Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται στην Ελλάδα ο τουριστικός τομέας για την εξεύρεση εργαζομένων καθώς πλησιάζει η θερινή σεζόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, που υπογράφει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στη χώρα μας Έλενα Σμιθ, ακόμη δεν έχουν καλυφθεί κάπου 80.000 θέσεις εργασίας στην τουριστική βιομηχανία, με την Ελλάδα να στρέφεται για βοήθεια σε αιτούντες άσυλο και στο εξωτερικό.
«Ζητούνται σεφ, σερβιτόροι, προσωπικό κουζίνας», αναφέρει πινακίδα σε εστιατόριο στη σκιά της Ακρόπολης. Ο ιδιοκτήτης του, Δημήτρης Σταθοκωστόπουλος, σημειώνει ότι η αναζήτηση προσωπικού είναι όλο και δυσκολότερη, με τους Έλληνες να προτιμούν δουλειές γραφείου με σταθερό ωράριο 9:00 - 17:00 αντί για θέσεις απασχόλησης με νυχτερινές βάρδιες ή εργασία το Σαββατοκύριακο, ενώ αναμένεται ρεκόρ τουριστών στην ελληνική πρωτεύουσα το φετινό καλοκαίρι.
80.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας
Κι ενώ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη των τουριστών στην Ελλάδα -έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης-, οι ελλείψεις προσωπικού είναι τέτοιες, ώστε ακόμη δεν έχουν καλυφθεί κάπου 80.000 θέσεις εργασίας στους κλάδους της εστίασης και των ξενοδοχείων, τη ραχοκοκαλιά μιας βιομηχανίας που, με ποσοστό 25% του ΑΕΠ, αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ξενοδόχοι ανά την Ελλάδα βρίσκονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να καλύψουν θέσεις στη ρεσεψιόν, στην καθαριότητα, στο σέρβις και στην κουζίνα, αλλά και γκρουμ, σερβιτόρων και ναυαγοσωστών για τις πισίνες. Σε μεγάλα νησιά - μαγνήτες τουριστών, όπως η Κρήτη και η Ρόδος, πληθαίνουν αναφορές για ξενοδόχους που προσπαθούν να αποσπάσουν εργαζόμενους από τους ανταγωνιστές τους υποσχόμενοι καλύτερες απολαβές και συνθήκες εργασίας.
«Είναι εν μέρει κληρονομιά της πανδημίας της Covid-19, που βίωσε ολόκληρη η Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ», δήλωσε ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). «Αυτό που βλέπουμε είναι μια άνευ προηγουμένου έλλειψη εξειδικευμένων και έμπειρων εργαζομένων, ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κλάδο, μετά την έξοδο υπαλλήλων στη διάρκεια του lockdown. Πολλοί δεν επέστρεψαν ποτέ. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι παραμένουν κενές 80.000 θέσεις εργασίας».
Για τον ίδιο ευθύνεται η εποχικότητα του κλάδου. «Μόλις τελειώσει η σεζόν οι εργαζόμενοι δικαιούνται μόνο τρεις μήνες επίδομα ανεργίας. Και με κρίση κόστους διαβίωσης, πώς θα επιβιώσουν το υπόλοιπο της χρονιάς;» εξηγεί.
Στροφή και σε μετανάστες
Πέραν του τουρισμού, ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα και ο κατασκευαστικός και ο αγροτικός κλάδος, με την κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας να αναγνωρίζει το πρόβλημα προωθώντας τη νομιμοποίηση του καθεστώτος περίπου 30.000 μη καταγεγραμμένων μεταναστών, ενώ έχει υπογράψει και διμερείς συμφωνίες για την «κινητικότητα εργατικού δυναμικού» με τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, η Γεωργία, η Ινδία και η Μολδαβία.
O χρόνος πιέζει καθώς το υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας προβλέπει αφίξεις έως και 40 εκατ. τουριστών μέχρι το 2028, κυρίως από αναδυόμενες αγορές όπως εκείνες της Ινδίας και της Κίνας, ενώ η κλιματική αλλαγή παρατείνει την τουριστική σεζόν.
Η Ελλάδα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, έχει ήδη ξεκινήσει ενεργά προσπάθειες προσέλκυσης προσωπικού από το εξωτερικό, διοργανώνοντας σχετικές ημερίδες στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στη Βρετανία.
Πέραν των αλλοδαπών, η ελπίδα είναι ότι θα επιστρέψουν στα πάτρια και οι Έλληνες που έφυγαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον δρα Σπύρο Πρωτοψάλτη, διοικητή και πρόεδρο του ΔΣ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ). «Λέμε στον κόσμο "Ελάτε πίσω"», ανέφερε. «Η ελληνική οικονομία δεν είναι αυτό που θυμάστε. Τα πάει πολύ καλά».