fbpx Δύο Γάλλοι βρίσκουν την ηρεμία στα Κύθηρα -Εχουν ένα από τα ωραιότερα σπίτια του νησιού [εικόνες] | DESIGN | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
DESIGN
ΕΡΓΟ ΤΟΥ R.C.TECH

Δύο Γάλλοι βρίσκουν την ηρεμία στα Κύθηρα -Εχουν ένα από τα ωραιότερα σπίτια του νησιού [εικόνες]

Σπίτι στα Κύθηρα
08|11|2020 | 08:01
M&C House, Κύθηρα / Φωτογραφία: R.C.TECH

Ενα ζευγάρι Γάλλων επέλεξε τα Κύθηρα ως τον προορισμό της δικής του προσωπικής ηρεμίας, καθώς βρήκε στο νησί τον τόπο που θα τους αποφορτίσει από τον έντονο ρυθμό ζωής της πόλης.

Η γαλήνη των δύο Γάλλων φωλιάζει σε μια εξοχική κατοικία-όνειρο, στην πλαγιά ενός λόφου στη βόρεια πλευρά του νησιού των Κυθήρων. Πώς άλλωστε να μην καταφέρνουν να ηρεμήσουν σε εκείνο τον τόπο, ο οποίος εναλλάσσεται ανάμεσα στο αγροτικό ανάγλυφο του νησιού και την θέα του ακρωτηρίου του Κάβο Μαλέα στην απέναντι ακτή της Πελοποννήσου.

Φωτογραφίες: Μέσα σε ένα από τα ωραιότερα σπίτια των Κυθήρων

Η εξοχική κατοικία, M&C House, έργο των αρχιτεκτόνων RCTECH, Νάσου Χαμηλοθώρη και Γιάννη Δουρίδα, τοποθετείται σε οικόπεδο έκτασης 17 στρεμμάτων, το οποίο είναι διάστικτο με βραγιές που συγκρατούν την πλαγιά και ταυτόχρονα δημιουργούν επάλληλα πλατώματα για καλλιέργεια.

Μικρά μονοπάτια τέμνουν την ιδιοκτησία και προσφέρουν έναν ενδιαφέροντα περίπατο μέσα στην αγροτική φύση της περιοχής. Το κτίριο τοποθετήθηκε στο ψηλότερο σημείο, με άμεση πρόσβαση στο δρόμο και απρόσκοπτη πανοραμική θέα, που καθηλώνει.

Το κτίριο χωρίζεται σε δύο βασικούς όγκους: Τον κύριο, στο βορρά (140 μ²), όπου είναι η κατοικία του ζευγαριού και τον ξενώνα στο νότο (50μ²), όπου διαμένουν συγγενείς και φίλοι. Οι όγκοι προκύπτουν ο ένας από τον άλλον, όπως και στην τοπική αρχιτεκτονική, όπου ο χρόνος και οι διαδοχικές μεταβολές των αναγκών αποτυπώνονται στην αθροιστική ογκοπλασία των κτισμάτων.

Τους δύο όγκους ενώνει η κεντρική στεγασμένη αυλή που αποτελεί πυρήνα των εξωτερικών χώρων και σημείο συνάντησης των επισκεπτών. Περιμετρικά των κλειστών χώρων ανοίγονται πρόσθετες αυλές και καθιστικά, προς όλα τα σημεία του ορίζοντα, ώστε να μπορεί κανείς, με όποιο καιρό, να απολαύσει τη ζωή έξω, στη φύση του νησιού.

Τα πολύ ατμοσφαιρικά ερείπια στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου ολοκληρώνουν το οικοδομικό σύμπλεγμα και αποτελούν σημείο έναρξης ενός ενδιαφέροντα περιπάτου μέσα στη φύση της ευρύτερης έκτασης.

Στους εσωτερικούς χώρους, η ηρεμία και η εσωστρέφεια, που ήταν και η αρχική πρόθεση του σχεδιασμού, επιτυγχάνονται με τη χρήση μαλακών επιφανειών και κοντινών σχέσεων σε χρώματα και υλικά. Η μακρινή θέα του ορίζοντα και της απέναντι στεριάς της Πελοποννήσου συμπληρώνουν την ηρεμία του εσωτερικού.

Οι εξωτερικοί τοίχοι αποκτούν υφή και πλαστικότητα με τη χρήση πατητού σοβά αλλά και της τεχνοτροπίας «σαρδελάκι» που προσφέρει σκιά στο κουρασμένο μάτι από το έντονο καλοκαιρινό φως. Τους κτιριακούς όγκους συνδέουν αισθητικά οι θερμές επιφάνειες των ακατέργαστων ξύλων σε έπιπλα και κατασκευές σκίασης. Φτερωτές σκάλες προβάλλουν από τους τοίχους και οδηγούν σε καθιστικά στο βατό δώμα.

Συντελεστές έργου 

Αρχιτέκτονες (Μελετητής) 

RCTECH 

Νάσος Χαμηλοθώρης 

Γιάννης Δουρίδας 

Συνεργάτης αρχιτέκτονες  

Ηλίας Κυριαζής 

Αναστασία Παπαδοπούλου 

Δήμητρα Σταθοπούλου 

Στατική μελέτη  

Μάρκος Δουρίδας 

Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη 

Γιάννης Σκιαδάς 

Κατασκευή  

RCTECH 

Βασίλης Δουρίδας 

Μάνος Βασιλάκης 

Μελέτη φωτισμού  

Foss 

Φωτογραφία  

Αθηνά Σούλη 

Επιφάνεια οικοπέδου  

17000 m² 

Συνολική επιφάνεια 

200 m² 

Χρόνος αποπεράτωσης  

2016-2019 

ΣΧΟΛΙΑ