KLARINA BOURANA: Πρόεδρος της δημοκρατίας -Ο πιο αργόμισθος δημόσιος υπάλληλος; - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

KLARINA BOURANA: Πρόεδρος της δημοκρατίας -Ο πιο αργόμισθος δημόσιος υπάλληλος;

Ο ΤΑΖ βουτάει σε βαθιά νερά διατυπώνοντας μια απορία που καεί χρόνια τον εγκέφαλό του χωρίς να το παίζει ειδήμονας, απλά σαν ένας καθημερινός παρατηρητής.Ειδικά ξεφυλλίζοντας τις εφημερίδες με τον πανικό των πιθανών πρόωρων βουλευτικών εκλογών σε περίπτωση που δεν συμπληρωθούν οι ψήφοι των βουλευτών για την εκλογή νέου προέδρου.

Υποθετικά ανώτατος άρχων της Ελλάδας, ουσιαστικά παρών απών σε ότι αφορά στις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις της χώρας που ανήκουν στον πρωθυπουργό. Κάτι σαν μια συνταγματική μαριονέτα κοσμικών επιδείξεων που στην Ελλάδα εφευρέθηκε για πρώτη φορά από το 1924 ως το 1935 κι από το 1973 ως σήμερα. Όταν η Ελλάδα δεν είχε σαν ανώτατο άρχοντα, το βασιλιά.

Φανερά περιορισμένες σήμερα οι αρμοδιότητες του, ο εκάστοτε πρόεδρος, μοιάζει με έναν πάλαι ποτέ κραταιό παππούλη σε πολυτελή οίκο ευγηρίας. Στον οποίο κατά καιρούς διοργανώνει δεξιώσεις για να θυμόμαστε ότι υπάρχει ή δέχεται τους αρχηγούς των κομμάτων να παίξουν μπιρίμπα ειδικά όταν υπάρχει πρόβλημα σχηματισμού κυβέρνησης προκειμένου να δώσει εντολή για τον σχηματισμό.

Δηλαδή για το αυτονόητο εφ' όσον και να μην την έδινε την εντολή, κυβέρνηση θα έπρεπε να σχηματιστεί. Ενίοτε έχει το ρόλλο του τελάλη που προκηρύσσει ελογές οι οποίες ούτως ή άλλως εχουν προκηρυχτεί και όλη τη δόξα του την κλέβουν οι παρουσιαστές των ειδήσεων που τον προλαβαίνουν. Και διάφορα άλλα βαρετά με εκδόσεις νόμων και διαταγμάτων που επίσης έχουν αποφασιστεί από άλλους και χρειάζονται πάντα την προσυπογραφή του αρμόδιου υπουργού.

Με πιο κουλή αρμοδιότητα από όλους την έκδοση χάρης ή μείωσης της φυλάκισης ενός κρατουμένου. Με βάση ποιο κριτήριο; Την προσωπική του ηθική; Όπως όταν ο Σαρτζετακης είχε αρνηθεί στον Χρήστο Ρούσσο, τον γνωστό ομοφυλόφιλο κι από την ταινία "Άγγελος" μετά από απανωτές αιτήσεις του τελευταίου τη χάρη; Επειδή σοκαρίστηκε ο παππούς;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η διαδικασία της εκλογής του είναι μια αναπαραγωγή πολλών δεινών της λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος και όχι μόνο. Μια φιγουρα μαριονέτα χωρίς ιδιαίτερο λόγω ύπαρξης που συντηρεί την παράδοση και τους τύπους ενώ ουσιαστικά η μόνη του χρησιμότητα είναι στη ζύμωση άλλων πολιτικών παιχνιδιών.
Για να εκλεγεί χρειάζονται 200 ψήφοι από τη Βουλή. Αν δεν επιτευχθεί αυτό, ξαναγίνονται εκλογές. Και αν πάλι δεν γίνει πετυχεσιά, ξαναγίνονται με ταρίφα τις 180 ψήφους.

Και αν δεν πιάσει κι αυτή τη φορά η γκαστριά πάμε σε διάλυση της Βουλής, προκήρυξη εκλογών και φτου κι απ' την αρχή. Σε ένα χρονικό διάστημα γεροντολαγνικής τυπολατρείας που είναι όταν συμβαίνει μοιάζει σαν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της χώρας να έχουν λυθεί αφού κανείς δεν ασχολείται. Εφ' όσον το βασικό μέλημα κυρίως των κυβερνώντων είνα να βρουν εκείνα τα μαγειρέματα και τις ισορροπίες που θα κρατήσουν άθικτη την Βουλή. Και της αντιπολίτευσης να κάνει ότι μπορεί για να τη διαλύσει ώστε να βγει αυτή μπροστά.

Μια σουρεαλιστική παρτίδα σκακιού με βλαχομπαρόκ ηγετικά πιόνια και σοβαροφανή στρατιωτάκια που αγωνίζονται να κρύψουν κάτω από το κοστούμι και τη γραβάτα τη ζαρτιέρα του παλιάτσου. Που χρησιμοποιεί σαν πρόφαση το πολίτευμα αλλά ο ουσιαστικός της στόχος είναι ακόμα ένας αποπροσανατολισμός. Με κέντρο βάρους μια κατασκευασμένη στην ουσία κ όσον αφορά στην Ελλάδα τουλάχιστον έννοια. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ναι, αυτόν τον ευγενή κυριούλη που τον βλέπουμε τα Χριστούγεννα στην tv όταν παιδάκια πάνε να του πούνε τα κάλαντα κι όταν χαιρετάει με ευγένεια τους ηγέτες μετά από μια συνάντηση στην οποία προφανώς συζητούσαν για το ποιο είναι το καλύτερο στερεωτικό της τεχνητής οδοντοστοιχίας. Ή στην γκράντε δεξίωση του Προεδρικού Μεγάρου που χαίρονται όλες οι σύζυγοι των πολιτικών γιατί είναι η μοναδική τους ετήσια ευκαιρεία, να παίξουν οι φωτό τους στις στήλες των κοσμικών με μαλλί κομμωτηρίου.

Αυτό είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο πιο λουσάτος και αργόμισθος δημόσιος υπαλληλος της χώρας που στην ουσία τον πληρώνουν για να βγαίνει αμπιγιέ που και που στην πόρτα του μπουρδέλου και να χαμογελάει στους περαστικούς, πρσπαθώντας να τους πείσει ότι το μαγαζί διαθέτει αξιοπρέπεια, κανόνες και ήθος.

***Ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana . Kάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του facebook www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ