Μέτρα για τον κορωνοϊό: «Φρένο» στη χαλάρωση εν όψει Πάσχα, επανεξέταση μετά την Πρωτομαγιά - iefimerida.gr

Μέτρα για τον κορωνοϊό: «Φρένο» στη χαλάρωση εν όψει Πάσχα, επανεξέταση μετά την Πρωτομαγιά

Απόγευμα στη Θεσσαλονίκη
Απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis/SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανησυχητική άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο χρονικό διάστημα, ανάγκασε τους ειδικούς σε μικρή «καθυστέρηση» της περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων.

Παρότι την περασμένη περίοδο φαινόταν ότι θα... σουβλίσουμε τον οβελία με πιο χαλαρά μέτρα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έβαλε «φρένο» σε αυτή την προοπτική, καθώς αποφάνθηκε ότι το Πάσχα θα εορταστεί και φέτος με μέτρα, λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την Πρωτομαγιά επανεξετάζεται χαλάρωση των μέτρων

Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από την τελευταία Συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών, τουλάχιστον μέχρι την Πρωτομαγιά δεν θα υπάρξει καμία νέα άρση στα μέτρα και η οποία χαλάρωση θα επανεξεταστεί αμέσως μετά.

Παρότι οι «σκληροί» δείκτες παραμένουν σχετικά χαμηλά (49 νεκροί και 351 διασωληνωμένοι), δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, αφού η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ενδεχομένως να φέρει στο άμεσο μέλλον και αύξηση στον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων.

Την ίδια ώρα παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο στα λύματα σε οκτώ από τις 13 περιοχές που ελέγχθησαν. Γι' αυτό και οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους, τονίζοντας ότι θα πρέπει απαραίτητα να αυστηροποιηθεί η τήρηση των μέτρων.

Ειδικοί στο iefimerida: «Θα πληρώσουμε ακριβά την όποια χαλάρωση»

Το iefimerida.gr συνομίλησε με τρεις ειδικούς, τους Δημήτρη Παρασκευή, Γιάννη Τούντα και Ντόρα Ψαλτοπούλου, οι οποίοι συμφωνούν στη διατήρηση της αυστηρής τήρησης των μέτρων, ξορκίζοντας την όποια χαλάρωση, η οποία μπορεί να μας κάνει «να το πληρώσουμε ακριβά», εν όψει μάλιστα και του αναμενόμενου τουριστικού κύματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χαλάρωση, δε, δημιουργεί και ένα εσφαλμένο αίσθημα εφησυχασμού στους πολίτες, που ευνοεί ακόμα περισσότερο τη διασπορά του κορωνοϊού, όπως επισημαίνουν.

Με την πανδημία να παραμένει «ενεργή» εξαιτίας της λεγόμενης «Stealth» παραλλαγής της Όμικρον, οι επιστήμονες προτείνουν η δημόσια πολιτική για την πανδημία να «κινείται όχι με γνώμονα τον αριθμό των διασωληνωμένων, αλλά τη δυναμική της επιδημίας».

Αρση μέτρων: Τα επόμενα βήματα

Kυβέρνηση και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο αναφορικά με την πλήρη άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, ωστόσο τα νέα δεδομένα με την αύξηση των κρουσμάτων ίσως παρατείνουν για λίγο ακόμη την χαλάρωση.

Οι ειδικοί παρακολουθούν καθημερινά τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει προκαλέσει η Όμικρον 2 και οποιαδήποτε απόφαση θα παρθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή προκειμένου να μην επιβαρυνθεί εκ νέου το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ήδη σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για την κατάργηση της χρήσης του πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, με δεδομένο μάλιστα ότι το πιστοποιητικό δεν απαιτείται ήδη για σειρά δραστηριοτήτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο ακόμα οι απόψεις των ειδικών δεν συγκλίνουν καθώς υπάρχουν οι θέσεις ότι θα πρέπει το πιστοποιητικό να καταργηθεί στις 18 Απριλίου, δηλαδή πριν από το Πάσχα.

Η δεύτερη άποψη που ακούγεται στην Επιτροπή των Ειδικών είναι για τις 2 Μαΐου, ώστε να μην περιοριστεί κάπως η κατάσταση μέσα στο Πάσχα. Την ίδια ώρα βέβαια υπάρχουν και ακόμα πιο αυστηρές απόψεις, οι οποίες όπως όλα δείχνουν δεν θα υιοθετηθούν για άρση του μέτρου των πιστοποιητικών τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται πως βάσει των ισχύοντων μέτρων, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να κάθονται μόνο έξω και μόνο με αρνητικό rapid test ή μοριακό.

Αρση μέτρων: Τι θα γίνει με τη μάσκα

Στην εξίσωση της άρσης των μέτρων για τον κορωνοϊό μπαίνει και η χρήση της μάσκας, καθώς ακούγεται και η άποψη πως η ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς πιστοποιητικά στους κλειστούς χώρους μπορεί να επιτραπεί μόνο με τη διατήρηση του μέτρου της προστατευτικής μάσκας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, ένα από τα σενάρια που κυκλοφορεί είναι ότι από αρχές Μαΐου η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους δεν θα είναι υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει ισχυρή σύσταση.

Υποχρεωτική αναμένεται να παραμείνει σε νοσοκομεία, δομές υγείας, δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων, σούπερ μάρκετ και Μέσα Μεταφοράς.

Απεναντίας, σε εστίαση και κομμωτήρια αναμένεται να παραμείνει υποχρεωτική μόνο για τους εργαζόμενους.

Το ίδιο αναμένεται να ισχύει και για τα self test στους εργαζόμενους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων, κομμωτήρια και τουρισμό. Εκεί, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ την εβδομάδα από δυο που είναι μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ