Κορωνοϊός: Μειώνονται οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, «καμπανάκι» ειδικών να εμβολιαστούν οι άνω των 55 ετών - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Μειώνονται οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, «καμπανάκι» ειδικών να εμβολιαστούν οι άνω των 55 ετών

Μίνα Γκάγκα
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα © INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης ανά περιφερειακή ενότητα με τον αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε μεγάλες ηλικίες επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου παρατήρησε πως τις τρεις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μείωση της διάδοσης. Ωστόσο, όπως είπε, τις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να παρακολουθούμε τον νέο αριθμό κρουσμάτων, αναγνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Θα δούμε κάθετη αύξηση των τεστ, λόγω των self test που γίνονται σε μαθητές αλλά και των rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως οι κινητές μονάδες θα εξετάζουν μόνο εμβολιασμένους πολίτες, είτε παιδιά που θέλουν να επαληθεύσουν το self test που βγήκε θετικό.

Σε ένα περιβάλλον με αυξημένο έλεγχο και μείωση της θετικότητας, θα δούμε ενδεχομένως αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. «Είναι λογικό να παρατηρηθεί περαιτέρω μείωση της θετικότητας στο 1,5% περίπου», είπε η καθηγήτρια.

Ιδιαίτερα σημαντική η συνεισοφρά των self test

Η Β. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, όπου φαίνεται πως η θετικότητα των self test συμβαδίζει με αυτή των εργαστηριακών ελέγχων ανά περιφέρεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικού κρούσματος προστατεύει αποτελεσματικά και αποτελεί σημαντικό όπλο δημόσιας υγείας», επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Αναφορικά με τη μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων, αυτή αυξάνεται σταδιακά. Σήμερα, 53% των νέων διαγνώσεων αφορά άτομα μεγαλύτερα των 35 ετών.

Δεν παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους

Εξ αυτών, 20%-21% αφορά σε παιδιά και εφήβους, ποσοστό που παραμένει σταθερό από τον Ιούλιο. Ωστόσο, όπως είπε, ενδέχεται να παρατηρηθεί μια αύξηση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα λόγω της αύξησης των self test και της κινητικότητας με το άνοιγμα των σχολείων.

Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα διαγνώστηκαν μέσω self test 212 ασυμπτωματικά παιδιά, ηλικίας 5-17 ετών, ποσοστό περίπου 20% του συνολικού αριθμού των διαγνώσεων στην ηλικιακή αυτή ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημειώνει πως σήμερα η ενδοοικογενεική διασπορά αποτελεί το συχνότερο αίτιο μετάδοσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης και κρουσμάτων

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται σήμερα σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Ευρυτανία, Αργολίδα και Ηλεία. Ωστόσο, δεν παρατηρείται αύξηση του φορτίου σε περιοχές με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη.

Όπως είπε η καθηγήτρια, φαίνεται πως υπάρχει απόλυτη συσχέτιση, γραμμική σχέση εμβολιαστικής κάλυψης και κρουσμάτων, σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Παραθέτοντας στοιχεία από την επιδημιολογική εικόνα σε Αργολίδα και Πιερία, όπου έχουμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ο αριθμός των κρουσμάτων άνω των 55 ετών ήταν μεγαλύτερος στην Πιερία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μόλις 40%, σε σχέση με την Αργολίδα, όπου το 53% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί.

Παράλληλα, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε αντίστοιχο παράδειγμα και για την Αττική. Έτσι, στη Δυτική Αττική, την περιοχή με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, έχουμε σημαντικό αριθμό κρουσμάτων σε ανθρώπους άνω των 50 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καθηγήτρια κατέληξε πως είναι ιδιαίτερα δυσοίωνο το γεγονός πως η εμβολιαστική κάλυψη άνω των 60 ετών παραμένει σταθερή και δεν αυξάνεται. Αντίθετα, σχολίασε θετικά τη σταθερά αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων και την κάλυψη των φοιτητών, που ήδη ξεπερνά το 73%.

Τέλος, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως παρατηρείται σταθερή αποκλιμάκωση του ΕΣΥ, όπου νοσηλεύονται 2.172 ασθενείς Covid στα νοσοκομεία. Ο μέσος όρος νέων εισαγωγών μειώθηκε στις 207 εισαγωγές ανά ημέρα, όμως το 68% των νοσηλευομένων αφορά σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Rt υπολογίζεται πλέον στο 0,84, κάτω του 1, ενώ οι ειδικοί υπολογίζουν πως θα συνεχίσουμε ως τα μέσα Οκτωβρίου να έχουμε έναν σταθερό αριθμό διασωληνωμένων.

Μαγιορκίνης: Σημαντική η μείωση των θανάτων από κορωνοϊό

Στο γεγονός ότι στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων κορωνοϊού έδειξε σημαντική βελτίωση για τρίτη εβδομάδα στη σειρά, αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πανδημία, στο υπουργείο Υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 12% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική μείωση μετά από καιρό», με περίπου 18% λιγότερους νεκρούς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε περίπου 6%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχωρεί σε λιγότερες από 250 ανά ημέρα και πλησιάζει τις 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων δείχνει σημεία υποχώρηση, κάτω από την μονάδα.

«Η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για τρίτη συνεχή εβδομάδα», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, κάτι που αποτυπώνεται και στην πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, καθώς παρουσιάζεται «ελαφρώς, αλλά σημαντικά βελτιωμένη». Σημείωσε ακόμη ότι, «αναμένεται μια μικρή αύξηση της μεταδοτικότητας, λόγω του περισσότερου χρόνου που περνάμε σε κλειστούς χώρους».

«Το φετινό φθινόπωρο έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με λιγότερο κοινωνικό κόστος», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι οποιοσδήποτε πολίτης έχει συμπτώματα Covid-19, έχει πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, είτε εμβολιασμένος, είτε ανεμβολίαστος. «Κανένας πολίτης δεν έχει αποκλειστεί από το σύστημα Υγείας, εφόσoν το έχει ανάγκη», τόνισε. Πρόσθεσε ότι κάποιος που έχει self test θετικό, μπορεί να απευθυνθεί στις ΤΟΜΥ για επιβεβαίωση, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το θετικό αποτέλεσμα για συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο ασυμπτωματικός ανεμβολίαστος δεν μπορεί να κάνει τεστ για να το προσκομίσει στην εργασία του ή οπουδήποτε αλλού, καθώς από 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προσκομίζουν rapid test από ιδιωτικά κέντρα, που πληρώνουν οι ίδιοι με το ποσό των 10 ευρώ.

Σημείωσε ότι, με την αύξηση των τεστ είναι φυσικό να έχουμε και αύξηση των διαγνώσεων και έκανε λόγο για «μεταβατική περίοδο», τονίζοντας ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους αριθμούς των διαγνώσεων. «Η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένουμε και μία αύξηση της μεταδοτικότητας, λόγω αύξησης του χρόνου στους κλειστούς χώρους», συμπλήρωσε.

Τρίτη δόση εμβολίου: Πιο χρήσιμη σε μια έξαρση της πανδημίας

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μείωση της προστασίας από τα εμβόλια με την πάροδο του χρόνου και χορήγησης στο γενικό πληθυσμό τρίτης δόσης, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι είναι θέμα που ακόμα εξετάζεται και σύμφωνα με τα δεδομένα, «ίσως να πέφτει ένα ποσοστό -όχι πολύ μεγάλο- η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια, ωστόσο το πιο σημαντικό κομμάτι φαίνεται ότι διατηρείται, δηλαδή η προστασία από εισαγωγή σε νοσοκομείο και θάνατο. Αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζεται τόσο σημαντικά για τον γενικό πληθυσμό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «μπορεί να πέφτει το ποσοστό της δυνατότητας να κολλήσουμε, αλλά γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια δεν προσφέρουν αποστειρωτική ανοσία. Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο να κατανοήσουμε κατά πόσο η τρίτη δόση θα είναι χρήσιμη στο γενικό πληθυσμό στη φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε τώρα ή όχι. Ισως να είναι πιο χρήσιμη σε μια έξαρση της πανδημίας, για να μειωθεί το Rt» και τόνισε ότι το θέμα των ενισχυτικών δόσεων απασχολεί τους επιστήμονες.

Τα στοιχεία για τα self tests

Σχετικά με την παρέμβαση της δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 50,3 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,7 εκατομμύρια πολίτες. «Εχουμε 33,6 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας είναι 98.000», σημείωσε.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο επίκουρος καθηγητής ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αριθμούς της πανδημίας στον κόσμο και στην Ευρώπη. «Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 227 εκατομμύρια μολύνσεις και σχεδόν 4,7 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός νέων διαγνώσεων μειώνεται, της τάξεως 9% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Καταγράφηκαν περίπου 550.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε επίσης μείωση της τάξεως του 6% και καταγράφηκαν περίπου 8.600 ανά ημέρα», σημείωσε.

Ο κ. Μαγιορκίνης συνέχισε: «Η επιδημία στην Ευρώπη δείχνει τάσεις ύφεσης με μείωση 5% στις διαγνώσεις, αλλά 3% αύξηση στους θανάτους, μικρότερη όμως από την προηγούμενη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων κινείται στο επίπεδο των 119.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 1.590 ανά ημέρα. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 26 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ