Ευρωεκλογές 2019: Χωρίς POC υποψηφίους η Ελλάδα - iefimerida.gr

Ευρωεκλογές 2019: Χωρίς POC υποψηφίους η Ελλάδα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις ευρωεκλογές, μόλις το 2% των εδρών στην Ευρωβουλή αναμένεται να καλυφθεί από ευρωβουλευτές που ανήκουν σε φυλετικές, εθνοτικές ή θρησκευτικές μειονότητες.

Αυτό αναφέρει τουλάχιστον δημοσίευμα του Guardian που επικαλείται το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Ρατσισμού. Το Δίκτυο ανέλυσε την φυλετική και εθνοτική εκπροσώπηση στις επερχόμενες ευρωεκλογές έπειτα από την εξέταση των ψηφοδελτίων από τις 28 χώρες μέλη, περιλαμβανομένων σχεδόν 6.500 υποψηφίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαρτίζουν σχεδόν το 10%

Λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το Δίκτυο επισημαίνει ότι ενώ πρόσωπα από φυλετικές, εθνοτικές ή θρησκευτικές μειονότητες απαρτίζουν σχεδόν το 10% του πληθυσμού της ΕΕ, ποσοστό μικρότερο του 3% (περίπου 184 υποψήφιοι) βρίσκονται σε ψηφοδέλτια κομμάτων που μετέχουν στις ευρωεκλογές.

Μόνο το 9% αυτών των υποψηφίων είναι επικεφαλής ψηφοδελτίου και το 38% από αυτούς βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των ψηφοδελτίων. Επίσης, μόλις 21 υποψήφιοι έχουν πιθανότητα εκλογής (εξαιρώντας τους Βρετανούς υποψήφιους). Ο αριθμός αυτός είναι οριακά μεγαλύτερος από τον αριθμό των βουλευτών που προέρχονται από φυλετικές, εθνοτικές ή θρησκευτικές μειονότητες στο σημερινό ευρωκοινοβούλιο.

Από τους προβλεπόμενους νικητές, εννέα είναι γυναίκες και 13 άνδρες. Τρεις είναι έγχρωμες -αύξηση κατά δύο αφού το απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο είχε μόνο μια έγχρωμη ευρωβουλευτή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο με 35 «POC» -δηλαδή people of colour, έγχρωμους υποψήφιους, όπως τους χαρακτηρίζει το Δίκτυο, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο είναι οι χώρες με την μεγαλύτερη ποικιλομορφία υποψηφίων στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων. Ωστόσο, οι Σουηδία, Γαλλία και Γερμανία πιθανόν να εκλέξουν από 4 POC ευρωβουλευτές η καθεμία. Οι Ιρλανδία, Ελλάδα, Σλοβακία, Σλοβενία και Αυστρία δεν έχουν κανέναν POC υποψήφιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Άλις Μπα Κούνκε, μια πρώην υπουργός η οποία φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη μαύρη ευρωβουλευτής της Σουηδίας στις ευρωεκλογές. Η 47χρονη Κούνκε, η οποία έκανε καριέρα στην τηλεόραση προτού ασχοληθεί με την πολιτική, περιγράφει ότι όλη της τη ζωή βρισκόταν σε χώρους μαζί με λευκούς άνδρες όταν επρόκειτο για λήψη αποφάσεων. Έχει κάνει αποστολή της από την θέση της υποψήφιας με τους Πράσινους της Σουηδίας "να πηγαίνει όπου πάνε οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές και να τους αντιμετωπίζει".

Τα κόμματα της αριστεράς έχουν τους περισσότερους POC υποψήφιους ευρωβουλευτές (59%) στα ψηφοδέλτιά τους σε σύγκριση με τα δεξιά (16%). Η πολιτική ομάδα με την μεγαλύτερη ποικιλομορφία υποψήφιων ευρωβουλευτών είναι οι σοσιαλδημοκράτες και με την μικρότερη η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) και ακολουθεί η Συμμαχία Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ECR).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ