Εστίαση: Πυρετώδεις ετοιμασίες για το άνοιγμα -Τι αλλάζει σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ [εικόνες]

Ετοιμάζεται για τη Δευτέρα ο κλάδος της εστίασης / Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS

Λίγες ημέρες απομένουν για την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης, με τους μαγαζάτορες να προετοιμάζουν πυρετωδώς τα καταστήματά τους.

Τίποτε, ωστόσο, δεν θα είναι το ίδιο τη Δευτέρα, όπως προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί για την εστίαση. Συγκεκριμένα, στα μπαρ, στα καφέ, στα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 2 τ.μ., ενώ σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως έξι άτομα, εκτός αν πρόκειται για περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Ετοιμάζονται να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης / Φωτογραφία: INTIME NEWS

Επιπλέον, η χρήση της μάσκας από το προσωπικό καταστημάτων εστίασης είναι υποχρεωτική, ενώ για τους πελάτες υφίσταται απλή σύσταση (για τις μάσκες). Οι καταστηματάρχες τις τελευταίες ημέρες προσπαθούν να ρυθμίσουν τον χώρο των τραπεζοκαθισμάτων, που πλέον θα πρέπει να είναι τοποθετημένα με πολύ συγκεκριμένες αποστάσεις.

Φωτογραφία: INTIME NEWS

Πλήρως αλλαγμένα αναμένεται να είναι και τα ταμεία, τα σημεία παράδοσης take-away και οι τουαλέτες των καταστημάτων. Σε όλα τα προαναφερθέντα σημεία πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ αποτελεί υποχρέωση των καταστημάτων να τα απολυμαίνουν συστηματικά.

Φωτογραφία: INTIME NEWS

Οι κανόνες του ΕΦΕΤ για την εστίαση

Με αφορμή την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων δημοσιοποίησε έναν εκτενή οδηγό για τους εργοδότες, τους εργαζόμενους, τους πελάτες, για τα τρόφιμα και τους ενδεδειγμένους κανόνες λειτουργίας.

Φωτογραφία: INTIME NEWS

Από τον οδηγό του ΕΦΕΤ για την εστίαση προκύπτουν τα εξής 10 βασικά σημεία που πρέπει να προσέχουν οι πελάτες:

  1. Οι εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει, με ευθύνη της εργοδοσίας, να απέχουν από τα καθήκοντά τους.
  2. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σκάλες, όπου υπάρχουν, αντί των ασασνέρ.
  3. Να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όπως ορίζεται από τον νέο κανονισμό για την εστίαση
  4. Να προτιμώνται οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, αντί μετρητών.
  5. Το POS πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά, όπως και ο χώρος γύρω από το ταμείο. Πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο αντισηπτικό στη θέση του πελάτη
  6. Το κατάστημα εστίασης δεν πρέπει να επιτρέπει σχηματισμό ουράς. Η σύσταση του ΕΦΕΤ είναι να υπάρχει οριοθέτηση αποστάσεων με σημάνσεις.
  7. Ο ΕΦΕΤ συστήνει στα καταστήματα εστίασης να αερίζονται επαρκώς. Για επιπλέον προστασία ο ΕΦΕΤ προτείνει χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κ.λπ)
  8. Το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά)
  9. Η οδηγία του ΕΦΕΤ για το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης είναι να απολυμαίνονται οι δίσκοι των σερβιτόρων καθώς και οι κατάλογοι. Επιπλέον, πρέπει να απολυμαίνονται και οι χώροι παραλαβής (take away)
  10. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, το προσωπικό και οι διανομείς (delivery) πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια.
Φωτογραφία: INTIME NEWS
Φωτογραφία: INTIME NEWS
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ