Στο Νο 2 παγκοσμίως ένα ελληνικό κρασί, ξεπέρασε Riesling και Barolo -Το αποθεώνει το Taste Atlas - iefimerida.gr

Στο Νο 2 παγκοσμίως ένα ελληνικό κρασί, ξεπέρασε Riesling και Barolo -Το αποθεώνει το Taste Atlas

κρασι ροκφορ σταφυλι
Η δυναμική του Vinsanto Σαντορίνης / Shutterstock

Δύο ποικιλίες κρασιών από την Ελλάδα ξεχωρίζει το Taste Atlas ανάμεσα στις καλύτερες σε όλο τον κόσμο, εκεί όπου φιγουράρουν κρασιά από Γαλλία, Ιταλία, Χιλή, Αργεντινή.

Το Taste Atlas συγκρότησε τη λίστα με 100 ποτά και ροφήματα από όλο τον κόσμο.

Mάλιστα, εκτός από τα ελληνικά κρασιά, το Taste Atlas συμπεριέλαβε και ελληνικούς καφέδες, αλλά και ούζο και τσικουδιά, μέσα στα 100 καλύτερα ποτά στον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Vinsanto Σαντορίνης

Στη 2η θέση της λίστας του το Taste Atlas τοποθετεί το Vinsanto. Όπως αναφέρει, είναι ένα επιδόρπιο κρασί από τη Σαντορίνη. Φτιάχνεται με λιαστά σταφύλια Ασύρτικο και Αηδάνι. Παρά το εκπληκτικά παρόμοιο όνομα, αυτό το ελληνικό κρασί δεν έχει πολλά κοινά με το πιο διάσημο Vin Santo από την Τοσκάνη. Τα σταφύλια λιάζονται για περίπου 14 ημέρες και στη συνέχεια ζυμώνονται και ωριμάζουν.

Αυτό το κρασί πρέπει να παλαιωθεί σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον δύο χρόνια, αλλά οι περισσότεροι παραγωγοί επιλέγουν μεγαλύτερη ωρίμανση. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό και πυκνό κρασί, γεμάτο γεύση και πλούσιο σε αρώματα. Αν και οι δύο ποικιλίες σταφυλιού είναι λευκής φλούδας, το Vinsanto θα αποκτήσει ένα λαχταριστό χρυσό χρώμα, που τείνει να μετατρέπεται σε πιο σκούρες κεχριμπαρένιες αποχρώσεις καθώς το κρασί παλαιώνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο στόμα, το κρασί είναι μελωμένο, γλυκό και γεμάτο σώμα, και τα αρώματα θυμίζουν σύκα, σταφίδες, βερίκοκα, καραμέλα, ξηρούς καρπούς και γλυκά μπαχαρικά.

Παρά τις συμπυκνωμένες γεύσεις και την πυκνή υφή, το Vinsanto καταφέρνει να παραμένει ισορροπημένο, διατηρώντας την οξύτητα και τη φρεσκάδα, αναφέρει το Taste Atlas.

Αυτά τα κρασιά πρέπει να σερβίρονται πάντα παγωμένα. Μπορούν να πίνονται μόνα τους, αλλά συνδυάζονται επίσης καλά με επιδόρπια και τυρί. Τα νεανικά και πιο ανοιχτόχρωμα στιλ συνδυάζονται υπέροχα με γλυκά, καραμελένια επιδόρπια, ενώ οι παλαιότερες ποικιλίες συνδυάζονται καλά με μαύρη σοκολάτα και ξηρούς καρπούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ξινόμαυρα κρασιά της Νάουσας

Στη θέση Νο 63 βρίσκονται τα κρασιά της Νάουσας. Πρόκειται για την ποικιλία Ξινόμαυρο, ένα γηγενές ελληνικό κρασί που συχνά συγκρίνεται με το Pinot Noir και το Nebbiolo.

Τα κρασιά Νάουσας εμφανίζουν την τέλεια ισορροπία σε τανίνες, σάκχαρα και οξύτητα, ενώ τα τυπικά αρώματα και οι γεύσεις περιλαμβάνουν έναν σύνθετο συνδυασμό από αλμυρές νότες που θυμίζουν συχνά σκούρα και κόκκινα φρούτα, ντομάτες, δαμάσκηνα, γη, καπνό, βότανα και μπαχαρικά.

Η Νάουσα παλαιώνεται εξαιρετικά. Λόγω της πολυπλοκότητας και της φινέτσας του, το Ξινόμαυρο αναφέρεται συχνά ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά. Ένας ιδανικός συνδυασμός γι' αυτό το τανικό κρασί είναι κυνήγι, αρνί, σάλτσες με βάση την ντομάτα, πλούσια μαγειρευτά, λουκάνικα, μανιτάρια και παλαιωμένο τυρί, αναφέρει το Taste Atlas.

To No 1 στη λίστα

Για την ιστορία, στο Νο 1 της λίστας με τα ποτά βρίσκονται τα Aguas Frescas από το Μεξικό, ελαφριά μη αλκοολούχα ποτά που παρασκευάζονται με συνδυασμό φρούτων, αγγουριών, λουλουδιών, σπόρων και δημητριακών, αναμεμειγμένων με ζάχαρη και νερό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ TASTE ATLAS κρασί κρασιά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ