ΕΚΠΑ: Οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα των εστιατορίων -Μάσκες, αποστάσεις και τραπεζάκια έξω | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

ΕΚΠΑ: Οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα των εστιατορίων -Μάσκες, αποστάσεις και τραπεζάκια έξω

Κλειστή εστίαση
Κλειστό εστιατόριο -Φωτογραφία: Aris Oikonomou/SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει τη μετάδοση του κορωνοϊού, καθώς ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων και γι αυτό αναμένεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το άνοιγμα της εστίασης.

Η συνεπής και σωστή χρήση της μάσκας είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς και άτομα πριν εμφανίσουν συμπτώματα αφορά το 60% των περιπτώσεων COVID-19.

Οι εσωτερικοί χώροι, όπως τα εστιατόρια, όπου οι κοινωνικές αποστάσεις είναι δύσκολο να τηρηθούν και η συνεχόμενη χρήση μάσκας δεν είναι εφικτή μπορεί να γίνουν αιτία αυξημένης μετάδοσης του ιού.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) (https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό JAMA για τη λειτουργία της εστίασης στην πανδημία και το ρόλο της μάσκας. Το κλείσιμο της εστίασης μπορεί να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού, αλλά έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάσκα, αποστάσεις και τραπεζάκια έξω

Τα εστιατόρια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με παράδοση κατ οίκον και παραλαβή από το κατάστημα για να περιορίσουν την διασπορά, όπως ήδη γίνεται τους τελευταίους μήνες. Για να μπορούν όμως να λειτουργήσουν κανονικά ξανά τότε οφείλουν να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η χρήση μάσκας, ο κατάλληλος αερισμός, η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, η σωστή υγιεινή των χεριών και οι αποστάσεις μεταξύ των συνδαιτυμόνων.

Επίσης το προσωπικό πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απέχει από την εργασία του αν έρθει σε επαφή κάποιο θετικό κρούσμα ή εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα. Η πρόταση για χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό, αλλά και από τους πελάτες, όσο δεν γευματίζουν, είναι λογική, όσο δεν μπορούν να διατηρηθούν οι αποστάσεις. Η πιθανή αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που θα επιφέρει το άνοιγμα της εστίασης, μπορεί να μειωθεί με τη σωστή και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Όσο το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί αυξάνεται, τόσο πιο εύκολο θα είναι να βγουν οδηγίες για μια ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

Καλός αερισμός και απολύμανση επιφανειών

Ο καλός αερισμός του χώρου είναι βασική προϋπόθεση για το ασφαλές άνοιγμα της εστίασης, καθώς ο ιός κυρίως μεταδίδεται από μικρά σταγονίδια στον αέρα. Επίσης, η σωστή απολύμανση των επιφανειών και των αντικειμένων που ακουμπούν πολλοί, όπως τα μηχανήματα ηλεκτρονικής πληρωμής, τα μενού, οι πάγκοι και οι καρέκλες κλπ, είναι απαραίτητη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των πελατών, η χρήση εξωτερικών χώρων εστίασης και η αποφυγή συνωστισμού σε χώρους αναμονής είναι επιπρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το ασφαλές άνοιγμα των εστιατορίων. Οι στρατηγικές πρόληψης είναι νευραλγικό κομμάτι για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μαζί με το μαζικό εμβολιασμό που προχωράει, μπορούν να βοηθήσουν στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ