Θεσσαλονίκη: Καλύτερης ποιότητας φυτά και τρόφιμα ανάλογα με την έκθεση στην ακτινοβολία UV-B - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Θεσσαλονίκη: Καλύτερης ποιότητας φυτά και τρόφιμα ανάλογα με την έκθεση στην ακτινοβολία UV-B

Στην καλλιέργεια φυτών καλύτερης ποιότητας αλλά και μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε ευεργετικές για την υγεία ουσίες στοχεύουν οι μελέτες των επιστημόνων σχετικά με την επίδραση της φυσικής ακτινοβολίας UV-B στους φυτικούς οργανισμούς.

Έτσι, ανάλογα με τις συνθήκες έκθεσής τους στην φυσική ακτινοβολία UV-B θα είναι δυνατόν, για παράδειγμα να παράγονται ντομάτες οι οποίες θα είναι πιο πλούσιες σε λυκοπένιο ή ροδάκινα με περισσότερα φλαβονοειδή.

"Όλοι ακούμε για την κλιματική αλλαγή αλλά δεν έχουμε εκτίμηση του μεγέθους. Καθώς υποχωρεί η στοιβάδα του όζοντος η ακτινοβολία UV-B περνά πιο εύκολα στην επιφάνεια της γης όπου υπάρχουν οι καλλιέργειες και τα φυσικό οικοσύστημα.

Η ακτινοβολία UV-B θεωρείται σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης των φυσικών και καλλιεργούμενων φυτών και επηρεάζει την ποιότητα των τροφίμων. Αυτή η πολύ ισχυρή ενέργεια της ακτινοβολίας UV-B καταστρέφει το DNA και επιφέρει μεγάλες μεταβολές στην μορφολογία και τον μεταβολισμό των φυτών αλλά και στο περίφημο αντιοξειδωτικό δυναμικό τους. Δηλαδή η ακτινοβολία UV-B ως παράγοντας στρες μπορεί επηρεάσει την αύξηση, την συγκέντρωση και των είδος των αντιοξειδωτικών ενός φυτού.

Μπορεί να επιδράσει στην ευαισθησία των φυτών στα παράσιτα και κατά συνέπεια να επηρεάσει την ποιότητα των τροφίμων. Γνωρίζοντας την δύναμη της ενέργειας της ακτινοβολίας UV-B την αξιοποιούμε στην τεχνολογία τροφίμων. Πχ μπορούμε να εκθέσουμε ένα φυτό περισσότερο ή λιγότερο σε ακτινοβολία και μετά να απομονώνουμε από αυτό τις ουσίες που περιέχει.

Έτσι μπορούμε να δούμε κάτω από ποιες συνθήκες έκθεσης σε φυσική ακτινοβολία παράγονται οι περισσότερο επιθυμητές ουσίες και να κάνουμε καλλιέργειες υπό αυτές τις συνθήκες" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του τμήματος Χημείας καθηγήτρια Μαρία Τσιμίδου.

Η επίδραση της ακτινοβολίας UV-B στην ανάπτυξη και λειτουργία των φυτικών οργανισμών αλλά και στην ποιότητα τροφίμων φυτικής προέλευσης θα βρεθεί στο επίκεντρο των μαθημάτων του Διεθνούς Σχολείου που διοργανώνει από 13-15 Φεβρουαρίου το τμήμα Χημείας του ΑΠΘ στο πλαίσιο της διεθνούς δράσης COST FA 0906 στην οποία μετέχουν 24 ευρωπαϊκές χώρες.

Η δράση αυτή σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε καθώς οι κλιματολογικές μεταβολές, που αναμένεται να λάβουν χώρα στο εγγύς μέλλον στον πλανήτη, οδηγούν στη μεγαλύτερη έκθεση των έμβιων συστημάτων στη UV-B ακτινοβολία.

Μεταξύ των συνεπειών αυτής της έκθεσης είναι οι μεταβολές στα επίπεδα δευτερογενών μεταβολιτών των φυτών με πολύπλευρη σημασία στην ανάπτυξη και διατήρηση των φυτών αλλά και στη διατροφή καθώς έχουν ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες όταν προσλαμβάνονται καθημερινά με την τροφή.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ