Στην Αθήνα με καθυστέρηση το Αγιο Φως -Αλαλούμ με τη μεταφορά του, οδικώς από την Ελευσίνα στο Ελ.Βενιζέλος | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Στην Αθήνα με καθυστέρηση το Αγιο Φως -Αλαλούμ με τη μεταφορά του, οδικώς από την Ελευσίνα στο Ελ.Βενιζέλος

Αγιο Φως Ελευσίνα
Στην Ελλάδα με τιμές αρχηγού κράτους το Αγιο Φως -Φωτογραφία: Intime/Στέλιος Στεφάνου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με κάθε επισημότητα, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση και στην Ελευσίνα αντί για το Ελ. Βενιζέλος, έφτασε λίγο μετά τις 20:00 στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Αγιο Φως, με το κυβερνητικό αεροσκάφος. Το παρασκήνιο με το αλαλούμ που επικράτησε, πλούσιο.

Το αεροπλάνο που μετέφερε το Αγιο Φως προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και όχι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο μετά τις 8 το βράδυ και αφού είχε ξεκινήσει το ταξίδι από το Τελ Αβίβ με καθυστέρηση μίας και πλέον ώρας. Η απόφαση για την αλλαγή του αεροδρομίου αποφασίστηκε τις τελευταίες ώρες για άγνωστο λόγο και προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Εκκλησία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Άγιο Φως μετέφερε στην Αθήνα ο Έξαρχος του Αγίου Τάφου εν Ελλάδι κ. Δαμιανός, ενώ η υποδοχή του πραγματοποιήθηκε με τιμές αρχηγού κράτους από άγημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στην αποστολή μεταφοράς μετείχαν ακόμη ο αρμόδιος και για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, Μάρκος Μπόλαρης, οι βουλευτές Γεωργία Γιαννιά και Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Θανάσης Μπούρας.

Συνεχίζεται το αλαλούμ με το Άγιο Φως μετά την αιφνίδια αλλαγή που πρώτο αποκάλυψε το πρωί το iefimerida

Λόγω του προχωρημένου της ώρας που έφθασε το Αγιο Φως στην Ελευσίνα εν τέλει μεταφέρθηκε οδικώς και όχι με ιδιωτικό ελικόπτερο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, στο Ελ. Βενιζέλος (για να μεταφερθεί εν συνεχεία με πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και Sky Express σε κάθε γωνιά της Ελλάδας) .

Δυσαρέσκεια εκκλησιαστικών κύκλων για την αλλαγή στην άφιξη του Αγίου Φωτός

Η αλλαγή αυτή, σχετικά με την άφιξη του Αγίου Φωτός στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε εκκλησιαστικούς κύκλους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προκάλεσε, μάλιστα και την αντίδραση του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου, ο οποίος αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην ελληνική αποστολή που μετέφερε το Αγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα.

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας, εν τέλει δεν παρέστη ούτε στην παραλαβή του Αγίου Φωτός στην Ελευσίνα και πήγε κατευθείαν στο Ελ. Βενιζέλος, όπου το Αγιο Φως μεταφέρθηκε εν συνεχεία.

Γιατί ενοχλήθηκε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος

O Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ενοχλήθηκε πρώτον διότι θεώρησε πως η χρήση της Ελευσίνας υποβαθμίζει την υποδοχή του Αγίου Φωτός και δεύτερον καθότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο βρίσκεται γεωγραφικά έξω από την δικαιοδοσία του.

Δήλωσε μάλιστα πως θα ενημερώσει εγγράφως την Ιερά Σύνοδο για τη στάση της κυβέρνησης. Δεν είναι σαφές εάν η Εκκλησία θα λάβει οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.

Μητροπολίτης Μεσογαίας φως Ελευθερίος Βενιζέλος
O Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος πήγε στα Σπάτα και όχι στην Ελευσίνα για να πάρει το Άγιο Φως
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν μπορώ να τους καταλάβω τους ανθρώπους, εγώ αρνήθηκα να πάω πάντως. Πήγα στο αεροπλάνο και εκεί μου ανακοίνωσαν ότι θα γυρίσουμε στην Ελευσίνα και τους απήντησα γιατί γίνεται αυτό; Ο υπουργός λέει δεν ξέρω. Γιατί δεν μας ειδοποιήσατε και μας το λέτε τελευταία στιγμή; Λέει δεν ξέρω. Ποιος κοινός νους μπορεί να το καταλάβει, θέλουν να υποβαθμίσουν το γεγονός με αυτόν τον τρόπο. Το θεωρώ εμπαιγμό της εκκλησίας, και δεν πήγα, γύρισα πίσω», είπε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας.

Η ελληνική αποστολή για το Άγιο Φως, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, έφτασε το πρωί του Μ. Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να παραστεί στην τελετή αφής στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως.

Μετά τη λήξη της τελετής αφής, περίπου στις 2:30, η ελληνική αντιπροσωπεία μετέβη στο Πατριαρχείο, όπου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ' παρέδωσε το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με λαμπρότητα τελέστηκε η αφή του Αγίου Φωτός

Σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας, τελέστηκε στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός. Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ΄ εισήλθε στον Πανάγιο Τάφο με δυο δεσμίδες από 33 κεριά η καθεμία, που συμβολίζουν τα χρόνια ζωής του Χριστού.

Στον προθάλαμο, στο παρεκκλήσι του Αγγέλου, τον ακολούθησε ιερέας από το Αρμενικό Πατριαρχείο. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης εισήλθε μόνος του στον Πανάγιο Τάφο. Ενθουσιώδεις ιαχές «Άξιος» ακούγονταν από τους χιλιάδες πιστούς που είχαν συρρεύσει στο ναό.

Η αφή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα / Φωτογραφία: Eurokinissi
Η αφή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ', συνοδεία αρχιερέων, ιερέων και διακόνων, εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μετέδωσε το Άγιο Φως στους χιλιάδες προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα, ο Πατριάρχης έψαλε «δεύτε λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός» μεταδίδοντας το Αναστάσιμο μήνυμα στους πιστούς στην Εκκλησία της Αναστάσεως, οι οποίοι έσπευσαν κρατώντας στα χέρια πολλές λαμπάδες αποτελούμενες από 33 κεράκια, να λάβουν το Άγιο Φως και να το μεταδώσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Άγιο Φως Ελευθέριος Βενιζέλος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ