Hug House: Αυτό το σπίτι στην Πάρο «χάνεται» στο τοπίο με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο [εικόνες] | DESIGN | iefimerida.gr

Hug House: Αυτό το σπίτι στην Πάρο «χάνεται» στο τοπίο με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο [εικόνες]

Στο αγαπημένο νησί των Κυκλάδων, την Πάρο, οι αρχιτέκτονες του γραφείου React Architects κατάφεραν να ενσωματώσουν ένα συγκρότημα χαμηλών κατοικιών με έναν πέτρινο εξωτερικό τοίχο σε μια από τις πιο όμορφες καμπυλωτές τοποθεσίες στην Πάρο, που κλίνει προς τη θάλασσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με προσοχή ώστε να διατηρηθεί η φυσική ομορφιά της τοποθεσίας, το συγκρότημα στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, ένα προστατευμένο τμήμα βραχώδους τοπίου σε συνάρτηση με τον γαλήνιο κόλπο της Νάουσας, η Νατάσα Δεληγιάννη και ο Γιώργος Σπυρίδωνας, επικεφαλής του React Architects, κατάφεραν να το προσαρμόσουν και να το ενσωματώσουν με μια ιδιαίτερη όμως αισθητική.

Το έργο συνολικής έκτασης 11.000 τ.μ. αποτελείται από δύο σπίτια με λευκούς τοίχους, μια κοινόχρηστη αυλή και πισίνα, όλα περιτριγυρισμένα από έναν πέτρινο εξωτερικό τοίχο, ο οποίος μοιάζει σαν να τυλίγει και να προστατεύει τον κατοικήσιμο αυτό χώρο, τόσο που οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να το ονομάσουν Hug House, δηλαδή αγκαλιά.

Η αρχιτεκτονική της κατοικίας ακολουθεί το παραδοσιακό στιλ της κυκλαδίτικης γραμμής, κάτι που αποδεικνύεται και από τα σχέδια που έχουν τα μοναστήρια στην Πάρο. Είναι όλα με μια εκκλησία στο κέντρο και περιτριγυρισμένα από έναν εξωτερικό τοίχο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δεδομένη την τοπογραφική πολυπλοκότητα του οικοπέδου, το οποίο λαμβάνει μεγάλη κλίση, η κατοικία φαίνεται εξαιρετικά προστατευμένη και μόνο οι κορυφές των εξωτερικών τοίχων είναι ορατές στους περαστικούς.

Εξίσου προστατευμένη είναι και η ιδιωτική ζωή με την είσοδο στο συγκρότημα κατοικιών να είναι από το υψηλότερο σημείο του χώρου, όπου υπάρχει ένα μονοπάτι το οποίο οδηγεί, μεταξύ δύο υποστηρικτικών τοίχων, στην αυλή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο μεγάλος πέτρινος τοίχος προστατεύει τους ιδιοκτήτες αυτού του σπιτιού από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους των Κυκλάδων, πετυχαίνοντας έτσι μια αρμονική προσαρμογή του κτιρίου και του τοπίου.

Δείτε φωτογραφίες από το σπίτι στην Πάρο

Καθαρές, μίνιμαλ γραμμές της κυκλαδίτικής αρχιτεκτονικής. Το εντυπωσιακό Hug House υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Νατάσσα Δεληγιάννη και Γιώργος Σπυρίδωνος του γραφείου React Architects.

Το Hug House πήρε το όνομά του από τους εξωτερικούς πέτρινους τοίχους του, οι οποίοι τυλίγουν το συγκρότημα δύο σπιτιών, μια αυλή και μια πισίνα σε μια προστατευτική αγκαλιά.
Το Hug House πήρε το όνομά του από τους εξωτερικούς πέτρινους τοίχους του, οι οποίοι τυλίγουν το συγκρότημα δύο σπιτιών, μια αυλή και μια πισίνα σε μια προστατευτική αγκαλιά.
Τα ανοίγματα στον εξωτερικό τοίχο κάνουν σημεία του συγκροτήματος να μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής.
Τα ανοίγματα στον εξωτερικό τοίχο κάνουν σημεία του συγκροτήματος να μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πισίνα βρίσκεται ανάμεσα στις δύο κατοικίες
Η πισίνα βρίσκεται ανάμεσα στις δύο κατοικίες
Η είσοδος γίνεται από το υψηλότερο σημείο της κατοικίας, όπου ένα μονοπάτι κατεβαίνει στην αυλή ανάμεσα σε δύο πέτρινους τοίχους
Η είσοδος γίνεται από το υψηλότερο σημείο της κατοικίας, όπου ένα μονοπάτι κατεβαίνει στην αυλή ανάμεσα σε δύο πέτρινους τοίχους
Το σπίτι έχει σχεδιαστεί για να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο.
Το σπίτι έχει σχεδιαστεί για να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτότητα έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη - Επίβλεψη: React Architects/Νατάσσα Δεληγιάννη, Γιώργος Σπυρίδωνος

Αρχιτεκτονική Ομάδα: Νατάσσα Δεληγιάννη, Γιώργος Σπυρίδωνος, Κουζούμης Γιάννης, Γιάννης Βάγιας

Πολιτικοί μηχανικοί: Χρήστος Σμυρνής, Νίκος Χριστοφυλλάκης

Τρισδιάστατη οπτικοποίηση: Ανδρέας Ανδρουλάκης, Τατιάνα Τζαναβάρα

Φωτογραφίες: Γιώργος Μεσσαριτάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πάρος Αρχιτεκτονική κατοίκια σπίτι design
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ