Μέσα στη θρυλική μπλε πολυκατοικία, στα Εξάρχεια-Ετσι ανακαινίστηκε ένα από τα διαμερίσματα, εντυπωσιακό σπίτι - iefimerida.gr

Μέσα στη θρυλική μπλε πολυκατοικία, στα Εξάρχεια-Ετσι ανακαινίστηκε ένα από τα διαμερίσματα, εντυπωσιακό σπίτι

Διαμέρισμα στη Μπλε Πολυκατοικία
Διαμέρισμα στη Μπλε Πολυκατοικία

Η νέα ζωή που έδωσαν οι Cadu Architects σε ένα διαμέρισμα της θρυλικής Μπλε Πολυκατοικίας αποδεικνύει ότι η αρχιτεκτονική του παρελθόντος αποτελεί κινητήρια δύναμη για έναν δημιουργικό και λειτουργικό επανασχεδιασμό.

Στη συμβολή της Αραχώβης με τη Θεμιστοκλέους, πάνω στην κεντρική πλατεία των Εξαρχείων, η Μπλε Πολυκατοικία εγείρεται το 1933, «κλείνοντας» φέτος τα 89 χρόνια ζωής. Αποτελεί σίγουρα κομμάτι της ιστορίας της πόλης και ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια του ελληνικού μοντερνισμού. Είναι άλλωστε και το κτίριο για το οποίο είναι κυρίως γνωστοί οι δημιουργοί του, ο αρχιτέκτονας Κυριακούλης Παναγιωτάκος και ο ζωγράφος Σπύρος Παπαλουκάς. Είναι επίσης το κτίριο για το οποίο ο σπουδαίος Ελβετός αρχιτέκτονας Λε Κορμπυζιέ, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα το 1933, είχε σχολιάσει «c' est tres beau», δηλαδή «είναι πολύ όμορφο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H μπλε πολυκατοικία
Αθήνα, η πλατεία Εξαρχείων και η Μπλε Πολυκατοικία μέσα της δεκαετίας του 1930/ Αρχείο Μουσείο Μπενάκη - Φωτογραφία: Facebook Μία φωτογραφία, χίλιες λέξεις.

Τι κι αν σήμερα το χαρακτηριστικό μπλε που είχε επιμεληθεί ο Σπύρος Παπαλουκάς έχει ξεθωριάσει και έχει πάρει την θέση του ένα ξεθωριασμένο λευκό και σε κάποια άλλα σημεία ένα ζωηρό μπλε; Η ύπαρξή της και μόνο θυμίζει σε όλους μας τις ένδοξες στιγμές της παλιάς Αθήνας.

Μετά λοιπόν από πολλές δεκαετίες, οι Cadu Architects κλήθηκαν να ανακαινίσουν ένα από τα περισσότερα από 30 διαμερίσματα της Μπλε Πολυκατοικίας. Και το έκαναν έτσι όπως έπρεπε. Με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου.

Πώς ανακαινίστηκε το διαμέρισμα της Μπλε Πολυκατοικίας

Το διαμέρισμα που ανακαίνισε το αρχιτεκτονικό γραφείο Cadu Architects είναι γωνιακό και βρίσκεται στον 4ο όροφο, σε μικρή εσοχή από την κύρια πρόσοψη του κτιρίου. Η εσοχή δημιουργεί μια αλληλουχία υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων κατά μήκος της όψης του, στους οποίους βλέπουν οι κύριοι χώροι του διαμερίσματος. Οι βοηθητικοί βλέπουν προς τον ακάλυπτο και το κλιμακοστάσιο υπηρεσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι χώροι διημέρευσης διατάσσονται γύρω από το χωλ εισόδου, στο οποίο ο Κυριακούλης Παναγιωτάκος έδωσε κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της κάτοψης του διαμερίσματος.

Στο διαμέρισμα, είχε προηγηθεί μία ανακαίνιση προ δεκαπενταετίας κατά την οποία έγιναν κάποιες επισκευές, προστέθηκε το τζάκι και αποξηλώθηκαν το λουτρό, το WC και η αρχική κουζίνα, τα οποία ανακαινίστηκαν.

Για τους Cadu Αrchitects αυτό αποτέλεσε και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανακαίνισης. «Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε στη συγκεκριμένη ανακαίνιση, πέρα προφανώς απο τη διατήρηση και επανάχρηση των περισσοτέρων υφιστάμενων υλικών και στοιχείων ήταν ο επανασχεδιασμός και ανακατασκευή της κουζίνας η οποία είχε ανακαινιστεί παλαιότερα με τρόπο ασύμβατο με την αισθητική του διαμερίσματος (και κατ’επέκταση του κτιρίου), προκειμένου να την επαναφέρουμε σε αρμονία με το υπόλοιπο διαμέρισμα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο iefimerida o Γιώργος Παπαδάκης, ένας από τους τέσσερις επικεφαλής αρχιτέκτονες των Cadu.

Το διαμέρισμα της Μπλε Πολυκατοικίας όπως ανακαινίστηκε από τους Cadu Architects.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως αναφέρουν, λόγω της υψηλής αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας του κτιρίου, στην παρούσα φάση επιλέχθηκε η ελαχιστοποίηση των παρεμβάσεων στις απολύτως απαραίτητες. Έτσι, η επέμβαση κινήθηκε σε δύο άξονες. «Έγινε λεπτομερής καταγραφή του διαμερίσματος και των αυθεντικών αρχιτεκτονικών στοιχείων του, τα οποία αποκαταστάθηκαν, ενώ παράλληλα μελετήθηκαν μικρής κλίμακας επεμβάσεις που αναβαθμίζουν τη λειτουργική συνοχή και την ενεργειακή συμπεριφορά του διαμερίσματος», εξηγούν.

«Βασική χειρονομία αποτέλεσε η μετατροπή της κουζίνας από βοηθητικό σε ζωτικό χώρο του διαμερίσματος με το «άνοιγμά» της προς την κατοικία σε δύο κατευθύνσεις, προς το χωλ εισόδου και το διάδρομο του διαμερίσματος. Η κουζίνα σχεδιάστηκε εκ νέου με χρώματα και υλικά που παραπέμπουν στην αρχιτεκτονική του μεσοπολέμου και στην αρχική κουζίνα.

Το διαμέρισμα της Μπλε Πολυκατοικίας όπως ανακαινίστηκε από τους Cadu Architects.

Τα εξωτερικά ξύλινα ανασυρόμενα κουφώματα αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της εικόνας του κτιρίου και πρωτοστατούν στις όψεις του. Συγχρόνως είναι ένα πολύ έντονο στοιχείο του εσωτερικού του κτιρίου, καθώς κάθε κύριος χώρος έχει εξωτερικά ανοίγματα σε όλο το πλάτος της μίας του πλευράς. Τα ξύλινα κουφώματα αφού μελετήθηκαν, αποκαταστάθηκαν λειτουργικά και αναβαθμίστηκαν "ενεργειακά"», καταλήγουν οι αρχιτέκτονες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι cadu architects είναι ένα αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα. Ιδρύθηκαν το 2005 από τους Σ. Κουβόπουλο και Χρήστο Λέρα ως και σήμερα επικεφαλείς τους γραφείου είναι οι αρχιτέκτονες Σωτήρης Κουβόπουλος, Γιάννης Παπαγιαννάκης, Γιώργος Παπαδάκης και Ειρήνη Φιλιπποπούλου.

Περιηγηθείτε στο εσωτερικό του διαμερίσματος της Μπλε Πολυκατοικίας που φέρει την υπογραφή των Cadu Architects:

Το διαμέρισμα της Μπλε Πολυκατοικίας όπως ανακαινίστηκε από τους Cadu Architects.
Το διαμέρισμα της Μπλε Πολυκατοικίας όπως ανακαινίστηκε από τους Cadu Architects.
Το διαμέρισμα της Μπλε Πολυκατοικίας όπως ανακαινίστηκε από τους Cadu Architects.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το διαμέρισμα της Μπλε Πολυκατοικίας όπως ανακαινίστηκε από τους Cadu Architects.
Το διαμέρισμα της Μπλε Πολυκατοικίας όπως ανακαινίστηκε από τους Cadu Architects.
Το διαμέρισμα της Μπλε Πολυκατοικίας όπως ανακαινίστηκε από τους Cadu Architects.
Το διαμέρισμα της Μπλε Πολυκατοικίας όπως ανακαινίστηκε από τους Cadu Architects.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το διαμέρισμα της Μπλε Πολυκατοικίας όπως ανακαινίστηκε από τους Cadu Architects.
Το διαμέρισμα της Μπλε Πολυκατοικίας όπως ανακαινίστηκε από τους Cadu Architects.
Το διαμέρισμα της Μπλε Πολυκατοικίας όπως ανακαινίστηκε από τους Cadu Architects.
Το διαμέρισμα της Μπλε Πολυκατοικίας όπως ανακαινίστηκε από τους Cadu Architects.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το διαμέρισμα της Μπλε Πολυκατοικίας όπως ανακαινίστηκε από τους Cadu Architects.
Το διαμέρισμα της Μπλε Πολυκατοικίας όπως ανακαινίστηκε από τους Cadu Architects.

Ταυτότητα έργου:

Μελέτη - Κατασκευή: 2019

Συνεργάτης Αρχιτέκτονας: Νίκος Μούσιος

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: Θοδωρής Τέμπος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ διαμέρισμα design Αρχιτεκτονική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ