fbpx Η πιο «μοναχική» βιβλιοθήκη στον κόσμο -Εχει χτιστεί πάνω στην αμμουδιά, με θέα στον ωκεανό [εικόνες & βίντεο] | DESIGN | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
DESIGN
ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Η πιο «μοναχική» βιβλιοθήκη στον κόσμο -Εχει χτιστεί πάνω στην αμμουδιά, με θέα στον ωκεανό [εικόνες & βίντεο]

Η βιβλιοθήκη φωτισμένη
11|11|2019 | 21:29
Η βιβλιοθήκη φωτισμένη / Φωτογραφία: Vector Architects

Ένα από τα ιδανικότερα μέρη για να διαβάσει κανείς το βιβλίο του είναι στην παραλία. Αυτό φαίνεται πως σκέφτηκαν και κάποιοι αρχιτέκτονες στην Κίνα και το πήγαν ένα βήμα παραπέρα, χτίζοντας μια ολόκληρη βιβλιοθήκη στην αμμουδιά.

Ο λόγος για τη «Βιβλιοθήκη στην Ακτή» (Seashore Library), όπως ονομάζεται, η οποία σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Vector Architects, με γνώμονα την επιστροφή στη φύση για μια νέα ζωή, μακριά από τη μαζική οικιστική ανάπτυξη των μεγάλων πόλεων στην Κίνα.

Η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη χτίστηκε δίπλα στη θάλασσα
Η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη χτίστηκε δίπλα στη θάλασσα / Φωτογραφία: Vector Architects

Η βιβλιοθήκη βρίσκεται τρεις ώρες μακριά από το Πεκίνο, στον κόλπο Μποχάι, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τη θάλασσα. Εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη μελέτη και την ανάγνωση των αγαπημένων τους βιβλίων, με θέα τον ωκεανό.

Η βιβλιοθήκη στέκει επιβλητική στην παραλία
Η βιβλιοθήκη στέκει επιβλητική στην παραλία / Φωτογραφία: Vector Architects

Η απομονωμένη βιβλιοθήκη καλύπτει μια επιφάνεια 450 τ.μ., ενώ στην κατασκευή της κυριαρχεί το τσιμέντο και οι ξύλινες επιφάνειες. Απεικονίζει την ατελείωτη αλληλεπίδραση μεταξύ των φυσικών και τεχνητών πραγμάτων. Το φως, ο άνεμος και ο ήχος του ωκεανού εισέρχονται αδιάκοπα στους χώρους του κτιρίου για να τονίσουν τις αυστηρές γραμμές του.

Οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη θέα στον ωκεανό
Οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη θέα στον ωκεανό / Φωτογραφία: Vector Architects

Η «μοναχική» και επιβλητική βιβλιοθήκη, χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Στο ισόγειο υπάρχει η αίθουσα υποδοχής, ένα μπαρ, μια αίθουσα χαλάρωσης και μια αίθουσα ανάγνωσης, ενώ στον πρώτο όροφο, ένας χώρος για διαλογισμό, ένα δωμάτιο δραστηριοτήτων και ένα μπαλκόνι.

Οι επισκέπτες μπορούν να απομονωθούν για να διαβάσουν
Οι επισκέπτες μπορούν να απομονωθούν για να διαβάσουν / Φωτογραφία: Vector Architects

H βιβλιοθήκη δεν έχει πλακόστρωτη διαδρομή προς την είσοδο. Μπορεί να προσεγγιστεί από την παραλία ή από ένα μονοπάτι που περνάει γύρω από το αυτή. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν 30 μέτρα περίπατο μέσα από την άμμο», λέει ο ένας από τους σχεδιαστές της, ο Ντονγκ.

Το εσωτερικό της ιδιαίτερης βιβλιοθήκης
Το εσωτερικό της ιδιαίτερης βιβλιοθήκης / Φωτογραφία: Vector Architects

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, το προσωπικό είναι διαθέσιμο για να βοηθήσει τους επισκέπτες με αναπηρία να έχουν πρόσβαση στο κτίριο . Η βιβλιοθήκη τοποθετήθηκε μακριά από τις άλλες δομές της πόλης «προκειμένου να επιτευχθεί μια πιο άμεση σχέση με τον ωκεανό», λέει ο Ντονγκ.

Η βιβλιοθήκη χτίστηκε μακριά από άλλα κτίρια, πάνω στην αμμουδιά
Η βιβλιοθήκη χτίστηκε μακριά από άλλα κτίρια, πάνω στην αμμουδιά / Φωτογραφία: Vector Architects

Οι δημιουργοί της, σύμφωνα με κάθε χώρο, υπολόγισαν και σχεδίασαν την απόσταση από τον ωκεανό, ώστε έτσι να καθορίζεται ο τρόπος που το φως και ο άνεμος εισέρχονται σε αυτή.

 Ανδρας περπατά προς τη βιβλιοθήκη
Ανδρας περπατά προς τη βιβλιοθήκη / Φωτογραφία: Vector Architects

Η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη.

Φωτογραφίες: Vector Architects

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ