Προανακριτική Novartis -ΕΛ.ΑΣ.: Ψάχνουμε «Σαράφη» και «Κελέση» -Δεν είναι στις αρμοδιότητές μας η φρούρησή τους - iefimerida.gr

Προανακριτική Novartis -ΕΛ.ΑΣ.: Ψάχνουμε «Σαράφη» και «Κελέση» -Δεν είναι στις αρμοδιότητές μας η φρούρησή τους

Η είσοδος της ΓΑΔΑ
Σε καραντίνα τμήμα της ΓΑΔΑ -Φωτογραφία: Intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελληνική Αστυνομία αναζητά τους προστατευόμενους μάρτυρες με τα κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» για βίαιη προσαγωγή στην προανακριτική της Novartis στην οποία δεν προσήλθαν για κατάθεση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες εξακολουθούν να αναζητούνται. Διευκρινίζεται παράλληλα, ότι τα μέτρα προστασίας των μαρτύρων προβλέπουν μόνο τη χρήση των κωδικών ονομάτων τους για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και όχι η παρακολούθηση ή η φύλαξή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».
Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.
Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.
Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Ιω. Μπούγας: Η μη εμφάνιση των μαρτύρων ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε

Ο Πρόεδρος της Προανακριτικής Ιωάννης Μπούγας σε δηλώσεις του προειδοποίησε: ««Όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν. Η μη εμφάνιση των μαρτύρων όχι απλώς δεν αποδυναμώνει, αντίθετα ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε».

Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Ολη η διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, οι βουλευτές της προανακριτικής Novartis συνέταξαν το έγγραφο για τη βίαιη προσαγωγή της μάρτυρος «Αικατερίνης Κελέση», το οποίο, όπως συνέβη και χθες με την περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη», δεν θα προσυπογράψει το ΚΚΕ που θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) κάνει δηλώσεις έξω από την ΓΑΔΑ
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) κάνει δηλώσεις έξω από την ΓΑΔΑ -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου: «Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε ένα φιάσκο. Θεωρούμε ότι και η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη και ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων, για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη για τη στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα».

Κατόπιν αυτού ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ αποχώρησε, ενώ οι βουλευτές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης αποχώρησαν λίγο αργότερα. .

Κεγκέρογλου: «Ο,τι και να κάνουν φτάνει η ώρα που το παραθεσμικό κύκλωμα θα λογοδοτήσει»

Σε δηλώσεις του ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ και εκπρόσωπος του κόμματος στην Προανακριτική, Βασίλης Κεγκερογλου τόνισε πως οι μάρτυρες «δεν εμφανίστηκαν και δεν ανευρέθησαν. Φαίνεται ότι έχουμε συστηματική συντονισμένη δράση που δεν είναι άσχετη και ασύνδετη με πρωτοβουλίες από άλλα κέντρα. Είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφθηκε σε αρμούς δικαστικής εξουσίας με πολιτική σκοπιμότητα. Ό,τι και να κάνουν η ώρα να λογοδοτήσουν είναι κοντά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου κάνει δηλώσεις έξω από την ΓΑΔΑ
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου κάνει δηλώσεις έξω από την ΓΑΔΑ -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Εισαγγελικές πηγές: Νόμιμο το ένταλμα βίαιης προσαγωγής

Νωρίτερα, έπειτα από την παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη και Σπύρου Λάππα στον Άρειο Πάγο, υπέρ των προστατευόμενων μαρτύρων, εισαγγελικές πηγές χαρακτήριζαν νόμιμη τη χθεσινή απόφαση για βίαιη προσαγωγή του «Μάξιμου Σαράφη», επισημαίνοντας πως από τη στιγμή που κλήθηκαν από την προανακριτική επιτροπή και δεδομένου πως αυτή έχει ρόλο εισαγγελέα, θα έπρεπε να εμφανιστούν.

Τι έλεγε η «Κελέση» σε δήλωσή της

Οι βουλευτές της προανακριτικής Novartis μετέβησαν νωρίς το απόγευμα στη ΓΑΔΑ προκειμένου να εξετάσουν την προστατευόμενη μάρτυρα «Κελέση», ωστόσο οι προσδοκίες τους ήταν χαμηλές, πιστεύοντας ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», όπως και τελικά έπραξε.

Επιπλέον, τέσσερις ημέρες πριν, η μάρτυρας «Κελέση», σε δήλωσή της προς την προανακριτική επιτροπή Novartis, ανέφερε: «Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε με γνωρίζει». Η «Αικατερίνη Κελέση», στη δήλωση-αίτησή της, επικαλείται την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως επισημαίνει, πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση. Επικαλείται, επίσης, την Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι ήδη από χθες μέλη της πλειοψηφίας της προανακριτικής Novartis ανέφεραν ότι σε περίπτωση που δεν εμφανιζόταν σήμερα η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» (δείτε εδώ τι ισχύει για το καθεστώς προστασίας μαρτύρων), τότε στο τραπέζι της επιτροπής αύριο ενδεχομένως να πέσει πρόταση για άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες. Χθες, με αφορμή τη μη εμφάνιση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» στην προανακριτική Novartis και την εντολή για βίαιη προσαγωγή του, ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Μεγάρου Μαξίμου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ