Αναφιώτικα: Το «κρυμμένο νησί» της Αθήνας -Η ιστορία των ασβεστωμένων σπιτιών - iefimerida.gr

Αναφιώτικα: Το «κρυμμένο νησί» της Αθήνας -Η ιστορία των ασβεστωμένων σπιτιών

Τουρίστες περπατούν στην παλιά συνοικία της Αθήνας, τα Αναφιώτικα
Τουρίστες περπατούν στην παλιά συνοικία της Αθήνας, τα Αναφιώτικα / Φωτογραφία: AP Photo/Petros Giannakouris
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μικροσκοπική, γραφική γειτονιά των Αναφιώτικων ακριβώς πάνω από την Πλάκα και κάτω από την Ακρόπολη συχνά παραβλέπεται από τους επισκέπτες της Αθήνας και ακόμη και από κάποιους Αθηναίους.

Γεμάτα δροσιά και ησυχία, τα Αναφιώτικα είναι ένα καταφύγιο για τους κατοίκους τους, που θέλουν πιο αργούς ρυθμούς.

Τα Αναφιώτικα χτίστηκαν τον 19ο αιώνα από εργάτες από το μικροσκοπικό νησί της Ανάφης των Κυκλάδων, εξ ου και το όνομα. Το 1841, ο βασιλιάς Όθωνας Α' ενθάρρυνε τους εργάτες να πάνε και να βοηθήσουν στη μετατροπή της νέας πρωτεύουσας της ανεξάρτητης Ελλάδας σε μια σύγχρονη μητρόπολη και στην ανακαίνιση του ανακτόρου του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξυλουργοί και κτίστες από την Ανάφη ήρθαν στην πρωτεύουσα, μαζί με άλλους εργάτες από τις Κυκλάδες. Κατέλαβαν το βραχώδες έδαφος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη βόρεια πλαγιά της Ακρόπολης, φτιάχνοντας βιαστικά σπίτια που τους θύμιζαν τα νησιά τους.

Λέγεται πως οι δύο πρώτοι κάτοικοι ήταν ο Γ. Δαμίγος, ξυλουργός, και ο Μ. Σιγάλας, εργάτης οικοδομής. Σύντομα, εργάτες από άλλα νησιά των Κυκλάδων άρχισαν να καταφθάνουν στην περιοχή για να εργαστούν ως ξυλουργοί ή ακόμα και εργάτες πέτρας και μαρμάρου. Ήταν μια περίοδος ανοικοδόμησης κτιρίων στην Αθήνα, όπως και η εποχή μετά το τέλος της βασιλείας του Όθωνα.

Σπίτι στα Αναφιώτικα
Σπίτι στα Αναφιώτικα / Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1922 εγκαταστάθηκαν στα Αναφιώτικα και μετανάστες από τη Μικρά Ασία, προσθέτοντας στον πληθυσμό που μέχρι τότε ήταν μόνο από τα νησιά των Κυκλάδων.

Το 1950, μέρος αυτής της γειτονιάς καταστράφηκε για αρχαιολογική έρευνα και το 1970 το κράτος άρχισε να αγοράζει σπίτια.

Ένας άνδρας ανεβαίνει τα σκαλιά στην παλιά συνοικία Αναφιώτικα της Αθήνας κάτω από τον αρχαίο λόφο της Ακρόπολης
Ένας άνδρας ανεβαίνει τα σκαλιά στην παλιά συνοικία Αναφιώτικα της Αθήνας κάτω από τον αρχαίο λόφο της Ακρόπολης / Φωτογραφία: AP Photo/Petros Giannakouris

Αναφιώτικα: Ασβεστωμένα κτίρια στην Αθήνα

Η συνοικία χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Έχουν απομείνει μόνο περίπου σαράντα πέντε σπίτια, ενώ τα μικροσκοπικά δρομάκια από τη Στράτωνος μέχρι την Ακρόπολη είναι ακόμη ανώνυμα και τα σπίτια αναφέρονται ως «Αναφιώτικα 1», «Αναφιώτικα 2» και ούτω καθεξής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γειτονιά έχει μικρά σπίτια σε σχήμα κύβου και στενά δρομάκια που συχνά οδηγούν σε σκάλες ή ακόμα και αδιέξοδα σε βεράντες, μέρη για να καθίσετε και να απολαύσετε τη νυχτερινή θέα της πόλης.

Ένας άνδρας περπατά στα Αναφιώτικα κάτω από την Ακρόπολη
Ένας άνδρας περπατά στα Αναφιώτικα κάτω από την Ακρόπολη / Φωτογραφία: AP Photo/Πέτρος Γιαννακούρης

Όπως το έθεσε ένας ταξιδιωτικός ιστότοπος: «Σε αυτή την όαση ηρεμίας, φωλιασμένη κάτω από τα τείχη της Ακρόπολης, η ένταση της Αθήνας φαίνεται μίλια μακριά».

Μια γυναίκα καθαρίζει το σπίτι της στα Αναφιώτικα
Μια γυναίκα καθαρίζει το σπίτι της στα Αναφιώτικα / Φωτογραφία: AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τουρίστες περπατούν στην παλιά συνοικία της Αθήνας, τα Αναφιώτικα
Τουρίστες περπατούν στην παλιά συνοικία της Αθήνας, τα Αναφιώτικα / Φωτογραφία: AP Photo/Petros Giannakouris
Τα Αναφιώτικα στο κέντρο της Αθήνας, μοιάζουν με νησί
Τα Αναφιώτικα στο κέντρο της Αθήνας, μοιάζουν με νησί / Φωτογραφία: AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

Ο Ναός του Παναγίου Τάφου στην περιοχή Αναφιώτικα ανήκει στην Αδελφότητα του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα. Είναι ένας ναός χαρακτηριστικός της οθωμανικής περιόδου που χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα και είναι αφιερωμένος στους Αγίους Αναργύρους. Η εκκλησία παίζει εξέχοντα ρόλο στους εορτασμούς του Πάσχα, καθώς εκεί φτάνει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Υπάρχει επίσης ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, μια εκκλησία του 11ου αιώνα που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης. Από εκεί έχει κανείς πανοραμική θέα της Αθήνας και του Λυκαβηττού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αναφιώτικα Πλάκα Αθήνα Ανάφη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ