Αδίστακτα άτομα οι Πακιστανοί τρομοκράτες -Οι διάλογοι-ανατριχίλα για το χτύπημα στου Ψυρρή - iefimerida.gr

Αδίστακτα άτομα οι Πακιστανοί τρομοκράτες -Οι διάλογοι-ανατριχίλα για το χτύπημα στου Ψυρρή

Αυτοί είναι οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες που σχεδίαζαν χτύπημα σε εστιατόριο στου Ψυρρή
Αυτοί είναι οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες που σχεδίαζαν χτύπημα σε εστιατόριο στου Ψυρρή
ΚΑΤΙΑ ΝΙΑΚΑΡΗ

«Υάκινθος»: Μόνο τυχαία δεν ήταν αυτή η κωδική ονομασία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την επιχείρηση με στόχο την εξάρθρωση του δικτύου τρομοκρατών που σκόπευε να πλήξει εβραϊκούς και ισραηλινούς στόχους στη χώρα μας.

Προχωρώντας οι έρευνες της ΕΥΠ και πλησιάζοντας ο χειμώνας, διαπίστωσαν πως οι τρομοκράτες ήταν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τη δράση τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον υάκινθο, που ανθίζει επίσης κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς το καλοκαίρι ξεραίνονται τα φύλλα του. Οι βολβοί του όμως μένουν για την επόμενη χρονιά.

Κάτι το οποίο δεν θα επέτρεπαν τα στελέχη της ΕΥΠ με το δίκτυο τρομοκρατών, καθώς δεν θα τους άφηναν το περιθώριο να συνεχίσουν τη δράση τους.

Χιλιάδες μηνύματα είχαν ανταλλάξει οι Πακιστανοί τρομοκράτες με τον καθοδηγητή τους

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τον Αύγουστο μέχρι και τον Φεβρουάριο, όταν η Αντιτρομοκρατική προχώρησε στις συλλήψεις των δύο Πακιστανών σιιτών -του 27χρονου Σαΐντ Ιρτάζα Χαϊντέρ και του 29χρονου Χουσεΐν Αμπίντ-, τα μηνύματα που φέρονται να είχαν ανταλλάξει με τον καθοδηγητή -επίσης πακιστανικής καταγωγής-, που φαίνεται να έχει έδρα το Ιράν, ήταν χιλιάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γι' αυτό, άλλωστε, είναι μεγάλος ο όγκος των ψηφιακών πειστηρίων που εξακολουθούν να εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Το πρόβλημα με την προμήθεια όπλων

Για τις Αρχές, μέχρι να λάβουν στα χέρια τους τις σχετικές απαντήσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα τίποτα για το εάν, τελικά, οι δύο συλληφθέντες είχαν καταφέρει να στρατολογήσουν και άλλα άτομα για την τρομοκρατική επίθεση που ετοίμαζαν στο εστιατόριο-συναγωγή, στην καρδιά της Αθήνας, στην περιοχή του Ψυρρή.

Όπως προέκυψε, είχαν προβεί στις προπαρασκευαστικές ενέργειες, απέμενε όμως να καταλήξουν στον τρόπο της επίθεσης, καθώς είχαν πρόβλημα με την προμήθεια όπλων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο 27χρονος που συνελήφθη στη Ζάκυνθο φέρεται, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον καθοδηγητή, να του ανέφερε πως «έχουν έναν γνωστό σε άλλο νησί που έχει όπλα και πιστόλια (τρία όπλα), αλλά δεν μπορεί να πάω εκεί γιατί φοβάμαι μην καταλάβει κάτι κάποιος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βάλτε φωτιά στην κουζίνα όταν βρείτε ευκαιρία»

Λόγω αυτού του... κωλύματος με τα όπλα, εκείνος φέρεται να τους έδινε... λύση.

«Αν δεν μπορείτε να πάτε με όπλα, πηγαίνετε εκεί με υγραέριο ή βάλτε φωτιά στην κουζίνα».

Σε άλλο σημείο ο καθοδηγητής έδινε εντολή προκειμένου να πάνε στο εστιατόριο «πηγαίντε εκεί οπωσδήποτε και κάντε κατόπτευση, τραβήξτε βίντεο και φωτογραφίες».

Χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω διάλογος:

ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ: Δύο-τρία άτομα πηγαίντε εκεί και βάλτε φωτιά στην κουζίνα όταν βρείτε ευκαιρία.

Σαΐντ Ιρτάζα Χαϊντέρ 27ΧΡΟΝΟΣ: Εγώ θέλω να αξίζουν τουλάχιστον τα χρήματα. Και θέλω ή στον χώρο ή σε κεντρικό σημείο όπου να είναι τουλάχιστον 40-50 άτομα.

ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ: Να γίνει η δουλειά με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο. Το καταλαβαίνεις;

Σαΐντ Ιρτάζα Χαϊντέρ 27ΧΡΟΝΟΣ: Θα γίνει, σου το υπόσχομαι, και από κάθε τραυματία θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ: Ό,τι πληγή και τραύμα θα υπάρχει να φαίνεται φανερά στο βίντεο.

Σε άλλα μηνύματα διαπιστώθηκε πως υπήρχε σχέδιο διαφυγής. Καθώς ο… καθοδηγητής ενημέρωνε πως μετά το αιματοκύλισμα θα τους φυγαδεύσει εκτός Ελλάδος. Τους είχε υποσχεθεί μάλιστα ότι θα τους άνοιγε εστιατόριο στην Τεχεράνη.

ΕΥΠ: Άτομα αδίστακτα και χωρίς όρια ηθικής οι Πακιστανοί τρομοκράτες

Οι αναλυτές της ΕΥΠ προχώρησαν στον σχηματισμό του προφίλ των εμπλεκόμενων προσώπων, κάτι που είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς «κουμπώνει» με το προφίλ ατόμων που στρατολογεί η συγκεκριμένη οργάνωση, που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ τρομοκρατική.

Ψάχνει δηλαδή χειραγωγήσιμα άτομα τα οποία είναι έτοιμα να εκτελέσουν τέτοιους είδους αποστολές.

Οι δύο συλληφθέντες χαρακτηρίζονται ως τέτοια άτομα, ικανά για όλα, με τάσεις αυτοπροβολής. Ήθελαν οπωσδήποτε να κάνουν κάτι για να φανούν, είναι άτομα χωρίς όρια ηθικής και αδίστακτοι.

Το δικό τους προσωπικό κίνητρο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, ήταν ιδεολογικό, καθώς εξέφραζαν συγκεκριμένες θέσεις. Ωστόσο, μοχλός κίνησης, το λεγόμενο «leverage tool», ήταν τα χρήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δυνατό κεφάλι» ο καθοδηγητής τους

Φέρονται μάλιστα να παραδέχθηκαν πως συνομιλούσαν με τον ομοεθνή τους που έδινε τις εντολές. Συγκεκριμένα, ο 27χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι, αν και αρχικά είχε συμφωνήσει μαζί του, μετά υπαναχώρησε, προσπαθούσε όμως να κερδίσει χρόνο, καθώς φοβόταν για τη ζωή του και για την οικογένειά του.

Από την πλευρά του, ο φερόμενος αρχηγός, ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα από το Ιράν, ανήκει σε μια δυνατή φατρία, με διασυνδέσεις. Εμπλέκεται σε ιδιαίτερα σκληρές πράξεις, όπως εκτελέσεις και απαγωγές, ενώ χαρακτηρίζεται ως το «δυνατό κεφάλι».

Γιατί έβαλαν στόχο το εστιατόριο στου Ψυρρή

Η επιλογή του συγκεκριμένου στόχου, στου Ψυρρή, είχε δύο παράγοντες.

Αφενός πρόκειται για έναν συμβολικό χαρακτήρα, καθώς θα πετύχαιναν τη δολοφονία αρκετών ατόμων, την ίδια ώρα όμως τους εξυπηρετούσε και ως χώρος, λόγω του ότι δεν υπήρχε αστυνομική φύλαξη που θα τους εμπόδιζε να πραγματοποιήσουν την επίθεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, «το κομμάτι του εντοπισμού τους ήταν δύσκολο. Αυτό γιατί οι άλλαζαν τόπους διαμονής και εργασίες, αλλά και εκεί όπου έμεναν συνήθιζαν να είναι με πολλά άτομα. Έτσι, επιστρατεύσαμε ανθρώπινες πηγές για να οδηγηθούμε στη σύλληψή τους».

Όπως διαπιστώθηκε, για κάποιο διάστημα δούλευαν ως λαντζιέρηδες στον Λαγανά της Ζακύνθου, ενώ μετά ο ένας πήγε στη Σπάρτη ως εργάτης γης.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών οι επαφές των Πακιστανών τρομοκρατών

Στο επίκεντρο των ερευνών που συνεχίζονται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά και την Αντιτρομοκρατική, βρίσκεται ο κύκλος επαφών των δύο Πακιστανών συλληφθέντων, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν είχαν, τελικά, καταφέρει να στρατολογήσουν και άλλα άτομα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν περίπου 10 ομοεθνείς τους, που εξετάστηκαν. Κάποιοι από αυτούς κρατούνται, καθώς διαπιστώθηκε πως δεν ήταν νόμιμα στη χώρα μας.

Τουλάχιστον τρεις κατέθεσαν στο πλαίσιο της προανάκρισης, καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρονται να τους είχαν προσεγγίσει για να ενταχθούν στην οργάνωση, εκείνοι όμως, όπως υποστήριξαν, αρνήθηκαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ