Η αφρικανική σκόνη είναι παράγοντας ο οποίος μπορεί διαπιστωμένα να προκαλέσει επιβάρυνση, αλλά και παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε παρόξυνση της νόσου, στους ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα.
Γι' αυτό και οι ειδικοί επισημαίνουν πως χρειάζονται προσοχή οι μετεωρολογικές συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να πλήξουν εκ νέου τη χώρα μας και αναμένεται να φέρουν ισχυρή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης.
Πρόκειται για τεκμηριωμένα συμπεράσματα, τα οποία προκύπτουν από διαδοχικές διεθνείς επιστημονικές μελέτες, και όχι για απλές εικασίες των ειδικών επιστημόνων.
Λουκίδης: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν αναπνευστικά νοσήματα
Αυτά τονίζει στο iefimerida ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Στέλιος Λουκίδης, ο οποίος επισημαίνει ιδιαιτέρως την επικινδυνότητα η οποία προέρχεται από τη ραγδαία αύξηση των αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, εξαιτίας των ως άνω μετεωρολογικών συνθηκών στη χώρα μας, οι οποίες αναμένονται άμεσα.
Μάλιστα, ο Στέλιος Λουκίδης συνιστά με ιδιαίτερη έμφαση στους συνανθρώπους μας ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα να αποφεύγουν εκείνες τις ημέρες τις μη αναγκαίες μετακινήσεις, αλλά και να μην αμελούν να λαμβάνουν ευλαβικά τη φαρμακευτική τους αγωγή, ενώ, εάν είναι απαραίτητη η μετακίνησή τους σε ανοιχτούς χώρους, καλό θα ήταν, μας εξηγεί ο καθηγητής, να χρησιμοποιούν την προστατευτική μάσκα τους.
Πλατανησιώτης: Όταν έχει σκόνη να αποφεύγονται οι μετακινήσεις, αλλιώς μάσκα
Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ), Νικόλαος Πλατανησιώτης, συνιστά επίσης την αποφυγή των πολλών μετακινήσεων εκτός σπιτιού και την προληπτική χρήση προστατευτικής μάσκας στο πρόσωπο, ειδικά στα άτομα με σοβαρά αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, λόγω των βεβαρημένων ατμοσφαιρικών συνθηκών, οι οποίες αναμένεται να συνδυάσουν αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες ατμόσφαιρας.
Ο Νικόλαος Πλατανησιώτης μάς εξηγεί ότι συνήθως από νωρίς το πρωί παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης, η οποία, σε συνδυασμό με την έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη μέτρια συγκέντρωση μικροσωματιδίων P10 στον αέρα, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εισαγωγών ασθενών σε νοσοκομεία της χώρας μας, με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, παιδικό άσθμα ή και ακόμη και καρδιακές αρρυθμίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, συνιστώνται η παραμονή εντός κλειστών χώρων, η συχνή ανανέωση του αέρα, ο καθαρισμός των φίλτρων στα κλιματιστικά και η χρήση ιονιστή - καθαριστή της ατμόσφαιρας (αν είναι δυνατόν), ειδικά όταν εκεί διαβιούν άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Αναφέρεται ότι με τη χρήση ιονιστή απομακρύνονται η σκόνη και τα μικροσωματίδια από τον αέρα, ενώ παράλληλα αποσυντίθενται βλαβερά μικρόβια και βακτήρια.
Ο Νικόλαος Πλατανησιώτης διευκρινίζει επίσης:
«Η νέα επίσκεψη της "αφρικανικής σκόνης", σε συνδυασμό με τη μετεωρολογική πρόβλεψη ότι η θερμοκρασία θα φθάσει πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου, και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους μας και ειδικά από τα άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Σε περιοχές με ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα, με βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες και αυξημένη λειτουργία κινητήρων εσωτερικής καύσεως, πρέπει να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις και η έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό περιβάλλον. Είναι προτιμότερη η παραμονή σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους, ενώ αν εμφανιστούν φαινόμενα δύσπνοιας να ζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή».