Akri House: Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση ενός σπιτιού του 1813 στη Μήλο με τρομερή θέα -Ταίριαξαν μοναδικά παραδοσιακό με μοντέρνο [εικόνες] | DESIGN | iefimerida.gr

Akri House: Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση ενός σπιτιού του 1813 στη Μήλο με τρομερή θέα -Ταίριαξαν μοναδικά παραδοσιακό με μοντέρνο [εικόνες]

Akri House: Μέσα σε ένα σπίτι του 1813 στη Μήλο
Akri House στην Μήλο

Η πρωτεύουσα της Μήλου, η Πλάκα, ή όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι το
«Κολωνάκι της Αθήνας», χαρακτηρίζεται από τη νησιώτικη αρχιτεκτονική, τα γραφικά στενά σοκάκια και πλακόστρωτα και την απαράμιλλη θέα προς τον κόλπο της Μήλου. Εκεί, σκαρφαλωμένο στην άκρη ενός γκρεμού δεσπόζει το Akri House, ένα σπίτι του 19ου αιώνα που ανακαινίστηκε με προσοχή και σεβασμό στην παράδοση που κουβαλάει από το αρχιτεκτονικό γραφείο k-studio.

Το εμβληματικό «Akri House» παραδόθηκε ως εξοχική κατοικία σε μια οικογένεια που μένει μόνιμα στο Λονδίνο και ήθελε ένα καλοκαιρινό καταφύγιο αυθεντικό, παραδοσιακό και λειτουργικό.

Η ανακαίνιση λοιπόν του Akri House, το οποίο χρονολογείται από το 1813 και η μεταμόρφωσή του σε σύγχρονη κατοικία ήταν ένα πρότζεκτ που απαιτούσε τόλμη, πολλή εργασία και σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου προκειμένου να αναδειχθούν όλα εκείνα τα καλαίσθητα και διαχρονικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Akri House στη Μήλο

Γι' αυτό και το αρχιτεκτονικό γραφείο k-studio άφησε ανέγγιχτους τους πέτρινους τοίχους 200 και ετών και προχώρησε σε μια ανακαίνιση με πολύ μελετημένες κινήσεις και ελάχιστες παρεμβάσεις.

«Καταργήσαμε τις πιο πρόσφατες δομικές προσθήκες για να αναζωογονήσουμε και να φανερώσουμε την αρχική πρόθεση του σχεδιασμού, ενώ, όλα τα δικά μας νέα στοιχεία έχουν κατασκευαστεί με παραδοσιακές τεχνικές χρησιμοποιώντας υλικά από τον τόπο. Η περιορισμένη πρόσβαση λόγω των στενών δρόμων εντός της Πλάκας σήμαινε ότι αυτά τα υλικά έπρεπε να μεταφερθούν με τα χέρια από τον πλησιέστερο δρόμο μέχρι το χωριό προς το σπίτι», περιγράφει η ομάδα του k-studio, ο Δημήτρης Καραμπατάκης και ο Γιώργος Μητρογιώργης.

Αρχικά το σπίτι ήταν χωρισμένο σε δύο ζώνες, το ισόγειο που αποτελούσε τον κύριο χώρο διαβίωσης και το υπόγειο που είχε κατασκευαστεί σε εσοχή του βράχου και εξυπηρετούσε τις βοηθητικές εργασίες και την αποθήκευση. Το k-studio αποφάσισε να διατηρήσει τους αντιφατικούς αυτούς χαρακτήρες των δύο ορόφων κάνοντας ανακατανομή των χρήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ετσι το κάτω επίπεδο έγινε μια ήσυχη και ήρεμη σουίτα για τους επισκέπτες, ξεχωριστή και ιδιωτική, λίγα μόλις βήματα από την κεντρική κατοικία. Οι τοίχοι ακολουθούν τη φυσική επιφάνεια της πέτρας, ενώ στο δάπεδο τοποθετήθηκε σχιστόλιθος. Το φυσικό φως είναι περιορισμένο λόγω των μικρών ανοιγμάτων και του μειωμένου ύψους της οροφής.

Αντιθέτως, το γεμάτο φως ανώτερο επίπεδο περιλαμβάνει τους κύριους χώρους διαβίωσης κι έχει προσαρμοστεί έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της οικογένειας.

Στην αυλή της εισόδου αφαιρέθηκε η οροφή από μπετόν που τοποθετήθηκε το 1990 και αντικαταστάθηκε με μια κομψή πέργκολα από μπαμπού. «Εξωτερικά έχουμε προσθέσει ένα ντους, έναν νιπτήρα και μια κατασκευή-κρεμάστρα για τις πετσέτες, έτσι ώστε ο χώρος να λειτουργεί ως «παραθαλάσσια ζώνη», μετά την παραλία πριν την είσοδο στην κύρια κατοικία», περιγράφουν οι k-studio.

Τα δάπεδα από σχιστόλιθο, το ξύλο και οι άβαφοι τοίχοι επιτρέπουν στο σπίτι να αναπνέει ενώ τα ειδικά custom έπιπλα σέβονται το τοπικό στιλ και την παράδοση συνυπάρχοντας με σύγχρονες συσκευές και τεχνολογία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την κουζίνα, που ενώ αρχικά ήταν μικρή, τώρα που μεγάλωσε είναι πλήρως εξοπλισμένη αλλά παραδοσιακά σχεδιασμένη για καθημερινή χρήση καθώς και εκτεταμένες οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Παράλληλα, ένας νέος ημιώροφος στο υπνοδωμάτιο των παιδιών δημιούργησε επιπλέον χώρο παιχνιδιού και τη δυνατότητα για κατασκευή ενός ιδιωτικού μπάνιου και ντουλάπας, ενώ στο σαλόνι τοποθετήθηκε ένα νέο τζάκι που αποτελεί τον πνεύμονα του σπιτιού και το κάνει αυτομάτως ένα σπιτικό φιλόξενο και ζεστό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί πως η εντυπωσιακή αυτή κατοικία στη Μήλο διακρίθηκε στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό αρχιτεκτονικής BigSEE Interior Design Awards στην κατηγορία για την καλύτερη κατοικία.

Δείτε φωτογραφίες από το Akri House στη Μήλο:

Akri House στη Μήλο
Akri House στη Μήλο
Akri House στη Μήλο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Akri House στη Μήλο
Akri House στη Μήλο

Ταυτότητα έργου:

Ομάδα σχεδιασμού: Δημήτρης Καραμπατάκης, Γιώργος Μητρογιώργης

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης

Στυλίστας: Ανέστης Μιχάλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μήλος Αρχιτεκτονική σπίτι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ