Προανακριτική Novartis: Αφαντος ο «Μάξιμος Σαράφης» -Δεν έχει εντοπιστεί ακόμη από την ΕΛΑΣ - iefimerida.gr

Προανακριτική Novartis: Αφαντος ο «Μάξιμος Σαράφης» -Δεν έχει εντοπιστεί ακόμη από την ΕΛΑΣ

Κάμερες έξω από τη ΓΑΔΑ
Προανακριτική Novartis: Αφαντος ο «Μάξιμος Σαράφης» -Δεν έχει εντοπιστεί ακόμη από την ΕΛΑΣ -Φωτογραφία: Intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αφαντος παραμένει ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» παρά το γεγονός ότι διετάχθη η βίαιη προσαγωγή στην προανακριτική επιτροπή της Novartis, καθώς οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να τον εντοπίσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αγνωστο παραμένει κατά πόσο τελικά θα εντοπιστεί, καθώς όπως λέγεται το καθεστώς που τον διέπει δεν προβλέπει ύπαρξη διεύθυνσης κατοικίας παρά μόνο ένα τηλέφωνο επικοινωνίας με το τμήμα προστατευόμενων μαρτύρων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

«Σαράφης»: Φοβάμαι αντίποινα για τη ζωή μου και την οικογένειά μου

Σύμφωνα με πηγές ως επιχείρημα της μη εμφάνισής του ο αποκαλούμενος «Σαράφης» επικαλείται το γεγονός ότι δεν τηρούνται οι όροι εξέτασης που είχε θέσει δια επιστολής του, δηλαδή, αυτών της εξέτασης με μετάδοση ήχου με αλλοιωμένη φωνή από άλλη αίθουσα, επειδή όπως ισχυρίζεται φοβάται αντίποινα και για τη ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του.

Στάση αναμονής τηρεί ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, για το ενδεχόμενο εντοπισμού του μάρτυρα και εμφάνιση ενώπιον του πενταμελούς κλιμακίου της Επιτροπής.

Κατά πληροφορίες, ο ίδιος διαφώνησε με τη βίαιη προσαγωγή του «Μάξιμου Σαράφη», υποστηρίζοντας ότι δεν θα αποφέρει αποτελέσματα. Χαρακτήρισε τη διαδικασία «προσχηματική» και επέμεινε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να αρθεί το καθεστώς της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων και να καταθέσουν με την πραγματική τους ταυτότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνος με τη βίαιη προσαγωγή, αλλά απέχοντας από τη σχετική ψηφοφορία, φέρεται να είναι ο Βασίλης Βιλιάρδος εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης.

Την ίδια ώρα ακόμα άγνωστος παραμένει ο τρόπος εξέτασης του «Μάξιμου Σαράφη» εφόσον αναγκαστεί να εμφανιστεί στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς ο αιφνιδιασμός της εξαφάνισής του, εμπόδισε οποιαδήποτε συζήτηση αποσαφήνισης των ακριβώς συνθηκών της σε κάθε περίπτωση δια ζώσης κατάθεσής του.

Ερωτηματικό παραμένει και ποια στάση θα τηρήσει η «Αικατερίνη Κελέση», που έχει ζητήσει ήδη την ανάκληση της κλήσης της ως μάρτυρα, επικαλούμενη ευρωπαϊκή οδηγία περί προστασίας της.

Φουντώνει το θέμα ο Τσίπρας: Πρωτοφανή πράγματα, θεσμική εκτροπή

Λίγο αργότερα, παρέμβαση στις εξελίξεις περί την υπόθεση Novartis έκανε με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν αυτές τις ώρες με τους προστατευόμενους μάρτυρες, φανερώνουν πόσο υποκριτική ήταν όλη η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης και μέρους των ΜΜΕ για όσα είπα προχθές στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο κ. Τσίπρας και συμπληρώνει ότι «εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων».

Το πιο σημαντικό, προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι «πρόκειται για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Στόχος τους είναι, όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας, να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «απόλυτος υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου, μόνο και μόνο για να κατευνάσει τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμάρα, που εδώ και καιρό τον απειλεί με εσωκομματική ρήξη. Ευθύνες τεράστιες όμως έχει και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, καθώς αυτή η πρωτοφανής παρέμβαση μιας επιτροπής της Βουλής στη θεσμική λειτουργία της δικαστικής εξουσίας, γίνεται με τη δική του κάλυψη και ανοχή».

Κλείνοντας, προειδοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει την θεσμική εκτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα όργανα της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μα πάνω από όλα στον ελληνικό λαό. «Δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη, για χάρη του κ. Σαμαρά, να οδηγήσει την Ελλάδα στις πιο αυταρχικές πρακτικές του ομοϊδεάτη τους, κ. Όρμπαν. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, μια χώρα δικαιοσύνης», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ευρωβουλή φέρνει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρει το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων στην ευρωβουλή με παρέμβαση για την υπόθεση της αποκάλυψης των στοιχείων των μαρτύρων από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου στην διακομματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της Διαφθοράς.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μάλιστα ότι η αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων θα θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους. «Θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποιες εξελίξεις στην Ελλάδα όσον αφορά το σκάνδαλο Novartis. Αυτή η υπόθεση ήρθε στο φως και με την βοήθεια μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Επειδή κάποιοι πολιτικοί φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που τώρα χαίρουν προστασίας υπό την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, απειλούνται από τους πολιτικούς ότι θα δεχθούν μηνύσεις και ότι οι ταυτότητες τους θα αποκαλυφθούν. Τώρα, όσο η έρευνα για το σκάνδαλο είναι σε εξέλιξη, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν μια άλλη υπόθεση για να αναγκάσουν τους μάρτυρες να καταθέσουν χωρίς να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την δική τους ζωή, όπως και σε δοκιμασία τις ζωές των οικείων τους, γιατί το σκάνδαλο είναι τεράστιο. Επίσης θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια την έρευνα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου προς τους συναδέλφους του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ