είναι ένας: Να κλείσουμε στη φιάλη τη μοναδικότητα κάθε αμπελοτοπιού και κάθε ποικιλίας σταφυλιού ξεχωριστά / Φωτογραφία: @iefimerida.gr

Στο οξοποιείο του Κώστα Λαζαρίδη

Στην καρδιά του μεγαλύτερου αμπελώνα του Κτήματος, στην Καλή Βρύση, κατασκευάστηκε η μονάδα του οξοποιείου, όπου, ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές των βαλσαμικών ξιδιών, παράγεται η σειρά του Botanico.

Με ιστορία που πηγαίνει τουλάχιστον 2.500 χρόνια πίσω, τα αρτύματα από σταφύλι συνεχίζουν να προσθέτουν νοστιμιά στα πιάτα μας.

βαρελια
Στο κελάρι του Domaine Costa Lazaridis. Οι υπόγειες κάβες του Κτήματος φιλοξενούν περισσότερα από 800 δρύινα βαρέλια των 225 λίτρων, κατασκευασμένα από γαλλική δρυ. Σε αυτά παλαιώνουν κάτω από ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας όλα τα κόκκινα κρασιά και κάποια επιλεγμένα λευκά / Φωτογραφία: @iefimerida.gr
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γευσιγνωσία σε πολύτιμα ξίδια

Το οινοποιείο του Κώστα Λαζαρίδη βρίσκεται στους Δρόμους του κρασιού Βορείου Ελλάδος.

Η παραγωγή μιας σειράς υψηλής ποιότητας βαλσαμικών ξιδιών ήταν μια πρόκληση για το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, στην οποία ανταποκρίθηκε με επιτυχία. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ύστερα από πειραματισμούς και δοκιμές αρκετών χρόνων, παρουσίασε τις δύο κορυφαίες ετικέτες της σειράς, που στη συνέχεια συμπληρώθηκε με τέσσερις ακόμα.

Κατά την επίσκεψη στο οινοποιείο μπορεί κάποιος να ενημερωθεί και να δοκιμάσει τα κρασιά, να δει από κοντά τεχνικές οινοποίησης και εμφιάλωσης και να βρεθεί πλάι στους μοναδικούς άμβυκες, εδώ όπου παράγονται τσίπουρα και ούζα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απολαυστική η ευωδιά στον αέρα. Όπως και αν λέγονται, τσίπουρο, ούζο ή απόσταγμα σταφυλής, κλείνουν μέσα τους το πάθος για τελειότητα του Κώστα Λαζαρίδη / Φωτογραφία: @iefimerida.gr
Απολαυστική η ευωδιά στον αέρα. Όπως και αν λέγονται, τσίπουρο, ούζο ή απόσταγμα σταφυλής, κλείνουν μέσα τους το πάθος για τελειότητα του Κώστα Λαζαρίδη / Φωτογραφία: @iefimerida.gr

Πλάι στην κάβα και στον διάδρομο-μουσείο με τα μαρμάρινα αντίγραφα αρχαιοτήτων (η ιστορία αρχίζει το 1979, όταν ο Κώστας Λαζαρίδης βρίσκεται στη Γερμανία για τις ανάγκες της οικογενειακής επιχείρησης μαρμάρων) υπάρχει η αίθουσα φιλοξενίας των επισκεπτών, με τα μοναστηριακά τραπέζια.

τραπεζι
Γευσιγνωσία και οινογνωσία με τοπικά προϊόντα / Φωτογραφία: @iefimerida.gr

Degustation σε έξι βαλσαμικά ξίδια

Το τραπέζι μας είναι στρωμένο με καλούδια του τόπου, πίτες, αλλαντικά, τυριά. Στο πλάι τσίπουρα για αρχή, ροζέ, λευκά, κόκκινα κρασιά και σε μία πλευρά τα διάσημα, στη γαστρονομία, ξίδια του κτήματος. Από αυτά θα αρχίσουμε!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με ιστορία που πηγαίνει τουλάχιστον 2.500 χρόνια πίσω, τα αρτύματα από σταφύλι συνεχίζουν να προσθέτουν νοστιμιά στα πιάτα μας. «Στην καρδιά του μεγαλύτερου αμπελώνα, στην Καλή Βρύση, κατασκευάσαμε τη μονάδα του οξοποιείου, όπου, ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές των βαλσαμικών ξιδιών, παράγουμε τη σειρά του Botanico»
Με ιστορία που πηγαίνει τουλάχιστον 2.500 χρόνια πίσω, τα αρτύματα από σταφύλι συνεχίζουν να προσθέτουν νοστιμιά στα πιάτα μας. «Στην καρδιά του μεγαλύτερου αμπελώνα, στην Καλή Βρύση, κατασκευάσαμε τη μονάδα του οξοποιείου, όπου, ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές των βαλσαμικών ξιδιών, παράγουμε τη σειρά του Botanico»

Botanico Gold Seal

Κορυφαίο Botanico Gold Seal ένα παλαιωμένο ξίδι φιγουράρει στο τραπέζι μας σαν ακριβό άρωμα. Δημιουργείται με την τεχνική του διάσημου balsamico tradizionale της Μόντενα. Μια σταγόνα είναι ικανή να μεταμορφώσει και το πιο απλό πιάτο. Πυκνή βαριά μύτη, περασμένο φανερά από βαρέλι, το Botanico Gold Seal αφήνει καραμέλες καφέ και αποξηραμένων φρούτων στο στόμα. Παλαιώνει για 10 χρόνια!

Botanico Gold Seal
Botanico Gold Seal
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Botanico Red Seal

Έξι χρόνια παλαιώνει υπομονετικά το Botanico Red Seal, πριν ανοίξει το μπουκάλι στο τραπέζι μας. Υψηλή συμπύκνωση και πολύπλοκα αρώματα από τους αμπελώνες του Κτήματος. Καφές εσπρέσο, φρούτα και μια ανέλπιστη γλύκα, σε ένα υδαρές μπαλσάμικο, που ταιριάζει με λαχανοσαλάτες και κόκκινες σάλτσες, δεν μοιάζει με κανένα ξίδι που έχεις δοκιμάσει. Λίγες σταγόνες πάνω από το ωμό σπανάκι σε πίτσα θα απογειώσουν το πιάτο.

Botanico Red Seal
Botanico Red Seal

Botanico Brown Seal

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παλαιώνει για τέσσερα χρόνια μέσα σε δρύινα βαρέλια. Σκούρο χρώμα, ευχάριστη οξύτητα και μαρμελάδες κόκκινων φρούτων στο στόμα. Το Botanico Brown Seal είναι κατάλληλο για μαρινάδες σε κρέατα και κοτόπουλο, ενώ μπορεί να απογειώσει, με λίγες σταγόνες, ένα ψητό φιλέτο ξιφία ή τόνου.

Botanico Brown Seal
Botanico Brown Seal

Botanico II

Το Botanico II είναι κάτι ανάμεσα σε ξινό και γλυκό με επίγευση σύκου και δαμάσκηνων. Ταιριάζει σε σαλάτες, λευκά ζυμαρικά, όσπρια. Συμπυκνωμένος μούστος και οξοποιημένο κρασί από σταφύλια του κτήματος αναμειγνύονται και οδηγούνται για παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Η παρατεταμένη επαφή με το ξύλο προσθέτει αρωματική πολυπλοκότητα και πάχος στο στόμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Botanico II
Botanico II

Botanico Ι

Παλαιώνει 12 μήνες σε δρύινο βαρέλι. Το σύντομο πέρασμα από δρύινο βαρέλι αυξάνει τη συμπύκνωση και την αρωματική ένταση αυτού του βαλσαμικού ξιδιού. Γλυκόξινο, μεσαίου όγκου, ζωηρό, με καραμελένιο τελείωμα. Μπορεί να νοστιμίσει πολλά καθημερινά πιάτα. Οι προτάσεις του Κτήματος είναι οι εξής: Καραμελώστε κρεμμύδια, αρτύστε τις φακές, στάξτε λίγες σταγόνες στον τηγανητό γαύρο και χρησιμοποιήστε το στη σκορδαλιά, για παράδειγμα.

Botanico Ι
Botanico Ι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Botanico Λευκό

Ένα βαλσαμικό ξίδι για το καθημερινό τραπέζι, διάφανο με ξανθές λάμψεις, χωρίς παλαίωση. Παράγεται με βάση συμπυκνωμένο μούστο από διαλεγμένα σταφύλια της ποικιλίας Sémillon και οξοποιημένο κρασί της ίδιας ποικιλίας. Ιδανικό για πιάτα που χρειάζονται τη γεύση του βαλσαμικού ξιδιού, αλλά όχι το σκούρο χρώμα του. Για παράδειγμα, μαγιονέζες, ψάρια, πράσινες σαλάτες, λευκά κρέατα και ωμά λαχανικά.

Botanico λευκό
Botanico λευκό

Στο Domaine Costa Lazaridi τέσσερις βασικές «οικογένειες» κρασιών, τα περισσότερα πολυβραβευμένα, και μία ακόμα που προορίζεται αποκλειστικά για το εξωτερικό, καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γευσιγνωσία και οινογνωσία της παρέας ολοκληρώνεται με ένα ποτήρι Methexis Cigar. Σπάνιο, δυσεύρετο, βελούδινο!

Το ταξίδι μας στη Δράμα έγινε στο πλαίσιο της Πεδιάδας Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα project τριών Αναπτυξιακών (Καβάλας, Δράμας, Σερρών) με χρηματοδότηση από ΥΠΑΑΤ και ΕΕ, το οποίο εκτείνεται σε 8 δήμους, 3 Περιφερειακές Ενότητες και 2 Περιφέρειες.

Υπέροχη ομάδα, υπέροχη φιλοξενία!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ