Δρούγος (διεθνολόγος): Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας -Η σημασία της Συνόδου του ΝΑΤΟ - iefimerida.gr

Δρούγος (διεθνολόγος): Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας -Η σημασία της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, Ουάσιγκτον, για φινλανδία σάββατο
ΝΑΤΟ / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Καθοριστικής σημασίας για τα επόμενα διπλωματικά βήματα της χώρας μας αλλά και σε πανευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό επίπεδο είναι οι προσεχείς 8-10 ημέρες, όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο Διεθνολόγος και Γεωστρατηγικός Αναλυτής, Δρ. Αθανάσιος Δρούγος.

Ο πόλεμος Ουκρανίας- Ρωσίας (ήδη εισερχόμαστε στον πέμπτο μήνα) και οι πολιτικοοικονομικές, στρατιωτικές, επισιτιστικές και ενεργειακές επιπτώσεις του θα κυριαρχήσουν στις επαφές των πολύ σοβαρών Συνόδων στις Βρυξέλλες (της ΕΕ), στο ιστορικό κάστρο Ελμάου της Βαυαρίας (του G7 σε επίπεδο ηγετών), αλλά κυρίως  λόγω της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ  στη  Μαδρίτη το διήμερο 29-30 Ιουνίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας -Προκαλεί η Κίνα

«Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες με τον πόλεμο να αναμένεται να διαρκέσει για πολλούς μήνες ακόμη καθώς η Ουκρανία αντέχει και προετοιμάζει με την συνδρομή των δυτικών συμμάχων την αντεπίθεση στα ανατολικά της χώρας, ενώ η Ρωσία έχει τεράστια προβλήματα λόγω έλλειψης πυρομαχικών και σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Την ίδια στιγμή, η Δύση εξετάζει και αναλύει την προκλητική συμπεριφορά της Κίνας ειδικά σε ορισμένα μέτωπα ,όπως  απέναντι στη Ταϊβάν (Στενά) και στη νότια Κινεζική Θάλασσα», αναφέρει ο Διεθνολόγος -Γεωστρατηγικός Αναλυτής, ειδικός στα θέματα ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Δρ. Δρούγο, στην Μαδρίτη θα υπογραφεί το τελικό Κείμενο Αντίληψης / Δόγμα του ΝΑΤΟ που καλύπτει  μέσω πολλών παραγράφων  ένα τεράστιο αριθμό  παγκόσμιων και περιφερειακών ζητημάτων και θα αφορά στις θέσεις της Συμμαχίας για τα επόμενα χρόνια. Όπως λέει: «Η αχανής περιοχή Ασίας-Ειρηνικού προβληματίζει το ΝΑΤΟ και ειδικά οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έχουν προχωρήσει σε εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του Πεκίνου ως και ενίσχυση των συμμαχιών ANZUS-AUKUS (με Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) καθώς και σε συνεργασία με τα κράτη του ΑSEAN (κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας)».

Δυναμιτίζει το κλίμα η στάση της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί η στάση της Τουρκίας τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και απέναντι στη Σουηδία και τη Φινλανδία καθώς απειλεί να εμποδίσει την ένταξη τους στην Ατλαντική Συμμαχία επικαλούμενη επιμέρους θέματα που δεν έχουν σχέση με την ασφάλεια του ευρωατλαντικού στρατηγικού χώρου.

«Η Άγκυρα συστηματικά παραπλανεί, προκαλεί, προπαγανδίζει και εκβιάζει ,ειδικά με την περίπτωση της μη γρήγορης  προώθησης των αιτημάτων της Σουηδίας και Φινλανδίας να καταστούν κράτη-μέλη στο ΝΑΤΟ. Απέναντι στην Ελλάδα ο Ερντογάν επιδιώκει αναθεωρητικά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας στο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα, ενώ για μία ακόμα φορά απειλεί με το μεταναστευτικό. Ο  Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, είναι έτοιμοι να απαντήσουν  σε οποιαδήποτε πρόκληση του  Τούρκου προέδρου, ενώ ο πρωθυπουργός  μέσα στην εβδομάδα ενημερώνει  τους ομολόγους των 27 κρατών-μελών της ΕΕ για την υποχθόνια και προκλητική στάση της Άγκυρας (ειδικά  των τελευταίων εβδομάδων). Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν είναι χώρος επίλυσης των ενδοσυμμαχικών υποθέσεων και ειδικά μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Επιπρόσθετα είναι απαράδεκτο σε συμμαχικό πλαίσιο να αμφισβητείς την κυριαρχία κράτους-μέλους της Συμμαχίας», τονίζει ο Δρ. Δρούγος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρεμβάσεις για διατήρηση καλού κλίματος ενόψει των κορυφαίων ιστορικά Συνόδων της Συμμαχίας

Αναφέρεται, μάλιστα, στις αιτιάσεις του Τούρκου προέδρου που έχει απειλήσει  ότι θα φέρει το ανύπαρκτο  θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (!).

Συγκεκριμένα, λέει ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει  πολιτικές και διπλωματικές παρεμβάσεις  από  κορυφαίους Αμερικανούς και Ευρωπαίους για χαλάρωση της έντασης και αποφυγή λεκτικών και οξύτατων αντιπαραθέσεων σε μία από τις κορυφαίες  ιστορικά Συνόδους της Συμμαχίας. Όπως και να έχουν τα πράγματα μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα αναμένονται ιδιαίτερα σημαντικές και πολυσχιδείς  εξελίξεις  σε πολλά επιμέρους μέτωπα όπως στην ανατολική Ουκρανία, στην αντιμετώπιση του επισιτιστικού ζητήματος (λιμάνια Οδησσού κλπ), στις επιπτώσεις του πολέμου σε Ασία και Αφρική, στις στρατιωτικές προεκτάσεις της αντιπαράθεσης Δύσης-Μόσχας  στον Αρκτικό κύκλο,  καθώς και σε πολλά εσωτερικά θέματα που απασχολούν το ΝΑΤΟ  από την Σκανδιναβική μέχρι την ανατολική Μεσόγειο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ