Επιδικάστηκε αποζημίωση 10.000 ευρώ στον Γιώργο Παπαχρήστο για συκοφαντική δυσφήμιση από τον Πάνο Καμμένο | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Επιδικάστηκε αποζημίωση 10.000 ευρώ στον Γιώργο Παπαχρήστο για συκοφαντική δυσφήμιση από τον Πάνο Καμμένο

Ο Γιώργος Παπαχρήστος
Ο Γιώργος Παπαχρήστος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αποφάσισε υπέρ του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου στην αγωγή που είχε καταθέσει σε βάρος του πρώην υπουργού Πάνου Καμμένου.

Μάλιστα επιδίκασε αποζημίωση 10.000 ευρώ, άμεσα καταβλητέας στον δημοσιογράφο. Ο δημοσιογράφος είχε κάνει αγωγή στον Πάνο Καμμένο, όταν ο τελευταίος είχε πει από το βήμα της Βουλής ο κ.Παπαχρήστος λειτουργούσε δίκην «σαρανταπενταριού πιστολιού του Ψυχάρη, εναντίον πολιτικών αντιπάλων», αλλά και ότι «του έχουν μπλοκάρει λογαριασμούς στην Ελβετία». Αυτές οι δηλώσεις κρίθηκαν συκοφαντικές και δυσφημιστικές. Σημειώνεται ότι κ.Καμμένος είχε επαναλάβει τους ισχυρισμούς του σε βάρος του δημοσιογράφου και σε τηλεοπτική εκπομπή.

Στην καταδικαστική απόφασή του, το δικαστήριο αναφέρει επίσης ότι “αποδείχθηκε ότι ο εναγόμενος (ο Καμμένος δηλαδή) χρησιμοποιησε εσκεμμένα “(...) τις ταυτόσημες στην πραγματικότητα, εκφράσεις, ``45αρι του Ψυχάρη" και ``σαραπενταρι πιστόλι εναντίον πολιτικών αντιπάλων'', (...) , καθόσον, με αυτές, θέλησε να καταστήσει σαφή την καταφρόνησή του προς τον ενάγοντα (...) εξωτερίκευσε με απαξιωτικό τρόπο για τον ενάγοντα τις πεποιθήσεις του για αυτόν σε καταφρόνηση του προσβάλλοντας έτσι την τιμή και την υπόληψη του στο οποίο άλλωστε απέβλεπε” και προστίθεται ότι με τους συκοφαντικους και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς του ο Καμμένος πλην όλων των άλλων ”έτρωσε την τιμή και την υπόληψη του ενάγοντος, ήτοι εκφάνσεις της προσωπικότητάς του, την οποία (προσωπικότητα του ενάγοντος) προσέβαλε παράνομα και υπαίτια, οπότε και, κατά το μέρος τούτο, ήτοι ως προς τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, η υπό κρίση αγωγή πρέπει να γίνει δεκτή ως και κατ' ουσίαν βάσιμη (...) λαμβανομένων υπ ́όψιν, “(...) του είδους, της βαρύτητας και της έκτασης της προσβολής που υπέστη ο ενάγων και των συνεπειών της, των περιστάσεων και εν γένει συνθηκών υπό τις οποίες έλαβαν χώρα οι ενδικοί ισχυρισμοί του εναγομένου (στην Ολομέλεια της Βουλής και σε τηλεοπτική εκπομπή) της κατ’ επανάληψιν τέλεσης της πράξης καθώς και της εν γένει κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης των διαδίκων μερών”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην καταδικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου με αριθμό 2523/2020 επισημαίνεται επιπλέον ότι τα όσα είχε υποστηρίξει σε βάρος του κ.Παπαχρήστου ο Πάνος Καμμένος δεν δύνανται να θεωρηθούν ότι εμπίπτουν στην έννοια της γνώμης όπως προβλέπεται ότι μπορεί να εκφράσει ο βουλευτής.
Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση αποδείχθηκε ότι ο ενάγων (σ.σ. ο δημοσιογράφος) υπέστη ηθική βλάβη προς αποκατάσταση της οποίας πρέπει να του επιδικαστεί χρηματική ικανοποίηση ποσού 10.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ