Τα τέσσερα τελευταία αυτοκίνητα με CD player το 2025 - iefimerida.gr

Τα τέσσερα τελευταία αυτοκίνητα με CD player το 2025

Υπάρχουν ακόμη τέσσερα αυτοκίνητα που επιμένουν να κρατούν ζωντανό αυτό το μικρό κομμάτι αναλογικής νοσταλγίας / WIKIPEDIA
Υπάρχουν ακόμη τέσσερα αυτοκίνητα που επιμένουν να κρατούν ζωντανό αυτό το μικρό κομμάτι αναλογικής νοσταλγίας / WIKIPEDIA

Και όμως, το 2025 υπάρχουν ακόμη τέσσερα αυτοκίνητα που επιμένουν να κρατούν ζωντανό αυτό το μικρό κομμάτι αναλογικής νοσταλγίας.

Το CD player, άλλοτε αναπόσπαστο κομμάτι κάθε αυτοκινήτου, οδεύει οριστικά προς εξαφάνιση. Στην εποχή του streaming, των Bluetooth συνδέσεων και των ψηφιακών υπολογιστών ταξιδιού, ο ψηφιακός δίσκος που κάποτε σφηνωνόταν με ένα «κλικ» στο ταμπλό θεωρείται πια αναχρονισμός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και όμως, το 2025 υπάρχουν ακόμη τέσσερα αυτοκίνητα που επιμένουν να κρατούν ζωντανό αυτό το μικρό κομμάτι αναλογικής νοσταλγίας. Πρόκειται για τα Subaru Outback, Subaru WRX, Lexus IS και Lexus RC - τα τελευταία μοντέλα στον κόσμο που εξακολουθούν να διαθέτουν εργοστασιακά CD player.

Η ιστορία ξεκίνησε με ένα μικρό σοκ: ο δημοσιογράφος αυτοκινήτου Joel Feder, οδηγώντας ένα ολοκαίνουργιο Subaru Outback Touring XT 2025, ανακάλυψε ότι μέσα στο κεντρικό υποβραχιόνιο κρυβόταν ένα CD player - ολοκαίνουργιο, λειτουργικό και προφανώς σκόπιμα τοποθετημένο εκεί από τη Subaru.

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι οδηγοί δεν έχουν πια φυσική συλλογή δίσκων, η ύπαρξή του μοιάζει με μυστικό πέρασμα πίσω στα χρόνια που ο δρόμος συνδεόταν με τη μουσική μέσα από πλαστικά κουτιά και booklet με στίχους.

Η ιαπωνική εταιρεία γνωρίζει το κοινό της

Η ιαπωνική εταιρεία φαίνεται πως γνωρίζει το κοινό της: παραδοσιακοί οδηγοί, λάτρεις της περιπέτειας και της αξιοπιστίας, που ακόμη εκτιμούν τη φυσική απλότητα ενός CD - χωρίς καλώδια, χωρίς ενημερώσεις, χωρίς εφαρμογές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Subaru Outback Touring XT και το λίγο πιο «ταπεινό» Touring είναι τα δύο τελευταία SUV της μάρκας που προσφέρουν CD player ως στάνταρ εξοπλισμό. Η Subaru μάλιστα επιβεβαίωσε ότι από το 2026, με τη νέα γενιά Outback, το χαρακτηριστικό αυτό θα εξαφανιστεί οριστικά.

Ίσως είναι καιρός: τα αυτοκίνητα της εταιρείας διαθέτουν ήδη εξελιγμένα infotainment συστήματα με οθόνες αφής, υποστήριξη Apple CarPlay και Android Auto, καθώς και φωνητικό έλεγχο. Ωστόσο, το CD player παραμένει εκεί για όσους αρνούνται να αποχαιρετήσουν τη δισκοθήκη τους - μια μικρή, σχεδόν συγκινητική παραδοχή ότι η τεχνολογία μπορεί να προχωρά, αλλά η συνήθεια της μουσικής έχει συναισθηματικό βάρος.

Δεν είναι όμως μόνο η Subaru που αντιστέκεται. Η Lexus, γνωστή για τον συνδυασμό πολυτέλειας και συντηρητισμού, εξακολουθεί επίσης να περιλαμβάνει CD player στα μοντέλα της IS και RC. Στο Lexus IS 2025, το CD player παραμένει ενσωματωμένος στην κεντρική κονσόλα, κάτω από τα χειριστήρια του κλιματισμού, ακριβώς όπως στις χρυσές εποχές των early 2000s.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Lexus RC, το κουπέ που μοιράζεται την ίδια τεχνολογική βάση, προσφέρει το ίδιο χαρακτηριστικό, κάνοντας το ζευγάρι IS/RC ίσως τα τελευταία πολυτελή ιαπωνικά αυτοκίνητα που σέβονται τον δίσκο. Παρόλα αυτά, η Lexus έχει ήδη ανακοινώσει το τέλος τους: το RC σταματά την παραγωγή στο τέλος του 2025, ενώ το IS θα ανανεωθεί ριζικά το 2026 - και με αυτή την ανανέωση, το CD player θα φύγει για πάντα από τη γκάμα.

Η επιμονή ορισμένων οδηγών να ζητούν CD player δεν είναι μόνο θέμα συνήθειας. Πολλοί ιδιοκτήτες παλαιότερων δίσκων - κυρίως συλλεκτικών ή σπάνιων εκδόσεων - προτιμούν τον ήχο ενός ποιοτικού CD player, τον οποίο θεωρούν «καθαρότερο» και πιο πιστό από τη συμπιεσμένη ροή δεδομένων των υπηρεσιών streaming.

Άλλοι απλώς δεν εμπιστεύονται την τεχνολογία του cloud ή τα κινητά τους για να μεταφέρουν τη μουσική τους. Σε κάθε περίπτωση, για ένα μικρό αλλά πιστό κοινό, η ύπαρξη CD player σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο είναι ένδειξη σεβασμού στην αναλογική εποχή - μια πράξη αντίστασης απέναντι στην ολοκληρωτική ψηφιοποίηση της εμπειρίας οδήγησης.

Η σταδιακή εξαφάνιση του CD player από τα οχήματα αντικατοπτρίζει ευρύτερες κοινωνικές και τεχνολογικές αλλαγές. Κάποτε, το αν ένα αυτοκίνητο είχε καλό ηχοσύστημα ήταν σημαντικό κριτήριο αγοράς. Η εμπειρία του οδηγού ήταν άρρηκτα δεμένη με την ακρόαση μουσικής, και οι δίσκοι βρίσκονταν παντού: στις θήκες των θυρών, στα ντουλαπάκια, στο πορτμπαγκάζ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Lexus RC, το κουπέ που μοιράζεται την ίδια τεχνολογική βάση, προσφέρει το ίδιο χαρακτηριστικό, κάνοντας το ζευγάρι IS/RC ίσως τα τελευταία πολυτελή ιαπωνικά αυτοκίνητα που σέβονται τον δίσκο / FACEBOOK
Το Lexus RC, το κουπέ που μοιράζεται την ίδια τεχνολογική βάση, προσφέρει το ίδιο χαρακτηριστικό, κάνοντας το ζευγάρι IS/RC ίσως τα τελευταία πολυτελή ιαπωνικά αυτοκίνητα που σέβονται τον δίσκο / FACEBOOK

Σήμερα, η μουσική ρέει ασύρματα, εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται ανάλογα με τη σύνδεση. Ο δίσκος, με τη φυσική του υπόσταση, απαιτεί χρόνο και προσοχή - δύο πράγματα που η σύγχρονη τεχνολογία μάς έχει μάθει να αποφεύγουμε.

Συλλεκτικό αντικείμενο

Το γεγονός ότι μόνο τέσσερα μοντέλα το 2025 εξακολουθούν να διαθέτουν CD player δείχνει ότι το χαρακτηριστικό έχει μετατραπεί σχεδόν σε συλλεκτικό αντικείμενο. Οι φίλοι του μέσου μπορούν να το δουν ως το τελευταίο καταφύγιο για όσους νοσταλγούν την εποχή των physical media, όπου η μουσική συνοδευόταν από εξώφυλλα, booklet, φωτογραφίες και στίχους.

Η Subaru και η Lexus, αν και διαφορετικές εταιρείες σε φιλοσοφία και κοινό, μοιράζονται σε αυτή την περίπτωση έναν κοινό τόνο: σεβασμό στη συνέχεια. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο προέρχονται από την Ιαπωνία, μια χώρα που αντιμετωπίζει την τεχνολογική εξέλιξη με ιδιαίτερη προσοχή στη διατήρηση των παραδόσεων. Εκεί, το νέο δεν σημαίνει πάντα κατάργηση του παλιού, αλλά συνύπαρξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 2026, όμως, το CD player θα αποτελεί πια οριστικά παρελθόν για τα νέα αυτοκίνητα. Όσοι το θέλουν, θα πρέπει να στραφούν στα μεταχειρισμένα ή να κρατήσουν τα Subaru και Lexus του 2025 σαν μουσικά απολιθώματα μιας εποχής που φεύγει.

Το 2025, μέσα στις οθόνες αφής, τα firmware updates και τα ψηφιακά dashboards, τέσσερα αυτοκίνητα κρατούν ακόμη μια μικρή σχισμή στον χρόνο, όπου μπορείς να βάλεις έναν δίσκο και να ακούσεις το Rumours των Fleetwood Mac ή το Dark Side of the Moon χωρίς Wi-Fi, χωρίς ειδοποιήσεις, χωρίς αλγόριθμους. Μόνο εσύ, ο δρόμος και ο ήχος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΙΧ αυτοκίνητο Cd cd player Subaru Lexus
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ