Εκλογές: Πού ψηφίζουν οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες - iefimerida.gr

Εκλογές: Πού ψηφίζουν οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες

εκλογές 2023 / ένα καπέλο ένστολου και δίπλα μια κάλπη βουλευτικών εκλογών
Εκλογές 2023 / EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάτι παραπάνω από τρεις εβδομάδες μένουν για την αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών 2023, που θα πραγματοποιηθούν την 21η Μαΐου.

Οι πολίτες μπορούν να μάθουν πολύ εύκολα πού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 21 Μαΐου με μια απλή αναζήτηση στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που λόγω επαγγέλματος δεν έχουν την ευχέρεια να βρεθούν στο προκαθορισμένο εκλογικό κέντρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ειδικές αυτές περιπτώσεις αφορούν όσους υπηρετούν σε Σώματα Ασφαλείας, στην Πυροσβεστική ή είναι ναυτικοί εν πλω. Λόγω της φύσης της εργασίας τους, ψηφίζουν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, στους οποίους και εγγράφονται.

Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες πολίτες θα πάνε στις κάλπες στις 21 Μαΐου, όπως είχε ανακοινώσει σχετικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή θα είναι η πρώτη εκλογική διαδικασία, που θα γίνει με απλή αναλογική.

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζουν οι άνδρες Φρουράς

Σε περίπτωση που διατίθεται φρουρά για τη φύλαξη εκλογικού τμήματος, το προσωπικό αυτής, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) άτομα, ψηφίζει στο εκλογικό τμήμα που φρουρεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκλογείς αυτοί ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία και στα Σώματα Ασφαλείας, οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας, που επικυρώθηκαν από το οικείο πρωτοδικείο.

Ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, ή αυτός που διευθύνει το έργο της, βεβαιώνει με πρακτικό ότι αυτοί που ψήφισαν στο τμήμα ως άνδρες της φρουράς του ανήκουν σε αυτήν.

εκλογές 2023 / ένα "βουνό" από ψηφοδέλτια πάνω σε τραπέζι
Κάλπη που άνοιξε για την καταμέτρηση ψήφων / Φωτογραφία: EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πού ψηφίζουν στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες

Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την Εφορευτική Επιτροπή γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Εκλογές 2023: Η εγκύκλιος για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στρατιωτικών υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Αναλυτικά αναφέρεται:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 27 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ. 26/2012, Α΄ 57), οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό από αυτόν, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στις γενικές βουλευτικές εκλογές, στον τόπο όπου υπηρετούν, μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Επισημαίνεται ότι οι κατηγορίες εκλογέων της παρ. 1 του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012 δεν μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν ως ετεροδημότες, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε στον δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο όπου υπηρετούν, βάσει των ειδικών εκλογικών καταλόγων.

3. Οι ενέργειες που προβλέπονται στην παρ. 5 του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας αρχίζουν με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Η προεκλογική περίοδος για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 αρχίζει από την επομένη της δημοσίευσης του διατάγματος διάλυσης της Βουλής [π.δ. 45/2023 «Διάλυση της Βουλής, προκήρυξη εκλογής Βουλευτών και σύγκληση της νέας Βουλής» (Α’ 99/22.4.2023).

4. Όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 27 του π.δ. 26/2012, οι στρατιωτικές μονάδες και τα λοιπά σώματα που αναφέρονται στην παρ. 1 αυτού υποχρεούνται να τηρούν και να ενημερώνουν συνεχώς τις καταστάσεις των υπηρετούντων σε αυτές. Οι καταστάσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν ως ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, βάσει των οποίων οι εγγεγραμμένοι σε αυτούς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, στον τόπο όπου υπηρετούν. Στις καταστάσεις γράφονται, με μέριμνα και ευθύνη των διοικητών ή των προϊσταμένων κάθε μονάδας ή υπηρεσίας, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Προϋπόθεση εγγραφής των ανωτέρω εκλογέων στις καταστάσεις είναι η εγγραφή τους σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Συνεπώς, στις καταστάσεις εγγράφονται όσοι από τους ανωτέρω εκλογείς τοποθετούνται με οποιονδήποτε τρόπο για την εκτέλεση υπηρεσίας αορίστου χρονικού διαστήματος ή διαστήματος μεγαλύτερου του μήνα, στη διοικητική περιφέρεια δήμου, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου δεν είναι εγγεγραμμένοι. Στην περίπτωση αυτή, είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τον δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι οι ως άνω καταστάσεις, που αρχικά συντάσσονται σε ένα αντίτυπο, πρέπει να φυλάσσονται με μεγάλη επιμέλεια από τις υπόχρεες υπηρεσίες και, σε κάθε περίπτωση μεταβολής προσωπικού (μετάθεσης, απόλυσης κ.λπ.), να ενημερώνονται συνεχώς και ανελλιπώς.

5. Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η ενημέρωση των καταστάσεων διακόπτεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαγράφονται από αυτές όσοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στην παρ. 8 της παρούσας εγκυκλίου και υπογράφονται από τους οικείους προϊσταμένους ή διοικητές. Αμέσως μετά, οι καταστάσεις ανασυντάσσονται, κατ' αλφαβητική σειρά και αντιγράφονται σε πέντε (5) αντίτυπα, υπογράφονται από τους οικείους προϊσταμένους ή διοικητές και σφραγίζονται από την υπηρεσία ή την μονάδα.

Τα τέσσερα (4) αντίτυπα των καταστάσεων αυτών διαβιβάζονται μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία πέντε (5) ημερών από την ημέρα έναρξης της προεκλογικής περιόδου, στον Πρόεδρο Πρωτοδικών της οικείας εκλογικής περιφέρειας, για επικύρωσή τους, κατά τη διαδικασία που ορίζουν οι παρ. 5 και 6 του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012. Ταυτόχρονα, ένα αντίγραφο των παραπάνω καταστάσεων παραδίδεται στην αρμόδια Περιφερειακή Ενότητα της έδρας του νομού, προκειμένου να εκτιμήσει τις αντίστοιχες ανάγκες κατά τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και την κατανομή των εκλογέων στα τμήματα αυτά. Ειδικά για τον Νομό Αττικής το αντίγραφο θα παραδοθεί στην Περιφέρεια Αττικής διότι, σύμφωνα με το άρθρο 132 του π.δ. 26/2012, αρμόδιος για την προπαρασκευή και διενέργεια εκλογών σε όλους τους δήμους της Αττικής είναι ο περιφερειάρχης Αττικής.

Εκλογές: Πού ψηφίζουν οι ναυτικοί

Έλληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας όπου υπάγεται το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η αναγνώρισή τους ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής γίνεται με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ