To iefimerida παρουσιάζει πρώτο τα σχέδια ενός νέου εστιατορίου που θα ανοίξει στη Μύκονο, στο προνομιακό σημείο της Μικρής Βενετίας, στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού.
Η Μικρή Βενετία είναι ίσως το πιο φωτογενές και πολυφωτογραφημένο σημείο στο νησί της Μυκόνου. Το τοπίο με τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια χτισμένα πάνω στο κύμα είναι σαν κινηματογραφικό σκηνικό. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο συρρέουν εδώ και από τις βεράντες που τις βρέχει το πέλαγος απαθανατίζουν κάθε γωνιά γεμίζοντας τα σόσιαλ μίντια με εικόνες που είναι σήμα κατατεθέν του πιο κοσμοπολίτικου νησιού της Ελλάδας.

Εδώ, το βραβευμένο σε διεθνείς θεσμούς αρχιτεκτονικό γραφείο ADD, του Αργύρη Χρονόπουλου και του Διονύση Κουτσιουμάρη, ανέλαβε να ανασχεδιάσει το χώρο ενός μπαρ ώστε να μετατραπεί σε ένα εστιατόριο με ιδιαίτερο ντιζάιν που θα έχει πολύ ενδιαφέρουσες αρχαιοελληνικές αναφορές.

Πάνω σε έναν minimal καμβά, οι δύο ταλαντούχοι αρχιτέκτονες, έχουν συμπεριλάβει, όπως εξηγούν οι ίδιοι, «αρκετά αρχιτεκτονικά στοιχεία από τον προϋπάρχοντα χώρο, όπως τα περιμετρικά τοιχεία και τα ανοίγματα, τα οποία ενσωματώνονται στη νέα αισθητική ταυτότητα.

Η οροφή έχει ανοιχτεί, και πλέον καλύπτεται με πέργκολα, η οποία σκιάζεται με πανιά που σύρονται πάνω σε ράγες, επιτρέποντας ελεγχόμενο φως και σκίαση, ανάλογα με την ώρα της ημέρας».

Η κουζίνα θα έχει ως βάση τη μεσογειακή γαστρονομία, με διακριτικές επιρροές από την Ασιατική, εστιάζοντας στη φρεσκάδα των υλικών και στις σύγχρονες τεχνικές.

Το εστιατόριο, που θα ονομάζεται Wild Cats και θα επανασυστήνει την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική μέσα από ένα σύγχρονο βλέμμα, θα ανοίξει για το κοινό, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν.

Πώς έγινε ο ανασχεδιασμός του μπαρ και η μετατροπή σε ντιζάιν εστιατόριο
«Ο χώρος σχεδιάστηκε με σεβασμό στην τοπική παράδοση και με μινιμαλιστική προσέγγιση, ως μια εμπειρία που ενεργοποιεί τις αισθήσεις - μέσα από το φως, την υφή και την ειλικρίνεια των υλικών. Η αρχιτεκτονική σύνθεση ξεδιπλώνεται με ρυθμό: από την ήρεμη αίσθηση της εισόδου, μέχρι τον διπλού ύψους κύριο χώρο, όπου μια ξύλινη πέργκολα φιλτράρει το αιγαιοπελαγίτικο φως. Καμάρες και ανάγλυφοι κίονες αποδίδουν μνημειακότητα και ορίζουν ρυθμό στη ροή των κινήσεων του χώρου, δημιουργώντας μια διαδοχή σκηνών που εναλλάσσουν την αίσθηση του κλειστού και του ανοιχτού, του γήινου και του ανάλαφρου», εξηγούν οι δύο δημιουργοί του αρχιτεκτονικού γραφείου ADD.

Η ταυτότητα του χώρου θα εγγράφεται ήδη από την επιλογή των βασικών υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στο χώρο. Πέτρα, χειροποίητος σοβάς, ξύλινες επιφάνειες και μάρμαρο σε διάφορες αποχρώσεις παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. «Αυτά τα δομικά στοιχεία συνδυάζονται σε μια παλέτα λιτή αλλά γεμάτη χαρακτήρα - μια γλώσσα που μιλά για τον τόπο, την εντόπια τεχνική και την ουσία της απλότητας. Τα έπιπλα, ο φωτισμός και οι ειδικές κατασκευές δεν λειτουργούν ως προσθήκες, αλλά ως οργανικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής πρότασης. Οι λεπτομέρειες—οι καμπύλες στα ανοίγματα, οι επιφάνειες σε πολλαπλά βάθη, η διάχυση του φωτός—συνθέτουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα ηρεμίας και ταυτόχρονα αισθητικής έντασης. Πρόκειται για έναν χώρο που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη αισθητική, προσκαλώντας τον επισκέπτη να βιώσει τη στιγμή με επίγνωση και καθαρότητα», λένε οι αρχιτέκτονες.

Γήινοι τόνοι που δεν κλέβουν την προσοχή από το τοπίο
Το χαρακτηριστικό τοπίο όμως τι ρόλο παίζει; Πώς μπορεί η εσωτερική διακόσμηση ενός χώρου που βρίσκεται σε ένα τόσο διάσημο τοπόσημο να συνομιλήσει, να ξεχωρίσει, να κάνει αυτό που λέμε statement, όταν έξω από τα παράθυρα λάμπει η ομορφιά των Κυκλάδων, και δη ένα αξιοθέατο όπως η Μικρή Βενετία ή οι ανεμόμυλοι της Χώρας της Μυκόνου;
Γίνεται μέρος του τοπίου, απαντά δημιουργικά ο νέος σχεδιασμός του εστιατορίου. Το αφήνει να πρωταγωνιστεί όπως θα όφειλε, συμπληρώνω εγώ, κάνοντας ησυχία, με ένα interior design που έχει μεν τις εντάσεις του και τις θεατρικές του γωνιές, αλλά βασίζεται σε ήπιους γήινους τόνους που δημιουργούν μια χαλαρή ατμόσφαιρα.



«Οι θεάσεις προς τη θάλασσα και τους εμβληματικούς ανεμόμυλους εντάσσουν το φυσικό τοπίο στο εσωτερικό, δημιουργώντας μια αδιάκοπη συνομιλία ανάμεσα στο χτισμένο και το φυσικό τοπίο. Καθώς το φως αλλάζει μέσα στη μέρα, ο χώρος αποκαλύπτει νέες αποχρώσεις και λεπτές μεταμορφώσεις, εντείνοντας τη συναισθηματική σύνδεση με τον επισκέπτη. Σε ένα νησί που φημίζεται για την ένταση και τη ζωντάνια του, αυτό το έργο προσφέρει μια πιο στοχαστική εμπειρία: ένα περιβάλλον ήσυχο και καθηλωτικό, όπου ο σχεδιασμός δεν συνοδεύει απλώς τη λειτουργία, αλλά γίνεται ο ίδιος η εμπειρία», καταλήγουν οι δημιουργοί του αρχιτεκτονικού γραφείου ADD.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η εντυπωσιακή αναγέννηση ενός νεοκλασικού κτιρίου του 1925 στη Θεσσαλονίκη -Πώς μεταμορφώθηκε σε super design hotel
- Η εντυπωσιακή ανακαίνιση ενός σπιτιού στο Πήλιο -Κλασικό πηλιορείτικο αλλά μοντέρνο, δείτε τη μεταμόρφωση
- Πώς ένα ρετιρέ 50 τ.μ. του 1964 στο Παγκράτι μεταμορφώθηκε σε ένα μοντέρνο διαμέρισμα -Το πριν και το μετά