Τσεχία: Προβάδισμα του πρώην πρωθυπουργού Μίλος Ζέμαν για την προεδρία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Τσεχία: Προβάδισμα του πρώην πρωθυπουργού Μίλος Ζέμαν για την προεδρία

Ο 68χρονος πρώην πρωθυπουργός της χώρας και πρώην αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Μίλος Ζέμαν συγκεντρώνει, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι ο μελλοντικός πρόεδρος της Τσεχίας, μετά τον αυριανό και μεθαυριανό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις οποίες αντίπαλός του είναι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, ο 75χρονος δεξιός Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ.

Περίπου 8,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες --στις πρώτες απευθείας προεδρικές εκλογές από την ίδρυση της ανεξάρτητης Τσεχίας πριν από 20 χρόνια-- για να επιλέξουν από αυτούς τους δύο επικρατέστερους του πρώτου γύρου, ο οποίος διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες, τον διάδοχο του απερχόμενου, έπειτα από δύο θητείες, συντηρητικού κι ευρωσκεπτικιστή προέδρου Βάτσλαβ Κλάους στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Σαφώς υπέρ της εκλογής του Ζέμαν (στον πρώτο γύρο, κατεβαίνοντας ως ανεξάρτητος υποψήφιος, είχε συγκεντρώσει ποσοστό 24,2%), τάχθηκε σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο απερχόμενος πρόεδρος Κλάους, που φαίνεται να υποστηρίζει ανοικτά πλέον την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού και πολιτικού του αντιπάλου, μετά την πρόσφατη τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων.

Ο Σβάρτσενμπεργκ (με ποσοστό στον πρώτο γύρο 23,4%) επικρίνεται, τόσο από τον αντίπαλό του, όσο και από τον Κλάους, του οποίου η θητεία εκπνέει στις 8 Μαρτίου, ότι προσέβαλε σε αυτή την τηλεοπτική συζήτηση την περασμένη εβδομάδα τη μνήμη του θεωρούμενου από τους Τσέχους ως ήρωα, πρώτου μεταπολεμικού προέδρου της ενιαίας τότε Τσεχοσλοβακίας, Έντβαρντ Μπένες.

Σύμφωνα με τον Σβάρτσενμπεργκ, τα λεγόμενα «Διατάγματα Μπένες» --που προέβλεπαν την απέλαση μετά το 1945 από την Τσεχοσλοβακία των μελών της μειονότητας των Σουδητών Γερμανών που είχαν συνεργαστεί με τους ναζιστές κατακτητές της-- είναι ξεπερασμένα, αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και εγκλήματα πολέμου, για τα οποία σήμερα θα είχε επιληφθεί το Δικαστήριο της Χάγης.

Οι θέσεις αυτές του υπουργού Εξωτερικών --τις οποίες ο απερχόμενος πρόεδρος Κλάους, όπως είπε ο ίδιος, ποτέ δεν πρόκειται να του συγχωρέσει-- προκάλεσαν γενικότερη οργή σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Τσεχία και εκτιμάται να οδήγησαν σε μείωση του ποσοστού του στις δημοσκοπήσεις, έναντι του αντιπάλου του, Ζέμαν.

Ένα επιπλέον αρνητικό στοιχείο για τον Σβάρτσενμπεργκ είναι ό,τι το δεξιό φιλελεύθερο κόμμα ΤΟΠ 09, του οποίου ο ίδιος είναι ιδρυτής και αρχηγός, έχει υπερψηφίσει τα επώδυνα για τον τσέχικο πληθυσμό μέτρα λιτότητας της τρικομματικής δεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας, η οποία κλονίζεται επιπλέον από σκάνδαλα διαφθοράς και ενδοκυβερνητικές διαμάχες.

Ακόμη, ο Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, αριστοκράτης γόνος πριγκιπικής οικογένειας της πρώην Αυστροουγγαρίας --που επικρίθηκε από τον πρόεδρο Κλάους και ως μη βέρος Τσέχος-- βρέθηκε αντιμέτωπος με αποκαλύψεις για τον πατέρα της Αυστριακής συζύγου του, Τερέζας, του κόμη Χάρντεγκ, που υπήρξε ανώτερος αξιωματικός των χιτλερικών SS.

Επίσης υπέρ της εκλογής Ζέμαν τάσσεται τόσο ο πρώην μεταβατικός πρωθυπουργός της Τσεχίας, ο συντηρητικός Γιαν Φίσερ, ο οποίος ήταν υποψήφιος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και κατέλαβε την τρίτη θέση, αποσπώντας ποσοστό 16,4%, όσο και ο τέταρτος του πρώτου γύρου (με ποσοστό 16,1%), ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Γίζι Ντίνστμπιρ.

Ο 68χρονος οικονομολόγος Ζέμαν, ο οποίος το 1998 οδήγησε για πρώτη φορά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στην εξουσία, παραμένοντας μέχρι το 2002 πρωθυπουργός, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν συνταξιούχος, συγκαταλέγεται, μαζί με τον αποθανόντα πρώην πρόεδρο Βάτσλαβ Χάβελ και τον Βάτσλαβ Κλάους, στους ηγέτες που υπήρξαν καθοριστικοί για την πορεία της χώρας μετά τη λεγόμενη Βελούδινη Επανάσταση και την πολιτική μετάβαση το 1989, στην ενιαία ακόμη τότε Τσεχοσλοβακία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ