Διυπουργική συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε για την εξειδίκευση των μέτρων της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βία και την Παραβατικότητα των Ανηλίκων.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν:
- η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη,
- ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,
- ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης,
- η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου,
- ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου,
- ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος,
- ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης,
- ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος,
- η πρόεδρος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Βάσω Αρτινοπούλου και τα μέλη.
Τον συντονισμό ανάλαβε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Τα βασικά σημεία από τη διυπουργική συνέντευξη Τύπου
«Είμαστε εδώ για τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μας τα προηγούμενα χρόνια που μπορεί να έπεσαν θύμα τέτοιων επιθέσεων και κανείς να μη μίλησε ή να μη μιλήσαμε όσο έπρεπε» δήλωσε κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Πρώτος τον λόγο πήρε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος:
- Πίσω από κάθε νέο που σηκώνει ένα όπλο ή ξεσπά σε βία, προφορική ή σωματική, υπάρχει συνήθως ένα τραύμα, μια ιστορία παραμέλησης.
- Όλοι μαζί δίπλα στα παιδιά, δίπλα στις οικογένειες, μαζί με τους εκπαιδευτικούς. Χρειάζεται να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα των παιδιών.
- Η μελέτη των στοιχείων, που δεν είναι όσα θα θέλαμε, δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μια δυστοπία βίας. Οι δείκτες δείχνουν ότι είμαστε στον μέσο όρο της Ευρώπης.
- Θα είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε κάθε μέτρο που εισηγείται η Επιτροπή.
Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Παιδείας:
- Πάνω από 1.256 περιπτώσεις είχαν καταγγελθεί στην πλατφόρμα «Σπάσε τη σιωπή».
- Η καταπολέμηση της βίας των ανηλίκων είναι κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
- 4.226 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί έχουν προσληφθεί και εργάζονται στα σχολεία.
- Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο. Από ταινίες, από video games, social media τα παιδιά εκτίθενται καθημερινά σε περιεχόμενο που κάνει πολλές φορές τη βία να φαίνεται αποδεκτή. Υπάρχουν πράγματα που ήδη έχουν γίνει. Έχει θεσμοθετηθεί ο σύμβουλος σχολικής ζωής, ενώ έχει πραγματοποιηθεί η εισαγωγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα μέσω του εργαστηρίου δεξιοτήτων.
Δόμνα Μιχαηλίδου, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας:
- Κανένα παιδί δεν γεννείται με φόβο ή βίαιο. Μαθαίνουν στο σπίτι τους να ανέχονται το φόβο και τη βία.
- Η στρατηγική που ξεκινά από την καρδιά της κοινωνίας είναι στην καρδιά του Εθνικού σχεδίου δράσεις με 29 νέες πολιτικές και 69 μέτρα, με 23 βελτιωτικές δράσεις. Δεν ξεκινάμε σήμερα. Έχουμε ξεκινήσει από το 2019. Ο ορισμός της παιδικής κακοποίησης δεν υπήρχε. Τον ορίσαμε το 2021.
Στη συνέχεια ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, εξειδίκευσε το εργαλείο Kids Wallet. «Πρέπει να το εγκαταστήσουν οι γονείς, οφείλουν να το κάνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε με τη σειρά του:
- Πάρα πολλές φορές έχουν αποτραπεί επεισόδια μέσα από την παρουσία της Αστυνομίας.
- Δημιουργήσαμε δύο νέα εργαλεία. Το ένα τηλεφωνικό εργαλείο, το 10201, και το άλλο είναι το application Safe Youth, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε γονείς και σε παιδιά να επικοινωνούν εύκολα και άμεσα από το σημείο όπου συντελείται ένα περιστατικό. Υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. στο συγκεκριμένο κέντρο που απαντάει σε όλη την Ελλάδα.
- Από τα σημαντικότερα σημεία είναι οι υποθέσεις παραμέλησης ανηλίκων.
- Οι πολιτικές που ασκούνται δεν αφορούν μόνο τους ανηλίκους.
- Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εντείνουμε τις δράσεις μας. Χρειάζεται μια βαθιά και σε έκταση στρατηγική που θα απαντήσει στο πρόβλημα πολύπλευρα.
Βίντεο: Η διυπουργική συνέντευξη Τύπου
Η Εθνική Στρατηγική για τη βία ανηλίκων
Κ. Μητσοτάκης: Οι γονείς να μιλούν με τα παιδιά τους -Η σημασία του Kids Wallet
Στη λειτουργία της εφαρμογής Kids Wallet, στην ενασχόληση με τον αθλητισμό, αλλά και στην αντιμετώπιση των ζητημάτων ψυχικής υγείας εστίασε στην προ ολίγου τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία όλων των εμπλεκομένων, αλλά και των συναρμόδιων υπουργών.
Αναφορικά με την εφαρμογή Kids Wallet, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αποτελεσματικού περιορισμού του φαινομένου του εθισμού των νέων στο Διαδίκτυο. «Ενθαρρύνω τους γονείς να κάνουν πλήρη αξιοποίηση αυτού του εργαλείου, να συζητήσουν με τα παιδιά τους, αλλά και να αφιερώσουν χρόνο ώστε να καταλάβουν πώς σκέφτονται τα παιδιά στην εφηβεία. Το Kids Wallet λειτουργεί κατ' ουσίαν ως ένα πλαίσιο ορίων για τα παιδιά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας και την πολύ σημαντική διάσταση της ψηφιακής επιβεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη.
Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της άθλησης για τους νέους, ως μιας διαδικασίας «απίστευτης δημιουργικής εκτόνωσης», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η ένταξη σε μια αθλητική ομάδα βοηθά τα παιδιά να αντιλαμβάνονται το πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η νέα γενιά δεν έχει κανένα ταμπού να θίξει τα ζητήματα ψυχικής υγείας των νέων, διευκρίνισε πάντως ότι η Πολιτεία οφείλει να παράσχει τις απαραίτητες υποδομές. Απαντώντας, δε, εμμέσως πλην σαφώς σε παρατήρηση προηγούμενου ομιλητή, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως η ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης ως προς τα φαινόμενα της νεανικής παραβατικότητας είναι προγενέστερη της γνωστής πλέον τηλεοπτικής σειράς Adolescence και τόνισε ότι τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας αντιμετωπίζονται πλέον με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από την Ελληνική Αστυνομία.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην πλατφόρμα Stop Bullying, στην οποία έχουν καταγραφεί περισσότερα περιστατικά, προϊδεάζοντας ότι θα υπάρξει οσονούπω επικοινωνιακή αναβάθμισή της, ενώ έκανε μνεία τόσο στην πλατφόρμα Safe Youth όσο και στη διακριτική, πλην όμως αποτελεσματική, όπως είπε, παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. σε χώρους όπου συχνάζουν νέοι.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκομένους στην εκπόνηση της συγκεκριμένης στρατηγικής και ειδικότερα τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, για τον συντονιστικό ρόλο που έχει αναλάβει, και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Είναι πολύ εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά το να είσαι γονιός θέλει πολύ κόπο και επιμονή, τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να γίνει εφικτό χωρίς την ενεργό εμπλοκή των γονέων».