Ειδικό Δικαστήριο: «Ο Παπαγγελόπουλος με πίεζε, μου ζητούσε να κάνω κατάχρηση εξουσίας» κατέθεσε ο Αθανασίου - iefimerida.gr

Ειδικό Δικαστήριο: «Ο Παπαγγελόπουλος με πίεζε, μου ζητούσε να κάνω κατάχρηση εξουσίας» κατέθεσε ο Αθανασίου

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος © INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την κατάθεση του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος έχει διατελέσει επί σειρά ετών επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε αναλυτικά στις υποθέσεις που είχε χειριστεί ως οικονομικός εισαγγελέας, για τις οποίες έχει καταγγείλει ότι δέχθηκε πιέσεις από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε, όταν ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Παπαγγελόπουλος, πήγε να τον συγχαρεί και τότε δέχθηκε πιέσεις αναφορικά με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο.

«Πριν αρχίσω να επισκέπτομαι τον κ. Παπαγγελόπουλο, είχα επισκεφθεί και προκατόχους του για να φτιάξουμε μια ελεγκτική υπηρεσία για όλες αυτές τις λίστες, όπως τη λίστα Λαγκάρντ και άλλες. Πήγα να τον συγχαρώ, να του πω για τα ζητήματα με τον μηχανισμό που θέλαμε να φτιάξουμε στην οικονομική εισαγγελία. Υπήρχε σε εξέλιξη η έρευνα για τις χρηματοδοτήσεις των καναλιών. Είχε δείξει ενδιαφέρον γι’ αυτήν την υπόθεση. Σε μία από τις συναντήσεις μας, το πρώτο τρίμηνο του 2016 με ρώτησε ''για τον κ. Παπαχρήστο έχεις τίποτα; Δεν κοιτάς να φτιάξεις τίποτα;''. Του απάντησα ''τι είναι αυτά που μου λες;''. Έφυγα ενοχλημένος, και δεν ειπώθηκε τίποτε άλλο».

Ο μάρτυρας στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πιέσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου αναφορικά με την έρευνα για τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο.

«Άρχισε να ενδιαφέρεται με φορτικότητα, με πίεζε, με ρωτούσε και του έλεγα πως γίνεται ό,τι γίνεται και σε άλλες υποθέσεις. Υπήρχαν συγκεκριμένες προθεσμίες. Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα χρονικά όρια», του έλεγα. «Νόμιζε ότι καθυστερούν τις έρευνες για κάποιον λόγο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Μου είχε πει ότι θα βγει στα κανάλια και θα πει ότι τα έχουν αρπάξει οι ελέγκτριες. Του λέω ''έχεις στοιχεία;''. ''Ξέρω εγώ'', απάντησε. Μου έλεγε με τον τρόπο του να πιέσω τις ελέγκτριες να βγει τσάτρα-πάτρα αποτέλεσμα, να κάνουν αυτές παράβαση καθήκοντος κι εγώ να είμαι ηθικός αυτουργός σε παράβαση καθήκοντος», κατέθεσε ο κ. Αθανασίου.

Τι σχολίασε για τις έρευνες για τον Αλαφούζο

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε στην έρευνα που αφορούσε τον επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζο. Όπως είπε, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης βρισκόταν πίσω από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» που έκανε λόγο για καθυστέρηση στην έρευνα.

«Στο δημοσίευμα γραφόταν ότι εγώ καθυστερώ την έρευνα γιατί φοβόμουν τα μέσα του κ. Αλαφούζου και ότι η καθυστέρηση οφείλεται και στις ''παναθηναϊκές'' μου καταβολές. Ότι καθυστερούσαμε και την έρευνα για την Παναθηναϊκή Συμμαχία. Έμπλεκε και μια εφοριακή υπάλληλο. Είχα σοκαριστεί, ήταν ψέμα και ένα κατάπτυστο δημοσίευμα. Δέχθηκα τηλεφώνημα από τον κ. Παπαγγελόπουλο και μου είπε ότι η υπάλληλος ήταν σε έξαλλη κατάσταση, ότι πήρε τον κ. Κουρτάκη και ότι θα τον σύρει στα δικαστήρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μου λέει, ''μάζεψέ την να μην κάνει καμία ενέργεια σε βάρος του Κουρτάκη και της εφημερίδας''. Του είπα ότι είναι παράνομο και ότι εγώ δεν θα της πω τίποτα και να κάνει ό,τι θέλει για να διαφυλάξει τα νόμιμα δικαιώματά της. Μετά το δημοσίευα άρχισα να αναρωτιέμαι τι σχέση έχει ο Παπαγγελόπουλος με τον Κουρτάκη. Δεν τον ξέρω καν τον κ. Κουρτάκη. Ένιωσα έκπληξη και έπεσα από τα σύννεφα όταν χρόνια μετά βγήκε δημοσίευμα που έλεγε ότι ήταν τακτικός συνομιλητής του κ. Παπαγγελόπουλου. Κατάλαβα τότε ότι εκείνη τη μέρα με πήρε τηλέφωνο ο Παπαγγελόπουλος, γιατί πίσω από το δημοσίευμα ήταν ο ίδιος. Αυτός ο τρόπος πίεσης ήταν χειρότερος από εκείνον με τον Βγενόπουλο».

«Ο Παπαγγελόπουλος δεν χώνευε τους τραπεζίτες»

Ο κ. Αθανασίου μίλησε και για πιέσεις αναφορικά με την έρευνα που χειρίστηκε με κεντρικό πρόσωπο τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα.

«Σε μια πρώτη κουβέντα με τον κ. Παπαγγελόπουλο, μου είχε πει ότι δεν χωνεύει τους τραπεζίτες, γιατί απ’ αυτούς έφτασε η χώρα στα μνημόνια. Από μέσα 2016 άρχισε ένα αχνό ενδιαφέρον για την υπόθεση. Το Νοέμβριο 2016 με ρώτησε πώς πάει και του είπα ότι ετοιμάζουν οι εισαγγελείς τα πορίσματά τους και μάλλον θα είναι παραπεμπτικά.

Μου είπε ''εάν σου κάνουν παραπεμπτικά, κοίτα μην τα στείλεις αμέσως. Κράτησέ τα. Θα γίνει ντόρος, σάλος, θα ακουγόταν άσχημα για διώξεις σε πάνω από 15 στελέχη. Οπωσδήποτε να με ενημερώσεις πριν τα διαβιβάσεις''. Έδειχνε να τον ενδιαφέρει πολύ. ''Γιατί σε ενδιαφέρει;'', του είπα, ''υπουργός κατά της διαφθοράς είσαι''. ''Δεν ξέρεις εσύ'', μου απάντησε. ''Τι να ξέρω;''... Κι έμεινε εκεί η κουβέντα…», κατέθεσε ο μάρτυρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, όπως είπε, διαβίβασε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για μια σειρά από κακουργηματικές πράξεις.

«Όταν το έμαθε ο κ. Παπαγγελόπουλος, σε τηλεφώνημα μου ζήτησε εξηγήσεις γιατί τη διαβίβασα χωρίς να τον ενημερώσω. Ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένος και έλεγε και ξαναέλεγε ''τι θα κάνω εγώ τώρα''. Έδειχνε να τον ενδιαφέρει η πορεία των υποθέσεων».

Αθανασίου: «Μου ζήτησε να κάνω κατάχρηση εξουσίας»

Ο κ. Αθανασίου ρωτήθηκε επανειλημμένα από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου εάν ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν παρεμβατικός.

 • Πρόεδρος: Σας ενόχλησε;
 • Μάρτυρας: Πάρα πολύ, μου είπε να κάνω κατάχρηση εξουσίας.
 • Πρόεδρος: Αφήστε τα αδικήματα τώρα. Γιατί δεν του το ξεκόψατε να μην σας ξαναενοχλήσει;
 • Μάρτυρας: Τον είχαμε ανάγκη για τα υλικοτεχνικά ζητήματα της εισαγγελίας. Απλά, τον αγνοούσα. Δεν ξανασυζήτησα για καμία υπόθεση. Εγώ έκανα τη δουλειά μου, τον αγνοούσα.
 • Πρόεδρος: Αυτός δεν καταλάβαινε ότι τον κοροϊδεύατε;
 • Μάρτυρας: Δεν με ενδιέφερε.
 • Πρόεδρος: Ενδιαφέρει εμάς όμως, σαν στοιχείο. Ο εισαγγελέας έπρεπε να δίνει στοιχεία;
 • Μάρτυρας: Εδώ μας έκανε ερωτήσεις ο βουλευτής Νικολόπουλος, δεν θα απαντούσα στον αρμόδιο υπουργό; Είχα λόγο να του λέω.
 • Πρόεδρος: Δεν ξέρω αν επιτρέπεται αυτό. Ουσιαστικά λέτε ότι ζητούσε πληροφόρηση.
 • Μάρτυρας: Δεν ξέρω αν ήταν πληροφόρηση, με πίεζε.
 • Πρόεδρος: Στις πιέσεις τι έγινε;
 • Μάρτυρας: Σε καμία δεν ενέδωσα, έκανα τη δουλειά μου.
 • Πρόεδρος: Περιμένατε κάτι, ελπίζατε σε μία ανανέωση θητείας;
 • Μάρτυρας: Τις ανανεώσεις τις κάνει το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο. Όταν ήταν η τρίτη ανανέωση που δεν έγινε, αν και την ήθελα, είχα επισκεφθεί και την κα Θάνου και την κα Δημητρίου και ο Παπαγγελόπουλος το ήξερε. Ήταν τακτικός συνομιλητής της κας Θάνου. Μια καλή κουβέντα να της πει, του την είχα ζητήσει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ