Αλματα ισότητας - iefimerida.gr
ΕΛΛΑΔΑ 

Αλματα ισότητας


Η δημόσια σφαίρα έχει το παράδοξο ότι ηγείται αλλά και αντικατοπτρίζει την κοινωνία.

Όταν λοιπόν βλέπουμε μια δημόσια σφαίρα όπου οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται είναι μια αφετηρία για να κοιταχτούμε στον καθρέπτη. Ακόμα και σήμερα γιορτάζουμε τις πρωτιές γυναικών σαν να είναι μια εξαίρεση του κανόνα, συζητάμε για θέματα βίας κατά των γυναικών όταν είναι στην επικαιρότητα μετά από ένα τραγικό συμβάν και αδυνατούμε να δούμε την μεγάλη εικόνα. Είμαστε μια κοινωνία δυο ταχυτήτων όσον αφορά τα δύο φύλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σημερινή πραγματικότητα έχει να κάνει προφανώς και με την πανδημία, την καραντίνα που περάσαμε και τι μας αφήνει πίσω μακροπρόθεσμα. Φέτος ζητήθηκε από τις γυναίκες να φροντίζουν δυο γενιές αυτές των γονέων και των παιδιών τους, να γίνουν εκπαιδευτικοί εάν είχαν παιδιά μικρής ηλικίας, παράλληλα να διατηρήσουν την καριέρα τους, ακόμα και το παράδοξο να έχουν φιλοδοξίες εν μέσω τηλεργασίας και τέλος έτσι να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι πόσες στερεοτυπικές αντιλήψεις επικρατούν ακόμα στην Ελλάδα του 2021 όσον αφορα την θέση της γυναίκας στην κοινωνία, το σπίτι και την οικογένεια. 

Υπάρχουν θετικά νέα; Ναι, στην θεσμοθετημένη άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές που έγινε πραγματικότητα με πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης, όπως έγιναν και οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς, αλλά και στο 25% που θα είναι πλέον το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα ΔΣ εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών. Όλα αυτά είναι βήματα προς την ισότητα. Σε αυτά πάνω θέλουμε να χτίσουμε ώστε να κάνουμε τα άλματα που θα μας φέρουν μπροστά μαζί με τις προηγμένες κοινωνίες στις οποίες τόσο θέλουμε να μοιάσουμε. Αρκεί να δείτε ποιες είναι αυτές στον δείκτη ισότητας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητάς – EIGE.

Στην Women Act  την μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με την ενδυνάμωση γυναικών στη δημόσια σφαίραπιστεύουμε ότι για πρώτη φορά υπάρχουν οι ίδιες προθέσεις από πλευράς κοινωνίας και Πολιτείας. Για να φτάσουμε στο 50-50% θα χρειαστεί η Πολιτεία να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες της και να παραμείνει ανοιχτή σε γόνιμο διάλογο με την κοινωνία και τις οργανώσεις που ασχολούνται με την έμφυλη ισότητα.Είναι μια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας μια καλύτερη και πιο δίκαιη Ελλάδα στο θέμα της ισότητας.

Χρειαζόμαστε πρότυπα που με την προβολή και τις ιστορίες τους θα εμπνεύσουν άλλες γυναίκες να διεκδικήσουν θέσεις ηγεσίας κι ευθύνης στην δημόσια σφαίρα. Θέλουμε αυτές τις υποψήφιες όχι μόνο να μπουν σε λίστες, σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου,αλλά και να εκλεγούν. Είναι θλιβερό ότι έχουμε σήμερα μόνο 19 γυναίκες δημάρχους σε 332 Δήμους εάν αναλογιστεί κανείς τις χιλιάδες γυναίκες που είναι δημοτικοί σύμβουλοι. Συνολικά θέλουμε περισσότερες γυναίκες στην Βουλή, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους δημόσιους φορείς, όπως και επικεφαλής μεγάλων εταιρειών και οργανισμών. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι θα δούμε άλματα. Άλματα ισότητας.

*Η Μαίη Ζαννή είναι συνιδρύτρια του Woman act

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ισότητα φύλα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ