Ενα «κατακερματισμένο» διαμέρισμα του 1970 στην Κυψέλη ανακαινίστηκε απλά αλλά ριζικά -Σαν σπίτι του 2022 - iefimerida.gr

Ενα «κατακερματισμένο» διαμέρισμα του 1970 στην Κυψέλη ανακαινίστηκε απλά αλλά ριζικά -Σαν σπίτι του 2022

Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Κυψέλη
Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Κυψέλη από τους Cadu Architects


Σε έναν χώρο 65τ.μ, στην Κυψέλη, το αρχιτεκτονικό γραφείο Cadu Architects ανακαίνισαν ένα κατακερματισμένο διαμέρισμα με έμφαση στη λειτουργικότητα.

Κάνοντας μια βόλτα στη γειτονιά της Κυψέλης, ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κανείς είναι ο multi culti χαρακτήρας και ο αξιοσημείωτος συνδυασμός αρχιτεκτονικών στιλ. Πολλά παλιά αρχοντικά, εντυπωσιακά κτίρια Bauhaus, δεκάδες θέατρα και ακόμη περισσότεροι καλλιτέχνες. Στην ολοζώντανη, λοιπόν, γειτονιά της Κυψέλης, σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του 1970, υπήρχε ένα κατακερματισμένο διαμέρισμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για το σπίτι ενός Ιταλού καλλιτέχνη ο οποίος ζήτησε από την αρχιτεκτονική ομάδα των Cadu να το ανακαινίσουν με σκοπό να αποκτήσει ένα νέο χαρακτήρα, με φωτεινές, λιτές γραμμές και μια πιο ελεύθερη προσαρμογή στο αστικό περιβάλλον που ανήκει.

Πρώτη και βασική σχεδιαστική πρόκληση για τους Cadu Architects ήταν η οργάνωση του χώρου με τέτοιο τρόπο ώστε το διαμέρισμα συνολικής επιφάνειας 65. τ.μ να φαίνεται πιο μεγάλο και να είναι πιο λειτουργικό και άνετο. Ως εκ τούτου, κρίθηκε αναγκαία η ενοποίηση των χώρων του καθιστικού, της τραπεζαρίας και της κουζίνας, δημιουργώντας έναν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο καθημερινό χώρο που θα μπορεί να εξυπηρετεί και ως εργαστήριο τις ανάγκες του καλλιτέχνη.

«Έτσι με την “μεταφορά” της κουζίνας στον “καθημερινό, ο χώρος του λουτρού διευρύνθηκε και παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα για τη δημιουργία μικρών αποθηκευτικών χώρων (χώρος πλυντηρίου κλπ) που έλειπαν πριν. Ο χώρος εισόδου και το υπνοδωμάτιο παρέμειναν ίδια με ανανέωση υλικών και χρωμάτων», υπογραμμίζουν οι Cadu architects.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον σχεδιασμό χρησιμοποιήθηκαν και στοιχεία βιομηχανικού design όπως η επιλογή της πατητής γκρι τσιμεντοκονίας με έντονα «νερά» που ενοποίησε όλο το πίσω μέρος του σπιτιού, από την είσοδο μέχρι το λουτρό και το υπνοδωμάτιο.

Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς τάσεις στον χώρο της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, με βαθιές ρίζες στη μεσογειακή αρχιτεκτονική που συνιστά ακόμα και σήμερα την πιο εκλεπτυσμένη τάση στη διακόσμηση και τη σύγχρονη δόμηση. Συνδυάζοντας την απλότητα με τη μονολιθική αισθητική, το ξεχωριστό αυτό υλικό χρησιμοποιείται για τη δημιουργία φιλόξενων χώρων. Στο διαμέρισμα στην Κυψέλη, η εν λόγω απόχρωση του γκρι διατηρεί το εσωτερικό ξεκούραστο και πολυτελές. Στη γήινη αυτή χρωματική παλέτα έρχεται να προστεθεί το έντονο μπλε του νιπτήρα στο μπάνιο, ο οποίος μόνο απαρατήρητος δεν περνάει. Αυτό ενδεχομένως γίνεται τόσο για την ξεκάθαρη ανάγνωση του προστιθέμενου όγκου όσο και για την αναφορά στο ίδιο το χρώμα στο εσωτερικό του μπάνιου.

Με εξαίρεση το ένα υπνοδωμάτιο, στους υπόλοιπους χώρους του διαμερίσματος συναντάμε ξύλινο δάπεδο. Μάλιστα, στο καθημερινό διατηρήθηκε το αρχικό ξύλινο πάτωμα αφού, βέβαια, πρώτα επισκευάστηκε και έγινε η απαραίτητη αποκατάσταση.

Στο χολ ξεχωρίζει, επίσης, μία μεταλλική διάτρητη κατασκευή η οποία σηματοδοτεί την μετάβαση προς την ιδιωτικότητα του σπιτιού (λουτρό - υπνοδωμάτιο) και ταυτόχρονα αναδεικνύει τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη για την χρήση αδρών και ανεπιτήδευτων υλικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιηγηθείτε στο εσωτερικό του διαμερίσματος στην Κυψέλη:

Ένα από τα πιο πρόσφατα έργα των Cadu Architects είναι το διαμέρισμα στην περιοχή της Κυψέλης που ανακαινίστηκε με σκοπό να γίνει σύγχρονο και λειτουργικό. Το ονόμασαν The Italian Job τιμής ένεκεν στον Ιταλό ιδιοκτήτη του.

Διαμέρισμα στην Κυψέλη
Διαμέρισμα στην Κυψέλη
Διαμέρισμα στην Κυψέλη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαμέρισμα στην Κυψέλη
Διαμέρισμα στην Κυψέλη
Διαμέρισμα στην Κυψέλη
Διαμέρισμα στην Κυψέλη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαμέρισμα στην Κυψέλη
Διαμέρισμα στην Κυψέλη

Ταυτότητα έργου:

Μελέτη - Επίβλεψη Κατασκευής: Cadu architects -Σ. Κουβόπουλος, Ι. Παπαγιαννάκης, Γ. Παπαδάκης, Ε. Φιλιπποπούλου

Φωτογραφίες: Μιχαήλ Δαμάσκος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ