ΑΠΘ: Εφτιαξαν τυρί από τυρόγαλο, με αιθέρια έλαια από αρωματικά φυτά, υψηλής διατροφικής αξίας - iefimerida.gr

ΑΠΘ: Εφτιαξαν τυρί από τυρόγαλο, με αιθέρια έλαια από αρωματικά φυτά, υψηλής διατροφικής αξίας

Τυρί με αρωματικά
Τυρί με αρωματικά / φωτογραφία αρχείου shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τυρί με αιθέρια έλαια από αρωματικά φυτά και υποπροϊόντα γαλακτοβιομηχανίας, κυρίως τυρόγαλα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ερευνητικού έργου με τη συμμετοχή του ΑΠΘ.

Το συγκεκριμένο τυρί είναι υψηλής διατροφικής αξίας.

Το ερευνητικό έργο του ΑΠΘ στόχο έχει την ενίσχυση των αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων των τυροκομικών προϊόντων, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής τους και ενισχύοντας ταυτόχρονα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ενσωμάτωση αιθερίων ελαίων αρωματικών φυτών σε τυρι τυρογάλακτος»

Το έργο WHEYROMATIC, με τίτλο «Ενσωμάτωση αιθερίων ελαίων αρωματικών φυτών σε τυριά τυρογάλακτος», ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 και ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2025, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το ελληνικό κράτος. Εταίροι του έργου είναι το Εργαστήριο Τεχνολογίας Γάλακτος του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Προσοτσάνης «Μενοίκιο» και μία ιδιωτική εταιρεία.

Μεταξύ των σημαντικών αποτελεσμάτων του έργου ξεχωρίζει η ολοκληρωμένη αξιοποίηση του τυρογάλακτος, ενός παραπροϊόντος που μέχρι σήμερα αποτελούσε σημαντικό περιβαλλοντικό φορτίο, και η μετατροπή του σε πηγή διατροφικού πλούτου.

Παράλληλα, η ενίσχυση της τοπικής αγροτικής οικονομίας μέσω της καλλιέργειας αρωματικών φυτών και η προώθηση νέων εξαγώγιμων προϊόντων καθιστούν το WHEYROMATIC πρότυπο συνέργειας έρευνας, καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αποτελέσματα, οι δράσεις και οι καινοτομίες που υλοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα παρουσιαστούν σε ενημερωτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο (16:30, Αμφιθέατρο του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων). Η ημερίδα απευθύνεται σε επιστήμονες, παραγωγούς, επιχειρηματίες και πολίτες που ενδιαφέρονται για το μέλλον της αγροδιατροφής και τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται στον τομέα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΘ τυρί αρωματικά διατροφική αξία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ