Σε αυτό το σπίτι στα Κύθηρα επιστρέφει κάθε καλοκαίρι μια οικογένεια που ζει μόνιμα στην Αυστραλία -Σε έναν μεσαιωνικό οικισμό [εικόνες] | DESIGN | iefimerida.gr

Σε αυτό το σπίτι στα Κύθηρα επιστρέφει κάθε καλοκαίρι μια οικογένεια που ζει μόνιμα στην Αυστραλία -Σε έναν μεσαιωνικό οικισμό [εικόνες]

Farmhouse AR του design studio R.C.TECH
Farmhouse AR / Φωτογραφία: R.C.TECH
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο παραδοσιακό χωριό Αρωνιάδικα των Κυθήρων υπάρχει μια κατοικία που ξεχωρίζει, καθώς ενσωματώνει σύγχρονα στοιχεία στο ιδιόμορφο περιβάλλον, σεβόμενη τη μορφολογία του τόπου.

Το Farmhouse AR του design studio R.C.TECH, που βρίσκεται πίσω από μία ακόμη κατοικία-όνειρο στα Κύθηρα, αποτελεί για την ιδιοκτήτρια -η οποία είναι απόγονος του αρχικού ιδιοκτήτη- σημείο οικογενειακής αναφοράς και αυτοπροσδιορισμού, πέρα από ένα απλό οικοδόμημα. Είναι ο τόπος στον οποίο επιστρέφει η οικογένεια, που πλέον ζει μόνιμα στην Αυστραλία κάθε καλοκαίρι.

Φωτογραφίες: Περιηγηθείτε στo Farmhouse AR στα Κύθηρα

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως αναφέρει το desing studio, η παλαιά οικία Αρώνη στα Αρωνιάδικα αποτελεί ένα διακριτό μορφολογικά κτίριο στην εξωτερική στιβάδα του μεσαιωνικού οικισμού. Η μονολιθική του διώροφη υπόσταση με τα μικρά του ανοίγματα και τη χαρακτηριστική αντηρίδα στην κεντρική του όψη τού δίνουν μια σχεδόν ανθρωπόμορφη υπόσταση.

Η μελέτη ξεκίνησε με τη λεπτομερή αποτύπωση του κτιρίου και των μορφολογικών στοιχείων που το καθιστούν μοναδικό. Ο σχεδιασμός σεβάστηκε απόλυτα τη μορφολογία και το ευαίσθητο περιβάλλον του οικισμού και, παράλληλα, εξασφάλισε την ενσωμάτωση σύγχρονων στοιχείων, που το αναβάθμισαν λειτουργικά και αισθητικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ισόγειο τα «βόλτα» διατηρούν την ακεραιότητά τους και στεγάζουν πλέον χώρους ύπνου, καθιστικού, κουζίνας και λουτρών. Ο ημιυπαίθριος χώρος, που εξυπηρετούσε το φούρνισμα, κλείνει με ένα σιδερένιο υαλοστάσιο και μετατρέπεται σε χώρο εισόδου και κουζίνας.

Διαμπερή ανοίγματα δημιουργούνται στον εσωτερικό διαμήκη τοίχο του καθιστικού, για να διοχετευθεί φυσικό φως στους χώρους πίσω από αυτόν. Οι τοίχοι επιχρίσθηκαν μέχρι το ύψος της γένεσης των θολωτών, ενώ η λιθοδομή αναδείχθηκε με επιμελημένο βαθύ αρμολόγημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο επίπεδο του ορόφου καταργήθηκαν όλα τα μικρά επάλληλα δωμάτια και στη θέση τους ανοίχθηκε ένας ενιαίος χώρος διαμονής του ζευγαριού κάτω από την τετράριχτη ξύλινη στέγη. Η κουζίνα και το λουτρό βρίσκονται κάτω από το εσωτερικό πατάρι, στο οποίου η πρόσβαση γίνεται από μια συρόμενη σκάλα. Το υπνοδωμάτιο απομονώνεται με ένα ελεύθερο ξύλινο διαχωριστικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατακόρυφη επικοινωνία εξακολουθεί να γίνεται μέσω της εξωτερικής ράμπας, η οποία συνδέει τον όροφο απευθείας με τον υπόλοιπο οικισμό και το ισόγειο, ενώ μια νέα εξωτερική μεταλλική σκάλα ενώνει τον όροφο με τον κήπο.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ