Στη χθεσινή δημόσια επιστροφή του Γιώργου Μυλωνάκη στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία.
- Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία συγχαίρει τη διεπιστημονική ομάδα του «Ευαγγελισμού».
- Η επιτυχής αποκατάσταση του Γιώργου Μυλωνάκη είναι αποτέλεσμα άριστης συνεργασίας εξειδικευμένων ιατρών, από τη διάγνωση και τη νοσηλεία έως την εξειδικευμένη θεραπεία.
- Παρόμοια περιστατικά αντιμετωπίζονται καθημερινά πανελλαδικά, αποδεικνύοντας ότι οι επεμβάσεις στα αγγεία του εγκεφάλου δεν είναι γενική ιατρική πράξη.
- Οι πρόσφατες θεσμικές αλλαγές, με τη μετονομασία της εξειδίκευσης, αποτελούν απόκλιση από τα διεθνή πρότυπα.
«Δύο μήνες μετά τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του, επιβεβαιώνει πλήρως τις θέσεις της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση και το θεσμικό πλαίσιο της Επεμβατικής Νευροακτινολογίας» τονίζει, σε ανακοίνωσή της, για τη δημόσια επιστροφή του Γιώργου Μυλωνάκη, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία.
Συγχαρητήρια στη διεπιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»
Η Εταιρεία συγχαίρει όλα τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» που συνέβαλαν στην επιτυχή αντιμετώπιση του περιστατικού. «Η διάσωση και η αποκατάσταση ενός ασθενούς με ρήξη ενδοκρανιακού ανευρύσματος αποτελεί το αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας εξειδικευμένων ιατρών και επαγγελματιών υγείας, από την επείγουσα απεικόνιση, διάγνωση και τη νοσηλεία έως την εξειδικευμένη ενδοαγγειακή θεραπεία και την αποκατάσταση», αναφέρει η ΕΑΕ.
«Η άμεση ενδοαγγειακή αντιμετώπιση (εμβολισμός) του περιστατικού πραγματοποιήθηκε από τους δύο υψηλά εξειδικευμένους επεμβατικούς νευροακτινολόγους Μαρία Πολίτη και Ευτύχιο Αρχοντάκη, και όχι από χειρουργούς, όπως είχε εσφαλμένα αναφερθεί σε αρκετά δημοσιεύματα. Η επιτυχής έκβαση του περιστατικού αποτελεί ακόμη μία απόδειξη της υψηλής αποτελεσματικότητας της συγκεκριμένης θεραπευτικής μεθόδου, η οποία αντικαθιστά με μεγάλη επιτυχία και σαφώς λιγότερες επιπλοκές τη χειρουργική αντιμετώπιση σε σημαντικό αριθμό ασθενών», προσθέτει.
Επίσης, η ΕΑΕ σημειώνει ότι παρόμοια περιστατικά, αν και λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, αντιμετωπίζονται καθημερινά στα Τμήματα Επεμβατικής Νευροακτινολογίας εντός των Ακτινολογικών Τμημάτων όλης της χώρας, απαιτώντας υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, εμπειρίας και εξειδικευμένες ομάδες. «Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι επεμβάσεις στα αγγεία του εγκεφάλου υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, στο Ακτινολογικό Τμήμα, δεν αποτελούν γενική ιατρική πράξη, αλλά πεδίο που βασίζεται σε μακρόχρονη, δομημένη και εξειδικευμένη εκπαίδευση στη Νευροακτινολογία και την Επεμβατική Ακτινολογία, σύμφωνα με τα διεθνώς καθιερωμένα πρότυπα», επισημαίνει.
Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία έχει ήδη υπογραμμίσει ότι «οι πρόσφατες θεσμικές ρυθμίσεις στη χώρα μας, με την αντικατάσταση της διεθνώς αναγνωρισμένης εξειδίκευσης της "Επεμβατικής Νευροακτινολογίας" από τον όρο "Νευροεπεμβατική Ιατρική", συνιστούν πλήρη απόκλιση τόσο από τα διεθνή πρότυπα όσο και από την τεκμηριωμένη εισήγηση των ειδικών του πεδίου. Σε ένα τόσο εξειδικευμένο πεδίο, άμεσα συνδεδεμένο με την ασφάλεια των ασθενών, η πλήρης αυτή απόκλιση από τα διεθνή πρότυπα απαιτεί την άμεση προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου».
Τέλος, η ΕΑΕ καλεί το υπουργείο Υγείας, για μία ακόμη φορά, «να αναθεωρήσει τη σχετική υπουργική απόφαση και να υιοθετήσει τις τεκμηριωμένες προτάσεις της επιτροπής των ειδικών για την εξειδίκευση στην Επεμβατική Νευροακτινολογία».
ΑΠΕ-ΜΠΕ