Αντιδράσεις για την αναστολή λειτουργίας του Οδοντωτού -«Ξαφνικός θάνατος», λέει στο iefimerida ο δήμαρχος Καλαβρύτων - iefimerida.gr

Αντιδράσεις για την αναστολή λειτουργίας του Οδοντωτού -«Ξαφνικός θάνατος», λέει στο iefimerida ο δήμαρχος Καλαβρύτων

Οδοντωτός βλάβη
Φωτογραφία: patrapress
ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ
Ειρήνη Μιλή

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του Οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοπτό-Καλάβρυτα, την οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας.

Το κλείσιμο της ιστορικής γραμμής που μετρά 130 χρόνια ζωής, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οφείλεται στα φυσικά φαινόμενα και τις κατολισθήσεις στην ευρύτερη περιοχή το τελευταίο διάστημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον ΟΣΕ η γραμμή του Οδοντωτού θα παραμείνει κλειστή μέχρι την επαναξιολόγηση των επικρατουσών συνθηκών και τη διενέργεια των απαιτούμενων γεωλογικών μελετών στον περιβάλλοντα χώρο του όρους Χελμού, σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές.

Αντιδράσεις για τον Οδοντωτού -«Ξαφνικός θάνατος η αναστολή δρομολογίων», λέει ο iefimerida ο δήμαρχος Καλαβρύτων

Από την πλευρά τους επιχειρηματίες και κάτοικοι της περιοχής εναντιώνεται στο κλείσιμο της γραμμής, καθώς όπως σημειώνουν στο iefimerida η οικονομική ζημιά που θα υποστούν θα είναι ανεπανόρθωτη.

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος εξηγεί στο Iefimerida την σημασία και την επιρροή που έχει ο οδοντωτός ιστορικά και οικονομικά στην περιοχή και στους κατοίκους της. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το τρένο λειτουργεί 130 χρόνια, δεν έχει συμβεί ποτέ κάποιο ατύχημα στον οδοντωτό σιδηρόδρομο, η γραμμή είναι Διακοπτό-Καλάβρυτα και κάνει 22 χιλιόμετρα μέσα σε μία ώρα δηλαδή πηγαίνει με 15 χιλιόμετρα την ώρα. Δεν είναι επικίνδυνο, περνάει μέσα από ένα πανέμορφο φαράγγι που είναι παγκοσμίως γνωστό.

Η αναστολή των δρομολογίων είναι ένας ξαφνικός θάνατος που δημιουργεί 60-70% οικονομική ζημιά σε όλους τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Η ζημιά θα είναι τόσο μεγάλη που στα Καλάβρυτα δεν θα κινείται τίποτα. Μαζί με τους συλλόγους τον δήμο Αιγιαλειας και την περιφέρεια θα παλέψουμε για την ανάκληση της απόφασης. 

Κατά την άποψη μου το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και δεν αφορά την διοίκηση του ΟΣΕ αλλά αφορά το αρμόδιο υπουργείο και τον αναπληρωτή τον κ. Κυρανακη. Μαζί του είχαμε πάρα πολλές επικοινωνίες το τελευταίο καιρό. Είχαμε λάβει την υπόσχεση πως θα έκανε έργα τα οποία προβλέπονται από μελέτη που έχει το υπουργείο για την θωράκιση της γραμμής όσον αφορά τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν».

«Άρχισαν οι ακυρώσεις τουριστών, ελπίζουμε στην γρήγορη εύρεση λύσης», λέει στο iefimerida κάτοικος του Διακοπτού

Ο κ. Πέτρος κάτοικος του Διακοπτού δηλώνει στο Iefimerida:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτό - Καλάβρυτα που λειτουργεί πάνω από έναν αιώνα αναστέλλει τη λειτουργία του. Δυστυχώς στο άκουσμα της απόφασης, άρχισαν οι ακυρώσεις τουριστών από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Ελπίζουμε στην γρήγορη εύρεση λύσης γιατί οι περιοχές μας θα πληγούν ανεπανόρθωτα οικονομικά». 

Η ανακοίνωση του ΟΣΕ 

«Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε τμήματα της τουριστικής διαδρομής στον Οδοντωτό Καλαβρύτων, έχουν παρατηρηθεί έντονα φυσικά φαινόμενα που οδηγούν σε κατολισθήσεις μεγάλων και επικίνδυνων βράχων προς τις σιδηροτροχιές από τη γύρω δασική έκταση του όρους Χελμού.

Ταυτόχρονα, ήδη από το προηγούμενο έτος, κατόπιν ενεργειών και αναφορών τοπικών φορέων της περιοχής, έχει κινηθεί προανακριτική διαδικασία για την πιθανή επικινδυνότητα του εν λόγω δικτύου, τα πορίσματα της οποίας αναμένονται μέχρι και σήμερα.

Ως Διαχειριστής της Σιδηροδρομικής Υποδομής, η Εταιρεία μας έχει ήδη λάβει αυξημένα μέτρα για τη συνεχή παρακολούθηση των φυσικών φαινομένων στο δίκτυο του Οδοντωτού, καθώς και για τη διαρκή διατήρηση της υποδομής σε κατάλληλη και ασφαλή κατάσταση, εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. Επιθεώρηση και καθαρισμός της υποδομής από βοηθητική μηχανή έργου πριν την εκτέλεση κάθε δρομολογίου κατά τις ημέρες έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή, προκειμένου να απομακρύνονται φερτά υλικά
  2. Παρουσία τεχνικού/τεχνίτη σε κάθε εκτελούμενο δρομολόγιο, προκειμένου να παρέχεται άμεσα συνδρομή σε περίπτωση που ανακύπτει τεχνικό πρόβλημα που αφορά στην υποδομή κατά την εκτέλεση του δρομολογίου
  3. Εγκατάσταση σεισμογραφικών και μετεωρολογικών σταθμών για τη διαρκή παρακολούθηση των φυσικών φαινομένων στην περιοχή

Ωστόσο, η παρατηρούμενη ένταση των ακραίων φυσικών φαινομένων και η αύξηση των κατολισθήσεων μεγάλων σε όγκο βράχων που επηρεάζουν τμήματα της τουριστικής διαδρομής Διακοπτό-Καλάβρυτα, επιτάσσουν την εκ νέου αξιολόγηση των συνθηκών λειτουργίας του Οδοντωτού.

Ως εκ τούτου, ανακοινώνουμε την αναστολή λειτουργίας του Οδοντωτού Καλαβρύτων  (τουριστική διαδρομή Διακοπτό-Καλάβρυτα), μέχρι την επαναξιολόγηση των επικρατουσών συνθηκών και τη διενέργεια των απαιτούμενων γεωλογικών μελετών στον περιβάλλοντα χώρο του όρους Χελμού, σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ